
Mögel i hus
Mögel är ett samlingsnamn för olika sorters mögelsvampar eller bakterier. Eftersom de ofta inte syns är de svåra att upptäcka. Ett fuktskadat och dålig ventilerat hus är en gynnsam miljö för mögel.
Mögelsvampar och mögelsporer finns överallt omkring oss och är en naturlig del av vår miljö. Om ditt hus skulle få en fuktskada eller har dålig ventilation skapas bra förutsättningar för mögel att växa. Det finns flera mögelsorter som ser olika ut, med vitt ludd, som svarta prickar eller som slemmiga beläggningar.
Att upptäcka mögel hemma
Om du känner en unken eller jordig lukt i din bostad kan du misstänka att du har fått mögel. Ibland kan du känna mögellukten efter att du varit borta en längre tid. Lukten kan också sätta sig i dina kläder eller i håret.
Kroppsliga symtom på mögel
Du kan även känna av kroppsliga symtom på mögel. Dessa symtom kan vara tecken på att du har mögel i ditt hem.
- Rinnsnuva, nästäppa och nysningar
- Irriterade ögon som är röda, kliar och rinner
- Hudutslag, klåda eller rådnad
- Andningsproblem och hosta
- Huvudvärk
- Om du känner dig mer mottaglig för sjukdomar, mögel kan nämligen bryta ner immunförsvaret.
Förebygga mögel
Se till att badrum, källare och vind är torrt och bra ventilerat – vid minsta misstanke om fuktangrepp behöver du agera.
Kontrollera ditt hus efter fukt och mögel varje år – var extra noga med krypgrund, kallvind, husets ytterväggar, tak och isolerade källarväggar.
Se över ventilationen regelbundet – och kontrollera att allt fungerar som det ska.
Undvik kondens som kan bildas på kalla ytor – till exempel metallrör, betongväggar och fönster.
Var uppmärksam på om det plötsligt börja lukta annorlunda i ditt hus – Det kan vara det första tecknet på fuktskada.
Omålat trä angrips lättare av mögel – Tvätta fasaden med mögeltvätt och måla huset med färg av bra kvalitet. Ta del av förebyggande tips om att måla om hemma
Har du drabbats av mögel?
Om du har drabbats av mögel och har en boendeförsäkring hos Folksam kan du kontakta vår samarbetsparner Anticimex Bygg- och energirådgivning. Du kan antingen ringa eller fylla i kontaktformuläret.
Mögelsporer finns naturligt i luften omkring oss hela tiden och är en del av vår miljö. Det som gör att mögel börjar växa och blir ett problem i ditt hem är framför allt fukt. Fukt är den främsta orsaken till att mögel kan bildas i ditt hem.
Mögel trivs särskilt bra i fuktiga miljöer som badrum, källare och andra instängda, mörkare utrymmen där dagsljuset sällan når in. Dålig ventilation är också en vanlig orsak till fuktskador som i sin tur leder till mögelbildning.
Tyvärr växer mögel ofta på platser där du inte kan se det direkt. Det kan bildas i ett läckande rör gömt innanför en vägg, ett trasigt tak som släpper in fukt, eller i krypgrunden under huset. Dessa dolda platser skapar perfekta förhållanden för svartmögel och andra mögeltyper att frodas.
Att känna till varför mögel uppstår i hus är första steget för att förebygga mögelskador hemma. Regelbunden kontroll av fuktiga områden och god ventilation är nyckeln till att slippa kostsam mögelsanering senare.
Det finns många olika varianter av mögel. Här är några av de vanligaste mögelsorterna som du kan hitta i ditt hus.
Svartmögel
Svartmögel är ett samlingsnamn för flera olika mögelarter. De är ofta mörka i färgen och hittas oftast i badrum, källare, bjälklag och vindar. Här är de vanligaste sorterna av svartmögel:
- Cladosporium upptäcks ofta via svarta prickar eller fläckar, men kan också vara grågrön till blåsvart i färgen. Den kan ge besvär som astma, allergier och infektion i naglar och hud.
- Stachybostrys är grönsvart. Den kan påverka immunförsvaret negativt, irritera luftvägar och hud, orsaka allergier, astma, trötthet och lungblödning.
- Aspergillus är blå-grön-svart och kan påverka immunförsvaret, lungor och andra organ.
- Pennicillium är blå-grön och kan orsaka allergier och astma.
Rödmögel (rosa mögel)
Rödmögel eller rosa mögel tillhör svamptypen Fusarium och ser ofta som en rödaktig, slemmig beläggning.
Rosa mögel hittas oftast i badrum. Möglet växer vanligtvis runt golvbrunnar, badkar, kakelfogar och duschkabinen. Rosa mögel kan orsakas av bakterien Serratia marcescens som lever på tvålrester.
Vitmögel
Vitmögel är en typ av mögelsvamp som ser ut som en vit, bomullsliknande eller pudrig beläggning.
Vitmögel hittas oftast i krypgrunder, på vindar och andra fuktiga utrymmen. Möglet växer vanligtvis på trä, gipsskivor, tapeter och isoleringsmaterial. Vitmögel är ofta ett tidigt tecken på fuktproblem i byggnaden. Trots sitt harmlösa utseende kan möglet orsaka hälsoproblem.
Mögelsvamp kan påverka din hälsa på olika sätt, och hur allvarliga besvären blir beror främst på hur mycket du exponeras för möglet. När du andas in mögelsporer kan du drabbas av hälsoproblem som ihållande hosta, andningssvårigheter och täppt näsa. Vissa mögeltyper, särskilt svartmögel, kan även orsaka infektioner i hud och naglar.
Även om allergi mot mögel är relativt ovanligt, kan konsekvenserna vara långvariga. Om du utvecklar mögelallergi kan överkänsligheten finnas kvar i flera år, och i vissa fall följa dig resten av livet. Personer med astma, allergier eller nedsatt immunförsvar är särskilt känsliga för mögelexponering i hemmet.
Är det farligt att andas in mögel?
Långvarig exponering för mögel kan orsaka luftvägsproblem, hudirritationer, klåda, huvudvärk och trötthet. Forskning visar dock inget samband mellan mögel och allvarligare sjukdomar som cancer eller neurologiska tillstånd.
Barn är särskilt känsliga för mögel eftersom deras kroppar fortfarande utvecklas. Mögelsporer når lättare ner i barnens lungor, och mindre mängder kan påverka deras hälsa. Barn med astma eller allergier löper ännu större risk att drabbas av besvär i mögliga miljöer.
Mögel kan finnas överallt i hemmet där det finns fukt, syre och organiskt material som trä, gips och tapet. De kan även växa på blöt betong och murverk.
Leta efter mörka fläckar på väggarna eller längs golvlister vid fuktskadat golv. Mögel växer ofta i kolonier med cirkulära mönster.
Ibland är mögelangrepp svåra att upptäcka, särskilt vid dolda vattenskador som läckande rör bakom väggar. Var extra uppmärksam på platser med fukt, mörker och dålig ventilation.
Mögel i badrum
Badrum är en av de vanligaste platserna för mögelbildning i hemmet. Den konstanta fukten från dusch och bad, kombinerat med bristfällig ventilation skapar det perfekta förhållanden för mögeltillväxt.
Vanliga problemområden är kakelfogar, runt duschkabinen, vid badkarskanter och i taket.
För att förebygga mögel i badrummet är det viktigt att ventilera ordentligt efter dusch, torka av våta ytor och rengöra regelbundet.
Mögel i källare
Källare är särskilt utsatta för mögelbildning på grund av luftfuktigheten under marknivå. Dålig isolering, bristfällig dränering eller läckage från rör kan förvärra problemen.
I källare kan du hitta mögel på väggar, i hörn, runt fönster och på organiska material som trähyllor eller kartonger.
För att minska risken för mögel i källaren är det viktigt med god ventilation, att hålla en jämn temperatur och använda avfuktare vid behov. Undvik att förvara fuktkänsliga föremål direkt mot ytterväggarna och kolla regelbundet efter tecken på fukt.
Att sanera mögel kräver professionell hjälp. Du ska inte själv börja sanera mögel innan Anticimex har varit hos dig och gjort en utredning.
Om du har hittat ett mögelangrepp ska du kontakta Anticimex för att göra en fuktutredning och se vart i huskonstruktionen som det finns fukt och mögel. De kan även behöva göra en analys av halten mögelsporer i luften.
Om det är en mindre mängd mögel på en liten yta kan du försöka ta bort det själv, men möglet försvinner då inte på djupet.
Sveriges populäraste hemförsäkring
Läs mer om vad som ingår i vår villaförsäkring och fritidshusförsäkring.