Elsparkcykel

Håll koll på försäkringsskyddet om du har elsparkcykel

Elscootrar och elsparkcyklar blir alltmer vanliga i trafiken. Som fordon är de roliga att köra och du tar dig enkelt fram både i stad och tätort. Innan du ger dig ut i trafiken är det viktigt att du har koll på vad ditt elfordon klassas som, så att du har rätt försäkring och vet vilka trafikregler som gäller.

I takt med att antalet elsparkcyklar ökar blir också trafikolyckor där de är inblandade vanligare. Många gånger är det barn och ungdomar med mindre trafikvana som råkar ut för olyckor. Stöld av elsparkcykel blir tyvärr också vanligare. 

Vilket försäkringsskydd som behövs beror på elfordonet och förarens ålder. Hemförsäkringen täcker elsparkcyklar som inte går fortare än 20 km/tim och har en motorstyrka på max 250 watt. Är elsparken snabbare och tyngre behöver du ha en trafikförsäkring för ditt fordon. Hemförsäkringen har till skillnad från trafikförsäkringen inte något olycksfallsskydd om du eller ditt barn skulle skada er. För det behöver du ha en olycksfallsförsäkring eller en barnförsäkring.

Här guidar vi dig i vilken försäkring du behöver och hur du kan skydda dig själv och din elsparkcykel i trafiken.

Elsparkcykeln klassas och försäkras som en cykel om den inte går fortare än 20 km/tim och har en motorstyrka på max 250 watt. Den omfattas då av hemförsäkringen i fall att den blir stulen och du har också ett ansvarsskydd om du råkar skada någon annan person eller andras saker vid färd. Om elsparkcykeln är trafikförsäkringspliktig ingår den inte i hemförsäkringen.

Det här gäller för cyklar i hemförsäkringen 

Här kan du teckna trafikförsäkring för elsparkcykel

Hemförsäkringen har inget olycksfallsskydd om du skulle råka ut för en elsparkcykelolycka och skada dig. För det behöver du ha en olycksfallsförsäkring eller, om det är ditt barn som ska köra, en barnförsäkring. 

Vår olycksfallsförsäkring 

Vår barnförsäkring.

Om du har hemförsäkring hos oss

Skydd mot stöld och skadegörelse ingår i alla hemförsäkringar. Men vill du ha bland annat sänkt självrisk och ett högre försäkringsbelopp kan du uppgradera till Hemförsäkring Mellan eller Hemförsäkring Stor. 

Om du har din hemförsäkring via ditt fackförbund i Folksam ingår oftast omfattning Bas där du själv kan välja om du vill uppgradera till ett förmånligt pris. 

Du kan logga in på Mina sidor för att se vilken hemförsäkring och omfattning du har idag. 

Logga in på Mina sidor

Har din elsparkcykel blivit stulen eller skadad?

  • Om din elsparkcykel har blivit stulen eller utsatts för skadegörelse kan du anmäla detta på vår Webb. På skadeanmälan för cykel får du all information som du behöver innan du gör din anmälan.  Till skadeanmälan cykel

Ha koll på försäkringarna

Vill du ha lite mer information om vad som gäller för de olika fordonsklasserna?

Transportstyrelsens regler för elsparkcykel

Trafikförsäkringsföreningens information om vilka fordon som är trafikförsäkringspliktiga.

Från 23 december 2023 blir många elsparkcyklar och andra lätta elfordon trafikförsäkringspliktiga. Fordon som är avsett att användas av personer med fysisk funktionsnedsättning är undantagna från trafikförsäkringsplikt.

Har du ett fordon som uppfyller något av kraven nedan, måste du teckna en trafikförsäkring för att få köra fordonet enligt de nya lagarna:

  • Ett eldrivet fordon som saknar tramp- eller vevanordning och det är gjort för att gå snabbare än 20 kilometer i timmen.
  • Ett eldrivet fordon som saknar tramp- eller vevanordning och är gjort för att gå snabbare än 14 kilometer i timmen och väger mer än 25 kilo.

Trafikförsäkringen innehåller ett skydd för den som skadas vid en olycka, både förare och utomstående. Den ersätter också skador på annans egendom.

Försäkring för elsparkcyklar som har trafikförsäkringsplikt tecknar du här

Det här gäller för elektrisk enhjuling

En elektrisk enhjuling klassas likt elsparkcykeln som en cykel och omfattas av samma trafikregler. För att enhjulingen ska vara laglig måste den vara försedd med broms, belysning, reflexer och ringklocka.

Har du en elektrisk enhjuling omfattas den av hemförsäkringen om den går max 20 km i timmen och inte är trafikförsäkringspliktig. Om din enhjuling går över 20 km/h eller är trafikförsäkringspliktig, gäller inte hemförsäkringens ansvarsskydd om du skulle bli krävd på skadestånd efter att ha skadat någon annan person eller någon annan persons egendom. Du tecknar trafikförsäkring för enhjuling på vår försäkring för elsparkcyklar.

Kort guide till rätt försäkring

Nedan kan du få en enkel översikt över vilken försäkring ditt lättare elfordon behöver.

Elsparkcykel, enhjuling och andra lättare elfordon

  • Hemförsäkring: Ingår om den har en maxeffekt på 250 W och maxhastighet på 20 km/h

    Försäkring för lättare elfordon: Elsparkcykel, enhjuling etc som har en maxhastighet över 20 km/h eller fordon som väger mer än 25 kilo och har en maxhastighet över 14 km/h. Då klassas den som ett lätt elfordon. 

    Du tecknar försäkring på vår sida om försäkring för elsparkcykel där du även kan teckna för övriga lättare elfordon.

    Försäkring för elsparkcykel

Elcykel

  • Hemförsäkring: Elcykel med trampanordning som har en motoreffekt på högst 250 W och maxhastighet på 25 km/h

    Mopedförsäkring: Elcykel med en motoreffekt mellan 250-1000 W och maxhastighet på 25 km/h ska ha minst trafikförsäkring enligt lag och klassas som moped klass II 

    Här kan du teckna mopedförsäkring

Det är bra att ha koll

Vill du ha lite mer information om vad som gäller för de olika fordonsklasserna?

Transportstyrelsens regler för elsparkcykel

Trafikförsäkringsföreningens information om vilka fordon som är trafikförsäkringspliktiga.

Det kan vara en härlig upplevelse att åka med en elsparkcykel. Men det är också förenat med fara. I en rapport från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, skadades över 9 200 personer under perioden 2019 till november 2023. 322 var allvarliga olyckor och tyvärr dog även 10 stycken i trafiken. 

En hög andel av de som råkar ut för olyckor är barn och ungdomar under 18 år som har mindre trafikvana. Alkoholpåverkan är också framträdande. I VTI:s studie är cirka fyra av tio elsparkcyklister onyktra vid olyckstillfällen. 

VTI:s rapport om elsparkcyklar

Skydda dig själv i trafiken

Innan du ger dig ut i trafiken finns det några viktiga saker att tänka på. Här får du fem tips på det du ska tänka på innan du kör iväg och fem tips på lagar och regler som du behöver ha koll på.

Fem viktiga tips innan du tar dig ut i trafiken

  • Elsparkcykeln måste ha ringklocka och bromsar
  • Elsparkcykeln ska ha fram- och baklyse och vara utrustad med reflexer
  • Kontrollera och underhåll bromsarna regelbundet. Smuts och slitage kan ha stor påverkan vid kraftig inbromsning
  • Kolla upp om fordonet är godkänt och klassat för den försäkring du har - En elsparkcykel får inte gå fortare än 20 km/tim eller ha motorstyrka över 250 watt. Om den gör det måste du teckna en trafikförsäkring (länk till nya sidan)
  • Täcks elsparkcykeln av hemförsäkringen ingår inte skydd vid olycksfall, utan då behöver du teckna en olycksfallsförsäkring eller en barnförsäkring om det är ditt barn som brukar elsparkcykeln

Fem viktiga lagar och regler på elsparkcykel

  1. I Sverige är det obligatoriskt för barn under 15 år att bära hjälm. Men vi rekommenderar alla att bära hjälm. I våra utförliga hjälmtester har vi rekommenderat de bästa hjälmarna på marknaden.
    Folksam testar cykelhjälmar för vuxna 
    Folksam testar cykelhjälmar för barn
  2. Du får inte skjutsa på en elsparkcykel, de är inte heller byggda för skjutsning
  3. Det är inte tillåtet att köra elsparkcykel på trottoar eller gångbana utan det är samma regler som för cyklister
  4. Om du har barn som ska köra elsparkcykel, gå igenom trafikregler och följ med dem ut i trafiken för att instruera.
  5. Fler tips för dig som cyklar hittar du på vår sida om cykelskador och stöld
    Tips till dig som cyklar

Stöld av cyklar i alla dess former hör tyvärr till det vanligaste egendomsbrottet. Det viktigaste skyddet mot stöld är att din elsparkcykel är låst med ett av Stöldskyddsföreningens (SFF) godkända lås. 

Det är också en förutsättning för att du ska få full ersättning om din elsparkcykel blir stulen. Ett av de bästa låsen vi rekommenderar är ett som är kombinerat med både larm och lås. 

Köp lås till ett förmånligt pris

Som kund i Folksam kan du köpa certifierade lås till ett förmånligt pris.  I vår butik kan du komplettera med en larmbox till ett befintligt godkänt lås enligt SSF eller köpa ett paket med både larm och låskätting. 

Abus larmbox 2.0 

Abus Larmbox med låskätting 

Här hittar du alla våra lås för alla typer av cyklar

Stöldmärk med DNA- och ISR-märkning

DNA-märkning är ett modern sätt att stöldskyddsmärka ägodelar. Blandningen består av syntetiskt framställt DNA som görs synligt när det belyses med UV-ljus. 

I ISR-märkningen ingår bland annat dekaler som har en laserskuren unik kod som ägaren registrerar i en databas, samt UV-vätska som etsas fast i det perforerade siffermönstret i dekalerna och lyser upp med hjälp av en UV-lampa. 

Läs mer om SSF och ISR i vår Folksamshop där du också kan köpa till ett förmånligt pris som kund i Folksam.

SSF DNA märkning

ISR - Stöldskyddsmärkning

7 tips för att förebygga stöld av din elsparkcykel

  1. Lås fast elsparkcykeln ordentligt oavsett hur länge du lämnar den utan uppsikt – Även på din egen tomt eller balkong.
  2. Undvik att ställa elsparkcykeln på ödsliga eller dåligt upplysta platser.
  3. Låt inte din elsparkcykel stå ute över natten. Ställ den i ett privat garage eller lås fast den i ett cykelförråd. Ta upp elsparkcykeln till lägenheten om du har möjlighet.
  4. Stöldmärk din elsparkcykel (gärna med märk-DNA, se nedan) och notera cykelns ramnummer. Visa tydligt att din cykel är stöldmärkt.
  5. Tänk på att id-märka cykeln så att du kan identifiera den om polisen hittar cykeln.
  6. Sätt dold GPS-sändare på cykeln för att kunna spåra vid en eventuell stöld.
  7. Montera larm som är stöt- och rörelsekänsligt och som larmar om någon försöker ta din cykel. Det finns till exempel larm som är kombinerat med lås.

Har du en egen elsparkcykel eller elcykel? Så här laddar och förvarar du batteriet på ett säkert sätt. 

(Källa: Elsäkerhetsverket.)

5 tips om hur du laddar elsparkcykelns batterier

  • Ladda helst batteriet när du har det under uppsikt och inte på natten när du sover. Litiumjonbatterier som brinner sprider en giftig gas.
  • För att batteriet inte ska skadas ska det vara torrt där du laddar och inte heller för varmt eller kallt. Det kan vara olämpligt att ladda batteriet på balkongen.
  • Om din elsparkcykel har fått några törnar kontrollera så att batteriet inte blir onormalt varmt när du laddar det eller att det inte börjar svälla.
  • Börjar batteriet ryka ska du dra ur sladden, se till att alla hemmet tar sig ut och larma 112. Försök inte att släcka en batteribrand själv - gasen från röken är giftig.
  • Kommer du inte att använda batteriet under längre tid, förvara det halvladdat i en torr miljö utan extrem kyla.

Om du har en elsparkcykel som inte behöver trafikförsäkring utan täcks av hemförsäkringen får du ingen ersättning vid skada. Hemförsäkringen har inget olycksfallsskydd om du skulle råka ut för en elsparkcykelolycka och skada dig. För det behöver du ha en olycksfallsförsäkring.

Vår olycksfallsförsäkring

Om du har en elsparkcykel som kräver trafikförsäkring är det denna försäkring som ger ersättning. Det gäller både förare och andra inblandade. 

Trafikförsäkring för elsparkcyklar

En elektrisk enhjuling klassas likt elsparkcykeln som en cykel och omfattas av samma trafikregler. För att enhjulingen ska vara laglig måste den vara försedd med broms, belysning, reflexer och ringklocka. 

Har du en elektrisk enhjuling omfattas den av hemförsäkringen om den går max 20 km i timmen och inte är trafikförsäkringspliktig. Om din enhjuling går över 20 km/h eller är trafikförsäkringspliktig, gäller inte hemförsäkringens ansvarsskydd om du skulle bli krävd på skadestånd efter att ha skadat någon annan person eller någon annan persons egendom.

Trafikförsäkring för din enhjuling

Elsparkcykeln behöver ha fungerande bromsar, tuta, reflexer och belysning fram och bak. Om det är mörkt ute ska belysningen alltid vara påslagen. 

Det är också viktigt att du låser elsparkcykeln med ett certifierat lås som uppfyller stöldskyddsföreningens certifieringar. 

Som Folksam-kund kan du köpa godkända lås till ett rabatterat pris i vår säkerhetsbutik hos Anticimex.

Till vår säkerhetsbutik (folksam.anticimex.se) 

Det beror på vilken självrisk du har, vilken försäkring som behövs och hur gammal din elsparkcykel är. Självrisken är 1.800 kronor, men om du har vår Hemförsäkring Stor betalar du bara 900 kronor. 

Gällande värde tappar inte elsparkcykeln värde under första året. Men därefter minskar värdet med 5 procent det andra halvåret, och därefter 10–20 procentenheter per år, tills cykeln är fem år gammal. Är den fem år eller äldre så är värdet 20 procent i jämförelse med en ny cykel.

Våra hemförsäkringar

Om din elsparkcykel måste ha en trafikförsäkring gäller andra villkor som du kan läsa mer om på vår produktsida

Försäkring för elsparkcyklar

Beroende på hur snabbt din elsparkcykel behöver du tänka på olika försäkringar. Om din elsparkcykel inte behöver en trafikförsäkring ingår skydd för bland annat stöld per automatik om du har din hemförsäkring hos oss. Däremot ingår inte olycksfall om du eller någon i ditt hushåll skadas på den. Då behöver du komplettera med en olycksfallsförsäkring själv, eller en barnförsäkring om du har ett barn som ska köra den.

Just nu kan du inte teckna din försäkring digitalt. Du kan teckna försäkringen genom att ringa oss.

Ring 0771-950 950

Försäkringar som ersätter olycksfallsskada

Vårt jobb är att skapa trygghet vid olika händelser i livet, så att du får hjälp om du råkar ut för en olycka. Här kan du ta reda på vad som ingår i våra försäkringar.