11 sätt att spara el hemma

Vill du spara el och energi i ditt hem? Genom ändrade vanor och energibesparande åtgärder i hemmet kan du göra skillnad för både din elräkning och klimatet.

För att spara energi behöver du se över ditt hem och dina vanor. Här får du tips på smarta vardagsrutiner som de flesta kan följa, såväl som råd om långsiktiga investeringar för dig som bor i hus. Ta hjälp av våra tips för att minska din elförbrukning och sänka dina kostnader.

Kontakta Bygg- och energirådgivningen

Om du har en boendeförsäkring hos Folksam kan du få kostnadsfri bygg- och energirådgivning av vår samarbetspartner Anticimex. Kontakta dem för att få svar på dina frågor om uppvärmning, energibesparing, isolering och solceller. 

Till kontaktformulär

Telefon: 075-24 51 700

Vardagar kl. 08.00–16.00

Uppvärmningen av hemmet står för cirka 60 procent av hushållets energiförbrukning. En minskning av inomhustemperaturen med en grad kan ge cirka fem procents energibesparing.

Den rekommenderade temperaturen inomhus är i regel 20ºC. När du reser bort räcker det ofta med en temperatur på 15ºC grader.

Vädra snabbt och rejält istället för att ha ett fönster på glänt hela dagen. Ha nerdragna persienner eller rullgardiner i rummet under natten så håller du kvar värmen längre.

Belysning, kylskåp och frys drar mest el i köket. Byt till LED-lampor så sparar du både pengar och miljö. En LED-lampa är i många fall överlägsen glödlampor, lysrör och lågenergilampor. Och energiåtgången för en LED-lampa är mycket mindre än det som går åt för en glödlampa eller ett lysrör.

Om du har vanliga glödlampor blir kostnaden när du räknar in elförbrukningen mycket högre än med LED-lampor. LED-lampor innehåller inte heller farligt kvicksilver som finns i lågenergilampor. Du kan spara ännu mer energi genom att använda dimmer och släcka lamporna när du går ut ur rummet.

Apparater som står i standby-läge drar el i onödan och står för ungefär fem till tio procent av all el som används i ett hem. Detta gäller alla apparater med fjärrkontroll som TV, dator, dvd och digitalbox.

Även lampor med transformatorer i vägguttaget drar lika mycket ström som lampan själv, även när lampan är släckt. Detta kostar pengar och påverkar klimatet i onödan.

Koppla alla elsladdar till ett grenuttag med strömbrytare så att du kan stänga av alla apparater med en knapptryckning.

I köket finns det flera sätt för dig att spara el hemma. Ta del av vår lista med energispartips för köket.

Energispartips i köket

  • Spara energi när du diskar: Om du diskar för hand i en kvart under rinnande varmvatten går det åt ca 75 liter vatten. Använd istället balja eller diskpropp. Du kan spara 30 procent av energin genom att koppla diskmaskinen till kallvattnet eftersom diskmaskinen bara använder varmvatten i vissa programavsnitt. Kör inte diskmaskinen halvfull.
  • Värma vatten i vattenkokare eller spis? Vattenkokaren förbrukar bara en tredjedel av energin jämfört med en spisplatta. Använd vattenkokare när du ska koka upp vatten så sparar du både tid och el. Kastrull med lock förbrukar en tredjedel av energin jämfört med kastrull utan lock. Använd kastruller som passar plattans storlek och byt dåliga kastruller till kastruller med slät botten så minskar du energiåtgången med ca 25 procent.
  • Energispartips för spis och ugn: En spis med glaskeramisk häll drar 25 procent mindre elenergi än en spis med gjutjärnsplattor. En induktionsspis drar hälften så mycket el som en spis med gjutjärnsplattor. Utnyttja eftervärme i ugnen och sätt in maten samtidigt som du slår på ugnen. Använd mikrovågsugn så mycket som möjligt.
  • Hur mycket ström drar ett kylskåp och en frys? En kombinerad kyl och frys förbrukar ungefär 200 kilowattimmar per år. Äldre modeller kan dra dubbelt eller trippelt mer energi. Elkostnaden kan varieriera beroende på ditt avtal men t. ex är kostnaden för ett nytt kylskåp idag kring 1,18 kronor/dygn och för en ny frys cirka 1,34 kronor/dygn.
  • Elförbrukning äldre hushållsmaskiner: Äldre hushållsapparater förbrukar mycket el, byt ut de som är äldre än 15 år och välj energisnåla alternativ. Dagens hushållsmaskiner som är energimärkta med A drar hälften så mycket energi som äldre maskiner. Maskiner märkta A+ och A++ drar ännu mindre.

Tvätta alltid med full maskin och med låg temperatur för att spara el när du tvättar. Om du tvättar i 40°C istället för 60°C minskar du energiförbrukningen nästan till hälften. Välj energisparprogram på tvättmaskinen om det finns. Ett enkelt sätt att spara energi är faktiskt att tvätta mindre ofta – våra kläder skulle må bättre av det eftersom vi ofta tvättar sönder dem.

Torkning drar mycket el, så torka helst tvätten på streck istället för i torktumlare eller torkskåp. Rengör kondensorn regelbundet och luddfiltret efter varje användning för att spara energi. Använd torkbollar som håller isär plaggen – det sprider värmen bättre så kläderna torkar snabbare och du sparar el.

Om du behöver köpa ny torktumlare, välj en kondenstumlare eller värmepumpstumlare som är energieffektiv och lönsam när du räknar in elkostnaden. Se till att den har fuktavkännande automatik som stannar när tvätten är torr. Det sparar både energi och minskar slitaget på dina kläder så att de håller längre.

En stor del av värmen i ditt hem försvinner genom fönstren. I ett hus från 70-talet står fönstren för ungefär en fjärdedel av all värmeförlust.

Kontrollera att dina fönster är ordentligt tätade för att spara el. Om fönstren är i dåligt skick kan du byta till energifönster som både minskar din klimatpåverkan och sänker din energikostnad.

När du väljer nya fönster, leta efter fönster med ett U-värde på 1-1,2 W/m², som är ett bra riktvärde för energieffektiva fönster. Har du redan tvåglasfönster? Du kan spara energi genom att sätta in en tredje ruta med lågemissionsglas på insidan. Detta förbättrar isoleringen med minimal påverkan på husets utseende.

Att tilläggsisolera vinden är ett effektivt sätt att spara energi i ditt hem. Genom att tilläggsisolera vinden kan du sänka husets uppvärmningskostnader med upp till 25%. Bäst effekt får du genom att isolera vindsbjälklaget, särskilt om den nuvarande isoleringen är tunnare än 20 cm.

Om du har ett dåligt isolerat vindsbjälklag är detta förmodligen den mest lönsamma energibesparande insats du kan göra. När du ska spara energi genom att isolera vinden har du två alternativ att välja mellan: du kan isolera antingen vindsgolvet eller vindstaket.

För dig som vill använda vinden som boyta är det taket du bör isolera. Om du istället bara behöver vinden för förvaring räcker det att isolera golvet för att minska energiförbrukningen.

Du kan minska din klimatpåverkan genom att göra medvetna val. Ett effektivt sätt att spara el är att byta till miljömärkt el, som ofta kallas Bra Miljöval eller grön el. Du kan också välja förnybar energi som kommer från naturligt förnyande källor som vind, sol och bioenergi.

För att minska din energiförbrukning ytterligare kan du överväga att byta till klimatsmarta uppvärmningsalternativ. En ved- eller pelletspanna använder förnybara bränslen, medan en värmepump utnyttjar energin i luften, marken eller vattnet för att värma ditt hem. Dessa lösningar sparar både energi och minskar dina kostnader på lång sikt.

Ta del av våra tips och råd om värmepumpar och solceller:

Tips vid val av värmepump
Råd om solceller och solpaneler

Serva ditt värmesystem regelbundet

En välskött och rätt justerad värmeanläggning använder mindre energi. Genom att installera styr- och reglerutrustning kan du minska både energiförbrukning och klimatpåverkan. Du får dessutom ett bättre inomhusklimat samtidigt som dina tekniska system blir mer driftsäkra och håller längre.

För att nå full effekt måste värmesystemet trimmas in ordentligt. Service innebär att en person med rätt kompetens regelbundet kontrollerar och byter filter, ventiler och tätningar.

Byt till modern reglerutrustning

System med manuell reglering ger en ojämn inomhustemperatur och tar inte hänsyn till förändringar i utomhustemperaturen. En modern cirkulationspump kan stängas av under sommaren, vilket hindrar att varmt vatten i onödan går ut till radiatorerna. Det är ofta lönsamt att investera i modern reglerutrustning. Kontrollera och reparera eventuella läckor i systemets rör och kopplingar för att spara energi.

Se över värmesystemets förbrukning

Se till att ditt elabonnemang passar din faktiska förbrukning. Om du har vedpanna bör du installera en ackumulatortank som gör eldningen mer energieffektiv. Termostater gör mest nytta i rum med andra värmekällor - som rum på solsidan, rum med många värmealstrande apparater och rum där många människor vistas. Kom ihåg att både termostater och radiatorventiler behöver bytas ungefär vart tionde år eftersom de åldras.

Behöver jag ta hjälp av en fackman?

Två frågor som kan hjälpa dig avgöra om du behöver anlita en fackman för att kontrollera värmesystemet:

  • Har byggnadens värmebehov förändrats eller har värmetillskottet ökat?
  • Är värmesystemet över 20 år gammalt eller har det byggts om?

Minska dina energikostnader genom att se över ditt värmesystem

Så tar du hand om din värmepump

Solenergi är en förnybar energikälla som inte orsakar utsläpp. Den energi som går åt för att tillverka solcellerna är mycket mindre än den energi de producerar under sin livstid.

Solcellerna omvandlar solljus direkt till elektricitet som via en växelriktare kopplas till ditt elsystem. När du har investerat i en solcellsanläggning får du gratis el så länge solen skiner.

Med solceller minskar du ditt behov av att köpa el från elnätet och blir mindre känslig för svängningar i elpriset. Du kan också sälja din överskottsel till nätleverantören och tjäna pengar. Viktigt att veta är att solceller producerar el, till skillnad från solfångare som värmer upp vatten.

Tips och råd om solceller

Att kontakta en energi- och klimatrådgivare kan vara mer lönsamt än ett samtal med banken. Många kommuner erbjuder kostnadsfri och opartisk rådgivning till både privatpersoner, bostadsrättsföreningar och företag.

En energirådgivare kan hjälpa dig med konkreta tips för att spara el i hemmet, ge råd om hur du minskar din miljö- och klimatpåverkan, samt vägleda dig bland olika tekniska lösningar och energisystem. Du kan också få information om vilka bidrag som finns att söka för energibesparande åtgärder.

För en mer grundlig genomgång finns även privata energiföretag som hjälper villaägare och bostadsrättsföreningar med att besikta huset och identifiera möjligheter att spara energi.

Få energisparrådgivning av Anticimex

Du som är kund hos oss kan kontakta energisparrådgivningen hos Anticimex för att få svar på frågor om energibesparing, uppvärmning, solceller och isolering. 

Telefon: 075-24 51 700
Till kontaktformulär

Vi har god kunskap om hur du kan spara energi hemma. Här har vi samlat våra bästa råd kopplat till att spara el och minska energianvändningen i ditt hem.

Se över ditt värmesystem

Tips och råd om solceller

Folksams jämförelse av värmepumpar

Minska klimatpåverkan i ditt hem

Det finns mycket som du kan göra redan idag för att minska din klimatpåverkan. WWF har tagit fram en lista på 50 små och stora förändringar du kan göra för att minska din påverkan på klimatet. 

WWF lista med förbättringar för klimatet

Din elförbrukning ser olika ut beroende på om du bor i villa eller lägenhet. Om du bor i lägenhet går det mesta av din el åt i köket. Spisen, kylen, frysen och diskmaskinen är de apparater som drar mest energi.

Bor du i villa är uppvärmningen den största elkostnaden om du har direktverkande el som uppvärmningsform. Har du andra uppvärmningsformer är det istället hushållsmaskiner som tvätt- och diskmaskin samt hemelektronik i standby-läge som förbrukar mest el.

Varmvatten är också en stor energislukare. En tre minuters dusch använder ungefär 36 liter varmvatten, medan en tio minuters dusch ökar förbrukningen till cirka 120 liter. Att spara på varmvattnet är därför ett effektivt sätt att minska din energiförbrukning.

Förnybara energikällor är energikällor som hela tiden förnyas naturligt och inte tar slut, till skillnad från fossila bränslen.

Exempel på förnybara energikällor är solenergi där solceller omvandlar solljus till el, vindenergi som uppstår när solen värmer luften, vattenkraft som utnyttjar vattnets kretslopp, vågenergi från havsvågor, och biomassa från växter och organiskt material.

Att välja el från förnybara källor hjälper både miljön och kan spara pengar på sikt.

Du kan spara både energi och pengar genom att tvätta klimatsmart:

  1. Vädra dina kläder: Om plagget inte är smutsigt kan det räcka med en vädring utomhus för att det ska kännas fräscht igen.
  2. Välj ett miljömärkt tvättmedel: Produkter märkta med Bra Miljöval eller Svanen bidrar till att mindre kemikalier spolas ut i naturen.
  3. Dosera rätt: Ju mindre tvättmedel du använder, desto mindre påverkar du miljön och slitaget på dina kläder.
  4. Tvätta fulla maskiner: Det sparar både vatten och el.
  5. Undvik att tvätta hett: Genom att tvätta i 40°C istället för 60°C kan du minska din energianvändning med upp till 40%.
  6. Torka utan torktumlare: Torktumlaren drar mycket el. Låt istället kläderna lufttorka för att spara energi.

Elförbrukningen skiljer sig mycket mellan villa och lägenhet. Här är några effektiva sätt att minska din energiförbrukning och spara el:

  1. Se över din elförbrukning: Kolla upp hur hög din elförbrukning är jämfört med liknande hushåll.
  2. Kör fulla maskiner: Använd bara tvätt- och diskmaskinen när de är fullastade för att spara både el och vatten.
  3. Byt till LED-lampor: LED-lampor använder upp till 85% mindre energi än traditionella glödlampor och håller mycket längre.
  4. Duscha kortare tid: Varje minut i duschen förbrukar både vatten och energi för uppvärmning.
  5. Välj energismarta vitvaror: När du byter ut gamla vitvaror, välj modeller med bra energiklass.
  6. Sänk inomhustemperaturen: Varje grad du sänker värmen kan minska energiförbrukningen med cirka 5%.
  7. Släck lampor i tomma rum: En enkel vana som sparar el direkt.
  8. Stäng av elektronik helt: Lämna inte apparater i standby-läge, de fortsätter dra el även när de inte används.

Läs våra 11 tips på hur du kan spara el hemma

En tvättmaskin drar mellan 1kwh till 2 kwh beroende på vilken tvättmaskin du har. Om du har en relativt ny tvättmaskin och tvättar två gånger i veckan kommer maskinen att förbruka cirka 156 kwh per år.

En stationär dator förbrukar 200–500 watt vid normalt bruk, medan den i viloläget drar cirka 5–10 watt. Bärbara datorer i sin tur har en förbrukning på runt 20–50 watt vid normal användning och cirka 2–5 watt i viloläget.

Folksam var först med att få försäkringar märkta med Bra Miljöval redan 2011. Då var det villa, fritidshus och bil som mötte de stränga kriterierna för första gången, vilket de har gjort varje år sedan dess. Bra Miljöval har nu beslutat sig för att utöka sin miljömärkning till hemförsäkringar för första gången.

Sedan 2022 kan vi stoltsera med att alla Folksams hemförsäkringar är märkta med Bra Miljöval. Det betyder att omkring två miljoner svenska hushåll bidrar till en mer hållbar framtid genom sitt val av försäkring. Tack!

Mer om våra miljömärkta försäkringar

Det är svårt att säga hur miljövänliga elbilar är eftersom vi inte idag ännu har full kontroll på batteriernas miljlöpåverkan. När det kommet till CO2-utsläpp så släpper elbilar ut 80 procent mindre CO2 över sin livcykel jämfört med motsvarande dieselbil och 81 procent mindre än motsvarande bensinbil. 

Ta del av våra råd om elbilar och tips på hur du kan köra bil mer miljövänligt:

Folksam guidar: Bra val av elbil
Tips för att köra mer miljövänligt 

Hållbart sparande är en investering i finansiella produkter som främjar en hållbar framtid. Pengarna som investeras genom hållbart sparande hjälper att sätta press på andra bolag och branscher att också bli mer hållbara. 

Så ser vi på hållbart sparande i Folksam

En diskmaskin använder ungefär lika mycket el som en tvättmaskin, mellan 1-2 kWh per diskning. Förbrukningen varierar mellan olika modeller och åldrar, så kontrollera energimärkningen på din maskin för exakta uppgifter.

Publicerad: 13 oktober 2022
Uppdaterad: 3 april 2025

Våra hemförsäkringar

I hemmet samlas allt ditt hjärta klappar för. Här finns kära och välkända saker, minnen och ägodelar.