Till innehållTill navigering
Sök
Sök
Planerat underhåll torsdag 21 november

På grund av ett planerat underhåll kan det vara svårt att använda vissa av våra tjänster. Försök gärna senare igen.

Försäkring för A-traktor/EPA

Så hanterar vi dina personuppgifter
Glada tjejer och killar umgås sittande i park.

Trygg försäkring för din A-traktor/EPA

Har du byggt om en bil till en A-traktor/EPA? Du är inte ensam. En A-traktor/EPA är ett fordon som blivit alltmer populärt ute på de svenska vägarna. Med vår försäkring får du snabbt hjälp om oturen är framme.

Se försäkringens innehåll

Hjälp dygnet runt

Du får tillgång till skadejour dygnet runt, året om.

Ersättning

Väljer du helförsäkring får du ersättning om ditt fordon utsätts för skadegörelse.

9 av 10

Vår kundservice och skadehantering är i toppklass – våra kunder ger oss 9 av 10 i snittbetyg för vår skadehantering och 9 av 10 är nöjda med vår kundservice.

Jämför försäkring för A-traktor/EPA

Här kan du jämföra innehållet i hel- och halvförsäkring och se vad som passar din A-traktor/EPA. Utökar du till helförsäkring får du det mest omfattande skyddet. Trafikförsäkring måste du ha enligt lag.

Det här ingår i våra försäkringar HelförsäkringHalvförsäkringTrafikförsäkring

Försäkring för A-traktor/EPA ersätter personskador på förare, passagerare och utomstående och även skador som du orsakar på annans egendom. Men du får ingen ersättning för skador på din egen A-traktor/EPA. Då behöver du också en vagnskadeförsäkring (helförsäkring).

Om din A-traktor/EPA blir stulen och inte kommer tillrätta inom en månad får du ersättning. Vi betalar också för skador från stöld eller stöldförsök.

Högsta ersättning vid stöld av audioutrustning, informations- och kommunikationssystem är 5 000 kronor. För att du ska få ersättning ska utrustningen vara fast monterad för att enbart användas i din A-traktor/EPA.

Gäller för skador genom brand, blixtnedslag eller explosion (punkterat däck räknas inte som explosion).

Gäller om vind-, sido-, bak- eller siktruta spräcks eller krossas, till exempel genom stenskott eller skadegörelse. Reparation eller glasbyte ska utföras av glasmästare som är godkänd av oss.

Du får ersättning för transportkostnaden till närmaste lämpliga verkstad vid driftstopp, dock inte för stopp på grund av bränslebrist.

Om din A-traktor/EPA blir stulen, skadas eller får driftstopp, betalar vi också kostnaden för resa till hemorten för föraren och medresenärer.

Om föraren drabbas av akut sjukdom eller olycksfall betalar vi hemresa för medresenär som inte kan fortsätta resan. Dock längst till fordonets hemort.

Ägaren, eller den som kör, kan få betalt för advokat- och rättegångskostnader vid tvister, till exempel vid trafikskada, köp, försäljning eller reparation. Försäkringen kan också hjälpa dig om du misstänks för vissa trafikbrott.

Ersättningen är högst 300 000 kronor.

Information om rättsskydd

Om du drabbas av psykisk ohälsa efter en skada som är ersättningsbar i försäkringen, kan du få kristerapi i form av tio behandlingar hos en terapeut eller psykolog som vi anvisar. Du betalar ingen självrisk.

Vagnskadeförsäkringen ingår i helförsäkring och ger dig ersättning för skador på din A-traktor/EPA vid trafikolycka, uppsåtlig skadegörelse eller olyckshändelse som till exempel kollision, fordonet välter, fallande träd eller när ditt fordon transporteras på ett annat fordon.

Villkor och information

Här kan du ladda hem försäkringsvillkor och viktig och samlad information om försäkringen för A-traktor/EPA. Där kan du läsa i detalj vad som gäller för försäkringen. Det behöver du göra innan du tecknar försäkringen och när du har drabbats av en skada.

  • Viktig och samlad information – förköpsinformation
  • Viktig och samlad information – produktfaktablad
  • Villkor Försäkring för A-traktor/EPA 2024

Här kan du se vad självrisken blir vid olika typer av skador på din A-traktor/EPA.

Händelse/självrisk

  • Trafik: 1 000 kr
  • Brand: 1 200 kr
  • Stöld: 3 000 kr
  • Glas: 1 500 kr
  • Räddning: 1 000 kr
  • Rättsskydd: 20% av kostnaden, men lägst 1 500 kr
  • Kristerapi: Ingen självrisk
  • Vagnskada: Välj mellan 3 000 och 6 000 kr

I vår försäkring för A-traktor/EPA finns krav på att du är försiktig, så kallade aktsamhetskrav. De innebär att vi kan göra av avdrag på ersättning, och i allvarligare fall inte betala ut någon ersättning alls, om du har varit oförsiktig.

Trimma aldrig din A-traktor/EPA

Den 15 juli 2020 ändrades kraven på A-traktor vilket innebär att det har blivit enklare att manipulera hastigheten. Detta kan förstås skapa mycket farliga situationer, särskilt för unga förare. A-traktorer/EPA har inte heller samma krav på säkerhetsutrustning.

Att höja hastigheten på en A-traktor/EPA är förbjudet enligt lag. Om du råkar ut för en trafikolycka där du kört fortare än 30 km/h, kan det leda till att du inte får någon ersättning alls.

Du som förare riskerar också böter, indraget körkort och körkortstillstånd då A-traktorn/EPA klassas som personbil, även vårdnadshavare kan få böter. Tänk också på att du och dina passagerare kan skadas allvarligt i hastigheter över 30 km/h.

Följ kravet på ombyggnad av A-traktor/EPA

Det är inte bara trimning av A-traktor som räknas som olovlig körning, det finns numera krav för ombyggnad.

När en personbil byggs om till A-traktor ska det inte längre gå att transportera personer i baksätet eller gods. Vanligast idag är att stänga utrymmet med stålgaller eller att montera ner baksätet.

Om en A-traktor återställs med exempelvis baksäte efter en registreringsbesiktning klassificeras den som en personbil. Om föraren bara har ett AM-körkort räknas det därför som olovlig körning.

Du kan läsa mer i vår förköpsinformation för de aktsamhetskrav du behöver ta hänsyn till.

Ta gärna en titt på våra trafiktips för A-traktor också, speciellt om du är förälder till en tonåring som precis ska ta AM-körkort. Det är du som förälder som ansvarar för att din tonåring kör lagligt och säkert.

Förköpsinformation för försäkring för A-traktor/EPA

Trafiktips och regler för A-traktor/EPA

Folksam är världsberömt för sin trafikforskning. Som kund hos oss får du ta del av tester och rapporter och goda skadeförebyggande råd från våra egna trafikforskare.

Du får till exempel veta den senaste forskningen om bilmodellers krocksäkerhet, och vi testar hantverkarbilar och bilbarnstolar. Vi berättar också vad du som förälder eller tonåring ska tänka på när det är dags för moppekort för moped, mopedbil eller A-traktor. Tillsammans gör vi trafiken säkrare!

Visa alla tester och goda råd för dig i trafiken

Vanliga frågor och svar

Om försäkring för A-traktor och EPA

En A-traktor är en ombyggd bil registrerad som traktor och ett nyare namn för det som tidigare kallades EPA. A-traktorn ska vara ombyggd så att högsta hastigheten är 30 km/h. Det är inte heller tillåtet att ha passagerare i baksäte eller last i bagageutrymmet. A-traktorn ska även ha en dragkrok.

En EPA-traktor är namnet på äldre fordon som registrerades före 31 mars 1975. Skillnaden är att det bland annat inte finns en begränsning i växlar och inte heller en maxhastighet som i A-traktorer. Högsta tillåtna hastighet är dock fortfarande 30 km/h.

Du som ägare och huvudsaklig brukare av A-traktorn. Den gäller sedan för dig som är försäkringstagare, den som kör din A-traktor/EPA och passagerare.

Det beror till exempel på var och hur du bor, vilken försäkring du väljer samt modell och ålder på din A-traktor/EPA. Du kan få en lägre kostnad om du väljer en högre självrisk vid vagnskada.

Ring oss på 0771-950 950 om du vill ha hjälp att välja rätt storlek på din försäkring.

Du kan teckna tre olika försäkringar:

  1. Trafikförsäkring är obligatorisk enligt lag och ersätter personskador och skada på annans egendom. Men den ersätter inte skador på ditt fordon.
  2. En halvförsäkring ger dig ett skydd som täcker bland annat stöld och brand.
  3. Vill du ha ett omfattande skydd där du kan få ersättning för skador på din A-traktor/EPA vid en olycka eller skadegörelse ska du välja en helförsäkring där vagnskada ingår.

Försäkringen gäller i EES-länderna och i andra länder som är anslutna till systemet med grönt kort. Den gäller också under transport mellan dessa länder.

En avställningsförsäkring är ett billigare alternativ till en vanlig försäkring om du har tänkt att ställa av din A-traktor och inte använda den under en längre period.

Risken för skada på ett avställt fordon är lägre än ett fordon som körs, men det finns fortfarande situationer som kan hända ett stillastående fordon. Det kan till exempel handla om stöld-, brand- eller vagnskada.

Om du ställer av din A-traktor kommer din försäkring hos oss automatiskt gå över till en avställningsförsäkring och du behöver inte kontakta oss. Vi kommer att informera dig om dina uppdaterade villkor.

Regler för A-traktor och EPA

Den ska vara konstruerad så att den har en hastighet på högst 30 km/h på en horisontell väg. Det är inte tillåtet att manipulera A-traktorn/EPA så att den kan köras fortare.

Fler än två kan åka om fordonet är godkänt för det och inte utgör fara för föraren. A traktorn/EPA får inte ha bagageutrymme eller åkande i baksätet. Den måste alltså har mer än ett passagerarsäte fram för att det ska vara tillåtet enligt trafikförordningen.

Om du har en A-traktor/EPA som är återställd med baksäte eller bagageutrymme kan du dömas för olovlig körning. Står en förälder som ägare till fordonet kan även denna dömas för tillåtande av olovlig körning.

Minst ett körkort med AM-behörighet. AM-körkort är för moped klass I och går att ta från 15 års ålder. Det går även bra med ett så kallat traktorkort som gäller från 16 års ålder.

Första besiktningen ska ske inom 48 månader från att den togs i bruk efter registreringsbesiktningen. Efter det ska besiktning ske inom 24 månader, detta gäller både för A-traktor och EPA-traktor.

Den måste genomgå en registreringsbesiktning för att godkännas. Inför besiktningen behöver du ett intyg som intygar att hastigheten är begränsad till 30 km/h, utfärdat av verkstad eller privatperson. Du kan ladda ned intyg och läsa mer om vad som behöver godkännas hos besiktningsföretag.

Benämning för traktor klass A som används för vägtraktorer. Klass B är för jordbrukstraktorer.

Oavsett om ditt barn har en moped eller A-traktor/EPA måste du ha koll på fordonet. Det är du som vårdnadshavare som har det yttersta ansvaret för att barnet kör säkert och lagligt. Se därför till att fordonet följer de lagkrav som finns.

Polisen och Transportstyrelsen har strikta bestämmelser för A-traktor/EPA. Det rör bland annat hastighetsbegränsning, förbud mot manipulation och krav på bilbälte. En annan faktor som är viktig är föräldrars ansvar för att säkerställa säker körning och underhåll.

Läs våra sammanfattade regler för A-traktor/EPA

Kvinna i garage tittar på sin mobiltelefon.

Har det hänt något?

Om något har hänt dig, din familj eller dina saker kan du enkelt göra din skadeanmälan via webben.

Anmäl skada
En man står vid en bil.

Bilförsäkring med högt betyg

Vår Bilförsäkring Stor gör dig trygg på vägen och får betyget 4,6 av 5 hos Konsumenternas försäkringsbyrå.

Våra bilförsäkringar
Två barn sitter i bagageluckan på en kombibil, två vuxna står vid dörrarna till baksätet.

Folksam väljer nya bilar

I vår guide rekommenderar vi nya, säkra och bränslesnåla bilar på den svenska bilmarknaden 2024.

Säkra och bränslesnåla bilar
Artikel

Tips inför övningskörning

Läs våra tips som kan vara bra att tänka på när det är dags för övningskörning.

Läs mer om övningskörning
Artikel

Mopedbil – viktiga regler

Moppekortet ger frihet, men det finns också en del faror. Ta del av våra tips kring säker körning för att minska de risker som finns.

Läs mer om mopedbilar
Artikel

Säkra resor i vintertrafiken

Under vintern kan du behöva förbereda dig lite extra inför bilturen. Vi har samlat våra bästa tips och råd för dig.

Läs mer om vinterresor
Svenska
  • Engelska
  • Arabic
  • Bosnian
  • Croatian
  • German
  • Kurdish (north)
  • Kurdish (south)
  • Persian
  • Polish
  • Russian
  • Serbian
  • Spanish
  • Turkish
Genvägar
Alla försäkringarLångsiktigt sparandeBoka rådgivningAlla tester & goda rådVår säkerhetsbutik
Svenska
  • Engelska
  • Arabic
  • Bosnian
  • Croatian
  • German
  • Kurdish (north)
  • Kurdish (south)
  • Persian
  • Polish
  • Russian
  • Serbian
  • Spanish
  • Turkish
HjälpWebbkartaCookiesPersonuppgifterOm penningtvättslagenLättlästIn English & other languages