Blötare vintrar, hetare somrar, högre havsnivå och förändrade ekosystem. Genom enkla kontrollåtgärder kan du säkra att ditt hus är rustat för det nya klimatet. Det finns också större och dyrare ingrepp som kan vara väl värda att investera i framöver. Här listar vi tio mindre, och tio större saker du kan göra för att klimatsäkra ditt hem.
10 mindre klimatåtgärder för hus och trädgård
1. Kontrollera att stuprör och hängrännor är hela och sitter som de ska. Det är viktigt att rensa hängrännor, stuprör, utkastare och silar. Med rännsil, lövfångare och regntratt minskar du risken för igensättning, vilket i sin tur kan leda till skada på fasaden. Kvaliteten på vattnet blir också bättre så att du kan använda det till bevattning.
2. Säkerställ att vindskivor, takpannor och takbalkar är hela.
3. Se till att eventuell takpapp är tät – särskilt skarvarna där genomföringar i taket finns. I ett varmare klimat krävs tätare byten av pappen. Reparera sprickor i takpappen och byt ut papp som har torkat.
4. Välj fuktbeständiga färger som andas när du målar fasaden.
5. Om du bygger nytt eller bygger om så välj tegel och betong som är vattenavvisande men som släpper igenom ånga.
6. Täta sprickor och öppningar i yttervägg och golv.
7. Plantera lövträd som tar upp vatten, ger skugga till huset på sommaren och minskar buller från exempelvis en väg. Lövträd utgör även mindre risk för stormskador.
8. Förbättra jordens vattenhållande förmåga och öka mångfalden genom kompost och att luckra upp jorden om den är hård.
9. Undvik kemikalier i trädgården så får ekosystemet större motståndskraft.
10. Kontrollera sprickor och fukthalt i källarväggar.
10 större klimatåtgärder för hus och trädgård
1. Anlägg ett grönt tak när du bygger om eller bygger nytt. Det minskar översvämningsrisken både på fastigheten och nedströms. Ju djupare växtbädd, desto bättre. Du minskar både föroreningarna i vattnet och husets energiförbrukning.
2. Anlägg gröna växtfasader för skydda mot värmeböljor, stabilisera lokalklimatet, fånga regnvatten och öka den biologiska mångfalden. Använd gärna lokala och inhemska växter.
3. Täta sprickor och öppningar i väggar och golv.
4. Tilläggsisolera väggar och golv. Detta är omfattande åtgärder som du normalt gör i samband med att du byter fasadskikt eller gör en större invändig ombyggnad. Kalla golv kan bero på otäta fönster eller väggar genom så kallat kallras. Viktigt att komma ihåg när du tätar till väggar och fönster i ett äldre hus är att säkra ventilation med reglerbara ventiler för tilluften.
5. Se till att husgrunden är väl dränerad. Fuktfläckar i en källare är ett tecken på att du behöver dränera om källargrunden. Dräneringssystem försämras med tiden och kan behöva förnyas efter 20-50 år. Marken ska luta från huset med minst 15 centimeter i höjdskillnad mellan ytterväggen och tre meter ut. Normalt lägger du en dränering utmed yttersidan av väggarna, och gärna under grundläggningsnivån. En vanlig dränering sker genom att ett tätt skikt läggs på källaren och marken runt själva huset fylls med tvättad singel. Om den täta utsidan har luftspalt kan betongen och huset andas bättre. Ta hänsyn till jordens sammansättning, lutningar, djup och avstånd. Ta gärna hjälp av expert.
6. Belägg källargolv med vattenbeständigt material.
7. Tilläggsisolera vindsbjälklag. Beroende på vilken hustyp du har är detta ett mer eller mindre enkel åtgärd för att tilläggsisolera en stor del av ditt hus klimatskal (tak, fasade, fönsterm yterdörrar och grund). Men oavsett hustyp är takytan en prioriterad yta att förbättra. Det är extra viktigt att ventilationen av kallvinden är bra efter tilläggsisoleringen, så att det inte uppkommer mögel och fuktskador.
8. Justera gångjärn på fönster och ytterdörrar och kontrollera tätningslister för att minska otätheter och drag. För bättre isolerförmågan kan du byta ut ett av glasen i tvåglasfönster till energiglas/isolerruta. Om det är nödvändigt att byta till nya fönster eller ytterdörrar, välj bästa energiklass. Top Ten Sverige drivs av Naturskyddsföreningen och är del av europeiska topten.eu. De väljer ut de bästa produkterna oberoende av finansiärer och andra externa parter.
9. Hantera dagvatten på ett bra sätt – exempelvis genom att anlägga en regnträdgård. En regnträdgård är helt enkelt en trädgård som är optimerad för att fånga upp och lagra, eller på ett bra sätt leda vidare, dagvatten för att undvika översvämningar. Det finns massor av inspiration att hitta på nätet, om du har svårt att hitta svenska sidor så testa att söka på “raingarden”.
10. Anlägg en våtmark eller en damm för att ta emot regnvatten från tak och hårdgjorda ytor samt för att öka den biologiska mångfalden. Regnvattendammar filtrerar, fördröjer och renar regnvattnet, likt en större dagvattendamm.
Få mer tips och råd i Vi villas reportage om att anlägga damm och fontän.