Livförsäkring – en ekonomisk trygghet för dem du älskar
När du tecknar en livförsäkring ger du dina närmast anhöriga ekonomisk trygghet om du skulle avlida.
Vid dödsfall betalas hela summan ut direkt och förmånstagaren har friheten att själv välja hur pengarna ska användas. Försäkringsbeloppet kan till exempel ge din familj möjlighet att bo kvar i huset eller bostadsrätten.
Du avgör vem som är förmånstagare på livförsäkringen och om det ska vara en eller flera personer.
- Enkel att teckna – välj försäkringsbelopp på upp till 6 miljoner kronor
- Ett skattefritt engångsbelopp som betalas ut snabbt
- Kan tecknas sent i livet genom en enkel hälsobeskrivning
Villkor och information
Här kan du ladda ner försäkringsvillkor och viktig information om livförsäkringen.
Viktig och samlad information om livförsäkringen – förköpsinformation
Viktig och samlad information om livförsäkringen – produktfaktablad
Vad är en livförsäkring?
En livförsäkring är ett skydd som ger ekonomiskt stöd till dina anhöriga om du skulle gå bort. Den stora fördelen med att välja en livförsäkring – jämfört med exempelvis ett bolåneskydd som enbart täcker kostnader för boendet – är att dina nära och kära kan välja fritt hur de ska använda pengarna som betalas ut.
Livförsäkringen kan bland annat användas till att lösa in bostadslån eller att täcka boendekostnader, inkomstbortfall och andra utgifter. Finns det särkullbarn som har rätt till arvslott i familjen kan ersättningen från livförsäkringen vara extra värdefull.
Du väljer själv försäkringsbeloppet på din livförsäkring. Det betalas ut som ett engångsbelopp till dina efterlevande om du avlider före årsförfallodagen närmast efter din 85-årsdag.
Livförsäkringen gäller även när du reser och har täckning i hela världen upp till 12 månader. Vistas du utomlands länge än ett år kan det finnas begränsningar. Läs mer under avsnittet Gäller livförsäkringen alla dödsfall?
Så ansöker du om livförsäkring
Du kan ansöka om livförsäkring om du är mellan 18 och 69 år. Du ska även vara folkbokförd och bo stadigvarande i Sverige sedan minst två år tillbaka.
Under ansökningsprocessen behöver du svara på några frågor om din hälsa.
Vad kostar en livförsäkring?
Hur mycket livförsäkringen kostar beror på din ålder och vilket försäkringsbelopp du väljer. Det enklaste sättet att se vad som gäller för just dig, är att fylla i ditt personnummer och klicka på ”Se ditt pris”.
När du tecknar livförsäkring hos oss väljer du ett försäkringsbelopp mellan 200 000 och 6 miljoner kronor. Priset på din livförsäkring, den så kallade premien, betalar du enkelt varje månad med autogiro. Du kan också välja att betala per kvartal, halvår eller år.
Kostnaden för din livförsäkring bestäms på grundval av Folksams premietariff. Premien ökar varje årsförfallodag, det vill säga det datum du tecknat försäkringen. Ju äldre du blir, desto högre blir premien.
I tabellen ser du exempel på månadskostnad utifrån olika försäkringsbelopp och åldrar.
Belopp |
30 år | 35 år | 40 år | 45 år |
---|---|---|---|---|
500 000 kronor |
16 kr/mån |
17 kr/mån |
22 kr/mån |
31 kr/mån |
1 000 000 kronor | 26 kr/mån |
28 kr/mån |
37 kr/mån |
56 kr/mån |
2 000 000 kronor |
47 kr/mån |
49 kr/mån |
68 kr/mån |
105 kr/mån |
Vilket belopp ska jag välja på livförsäkringen?
När du ska välja försäkringsbelopp på din livförsäkring kan du börja med att fundera över vilket ekonomiskt skydd dina anhöriga behöver om du går bort.
Se över dina nuvarande ekonomiska förpliktelser såsom lån, skulder, boende- och levnadskostnader. Ta även med framtida utgifter i beräkningen, till exempel sparande till barn. När du har en överblick över de fasta kostnaderna och dina efterlevandes behov, kan du lättare avgöra vilken summa som är rimlig.
Ett annat sätt att välja belopp på, är att du beräknar din årliga inkomst efter skatt och multiplicerar den med exempelvis fem. Det ger dig en uppskattning av det försäkringsbelopp som krävs för att dina efterlevande ska klara sig under en längre period och i lugn och ro kunna komma på fötter igen.
Fråga dig också vilka närstående du behöver skydda. Du väljer själv förmånstagare till din livförsäkring och kan välja flera personer.
Välj ett försäkringsbelopp mellan 200 000 och 6 miljoner kronor. Det kan vara frestande att sätta ett högre belopp för extra trygghet, men basera ditt val på vad dina efterlevande faktiskt behöver och balansera det mot premiens kostnad.
Din kostnad för livförsäkringen kan du enkelt se genom att fylla i ditt personnummer och klicka på ”Se ditt pris”.
Livförsäkring efter 65 och 75 års ålder?
Många tecknar livförsäkring mitt i livet för att säkerställa ekonomisk trygghet för sina närstående. Även många äldre undersöker möjligheten. För dig som är 65 år och äldre finns ett par villkor och krav som kan vara bra att känna till.
Premien blir dyrare ju äldre du blir och på grund av den ökade risken för sjukdomar och dödsfall finns det också en åldersgräns på livförsäkringen.
Kan jag teckna en livförsäkring efter 65 års ålder?
Ja, du kan teckna livförsäkring fram tills du fyller 70 år. Är du över 65 år väljer du försäkringsbelopp från 200 000 kronor upp till 1 miljon. I samband med tecknandet behöver du besvara några frågor om din hälsa.
Kan jag försäkra mig efter 70 års ålder?
Från och med den dag du fyller 70 år kan du inte teckna vår privata livförsäkring.
Är du medlem i en organisation eller ett förbund kan du däremot teckna seniorförsäkringen Grupplivförsäkring 60+. Den gäller till och med månaden du fyller 85 år och täcker exempelvis begravningskostnader.
Här kan du läsa mer om Grupplivförsäkring 60+ hos ditt förbund.
Fackförbundet Scen & Film – Grupplivförsäkring 60+
Försvarsförbundet – Grupplivförsäkring 60+
Musikerförbundet – Grupplivförsäkring 60+
Förmånstagare i livförsäkringen
När du tecknar en livförsäkring har du ett generellt förmånstagarförordnande. Det betyder att du kan välja fritt vem som har rätt till försäkringsbeloppet.
Om du inte gör ett aktivt val betalas beloppet i första hand ut till din maka/make, sambo eller registrerade partner, och i andra hand till dina arvingar.
Vill du ändra förmånstagare för livförsäkringen gör du det genom ett särskilt förmånstagarförordnande.
Vad är ett generellt förmånstagarförordnande?
Många livförsäkringar har ett förmånstagarförordnande som talar om vem som ska ha pengarna om den försäkrade dör. Det kan till exempel vara din maka/make. Om du vill att någon annan ska ha pengarna, måste du fylla i ett nytt förmånstagarförordnande och skicka in till oss.
Hur gör jag om jag vill ändra förmånstagare i min livförsäkring?
Som förmånstagarförordnande kan du fritt välja förmånstagare. Det innebär att du som tecknat en livförsäkring har friheten att själv bestämma vem som får försäkringsbeloppet i händelse av din bortgång.
Om du vill ändra förmånstagare på livförsäkringen gör du det genom en skriftlig anmälan via en blankett.
Du kan välja om du vill ha en eller flera förmånstagare. Är det flera personer som ska dela på försäkringsbeloppet anger du i blanketten hur många procent respektive person får av totalsumman.
Förmånstagarförordnande kan inte ändras genom testamente.
Ladda ner blanketten för att ändra din livförsäkrings förmånstagare
Skicka in blanketten till:
Folksam
LIV1070
Box 90346
120 25 Stockholm
Gäller livförsäkring för alla dödsfall?
Livförsäkringen täcker dödsfall, men det finns begränsningar när försäkringen inte gäller.
Begränsningarna omfattar bland annat självmord inom första året efter tecknandet, och dödsfall som inträffat på grund av riskfylld aktivitet eller efter en längre vistelse utanför EU.
Läs mer om villkor och begränsningar för livförsäkringen.
Begränsningar vid sport, idrott och riskfylld verksamhet
Försäkringen täcker inte dödsfall som beror på att den försäkrade deltagit i riskfylld verksamhet eller sport som kan anses överstiga en normalomfattning av motion eller fritidssysselsättning.
Det kan till exempel handla om boxning, kampsport, tävling med motorfordon, bergsklättring, off-piståkning, fallskärmshoppning eller dykning i djup som överstiger 30 meter.
Vistelse utanför EU, Norge eller Schweiz
Livförsäkringen är giltig även när du reser och den har täckning i hela världen upp till 12 månader.
Försäkringen omfattar inte dödsfall som inträffar utanför EU, Norge eller Schweiz, om du har varit borta i mer än tolv månader.
Oriktiga uppgifter vid hälsobeskrivning
Det är viktigt att du lämnar korrekta uppgifter om din hälsa när du ansöker om livförsäkringen. Oriktiga uppgifter kan leda till att försäkringen inte gäller vid försäkringsfall.
TGL eller livförsäkring genom fackförbund
Tjänstegrupplivförsäkringen (eller TGL) är en kapitalförsäkring utan sparande där ett skattefritt engångsbelopp betalas ut vid dödsfall.
Som privatperson kan du inte själv skaffa en tjänstegrupplivförsäkring, utan den tecknas av din arbetsgivare som sedan väljer försäkringsgivare. Om arbetsgivaren är bunden av ett kollektivavtal styr avtalet vilket försäkringsvillkor den anställde omfattas av.
Här kan du läsa mer om tjänstegrupplivförsäkring
Om du är medlem i ett fackförbund kanske du redan har en tjänstegrupplivförsäkring.
Att ha sin livförsäkring genom förbundet är en bra start. Det ger ett stöd för efterlevande, men tänk på att försäkringsbeloppet kan vara lägre än vad din situation kräver. Om så är fallet kan du komplettera med en individuell livförsäkring. Det ger din familj extra trygghet om det värsta skulle hända.
Vanliga frågor och svar om livförsäkring
Köpa livförsäkring
Bör jag välja låneskydd eller livförsäkring?
Det beror på vad dina efterlevande har störst behov av. Ett låneskydd kan vid dödsfall lösa hela eller delar av de lån du tecknat skydd för.
En livförsäkring betalar ut hela ditt försäkringsbelopp till dina efterlevande om du skulle avlida. Betalningen sker snabbt och försäkringstagaren får hela summan på en gång.
Fördelen med livförsäkring är att pengarna inte är låsta. Dina närstående kan använda summan där den behövs, till exempel för att lösa hela eller delar av lån och/eller täcka upp för bortfallet av din inkomst.
Innehåller livförsäkringen något sparande?
Nej, vår livförsäkring innehåller inte något sparande. Vid dödsfall betalar livförsäkringen ut det försäkringsbelopp du valt. Har du behov av en kombinerad liv- och sparandeförsäkring är du välkommen att kontakta vår kundservice på telefon 0771-950 950.
Varför ska jag teckna en livförsäkring?
En livförsäkring ger trygghet. Inte bara för din familj utan även för dig när du försäkrat dig om att dina närmaste har ett extra skydd om du skulle gå bort i förtid. Beloppet som betalas ut kan exempelvis användas för att lösa ett bostadslån eller täcka inkomstbortfall.
Jag har en livförsäkring (eller en sjuk- och efterlevandeförsäkring) genom mitt fackförbund. Behöver jag en till livförsäkring?
Vill du säkerställa att din familj får extra ekonomisk trygghet om du skulle avlida i förtid, kan det vara en bra idé att komplettera försäkringen du har genom ditt förbund med en privat livförsäkring.
Kontrollera beloppet på fackförbundets livförsäkring och se om det matchar dina efterlevandes behov.
Vilket belopp ska jag välja på livförsäkringen?
En bra tumregel är att välja ett belopp som matchar din familjs behov.
Vilken ekonomisk situation behöver lösas vid ett dödsfall? Hur stora är bostadslånen och de fasta utgifterna? Hur stort är inkomsttappet? Summan på livförsäkringen bör motsvara det beloppet så din familj i lugn och ro kan komma på fötter igen.
Kan jag ändra försäkringsbelopp?
Ja, försäkringsbeloppet kan höjas och sänkas. Vill du höja beloppet behöver du fylla i en ny hälsobeskrivning.
Kan jag teckna en livförsäkring efter 65 års ålder?
Ja, du kan teckna livförsäkring fram till den dag du fyller 70 år. Du väljer försäkringsbelopp själv. Är du mellan 65 och 70 år kan du teckna försäkringen på mellan 200 000 och 1 miljon kronor. I samband med tecknandet behöver du besvara några frågor om din hälsa.
Är livförsäkringen avdragsgill i deklarationen?
Nej, livförsäkringen är inte avdragsgill. Den är däremot skattefri vid utbetalning.
Förändras priset på livförsäkringen från år till år?
Ja, priset på din livförsäkring ökar på årsförfallodagen varje år. Premien är baserad på våra premietariffer och ju äldre du blir, desto dyrare blir premien. Enligt riskbedömningar ökar risken för sjukdomar och dödsfall i takt med stigande ålder och det är anledningen till att kostnaden höjs.
Hälsobeskrivning
Vad är en hälsobeskrivning i livförsäkring?
När du ansöker om livförsäkring får du besvara några enkla frågor om din hälsa.
Utifrån dina svar ser vi till att du får rätt försäkring till rätt premie. Därför är det viktigt att du fyller i hälsobeskrivningen med fullständiga och uppriktiga uppgifter. Det är ett krav för att försäkringen ska vara giltig.
Vad händer när jag lämnat min hälsobeskrivning?
Efter du lämnat din hälsobeskrivning görs en bedömning. Baserat på dina uppgifter kan försäkringen antingen beviljas med ordinarie premie eller förhöjd premie, eller inte beviljas.
Om du inte är helt frisk, kan du behöva skicka in kompletterande uppgifter och genomgå en riskbedömning.
Jag vill höja mitt föräkringsbelopp – behöver jag fylla i en ny hälsodeklaration?
Ja, när du justerar försäkringsbeloppet i din livförsäkring behöver du fylla i en ny hälsobeskrivning. Du kan när du vill höja eller sänka beloppet, men för varje gång räknas det som att du tecknar en ny livförsäkring.
Utbetalning
Vad händer med livförsäkringen när jag dör?
Vanligtvis får vi på Folksam information direkt från Skatteverket när någon avlider, så anhöriga behöver inte meddela oss detta. Om den avlidna hade en livförsäkring eller grupplivförsäkring hos oss, skickar vi ett brev till dödsboet.
I brevet beskriver vi de uppgifter vi behöver för att hantera livförsäkringsärendet.
När vi avslutat ärendet informerar vi livförsäkringens förmånstagare genom att skicka ett brev med information om utbetalningen samt, om nödvändigt, ett bouppteckningsintyg.
Livförsäkringen utbetalas som ett skattefritt engångsbelopp direkt till förmånstagaren/förmånstagarna och är inte en del av dödsboets tillgångar.
Är livförsäkringen skattepliktig vid utbetalning?
Nej, utbetalningen av livförsäkringen vid den försäkrades död är skattefri. Försäkringsbeloppet betalas alltså ut netto till dina efterlevande.
Vad är det för skillnad mellan en livförsäkring och en tjänstegrupplivförsäkring?
Tjänstegrupplivförsäkring (även kallad TGL) är en kapitalförsäkring utan sparande som vid dödsfall utbetalas i form av ett skattefritt engångsbelopp. Tjänstegrupplivförsäkringen kan du inte skaffa privat utan den tecknas av din arbetsgivare som sedan väljer försäkringsgivare.
Medan tjänstegrupplivförsäkringen ger ett begränsat stöd till efterlevande betalar livförsäkringen ut det försäkringsbelopp du väljer. Om du upplever att tjänstegrupplivförsäkringen inte ger ett tillräckligt skydd kan du komplettera den med en privat livförsäkring.
Läs mer om tjänstegrupplivförsäkring och vilka olika avtalsområden som valt Folksam
Tillsammans äger vi Folksam
Du äger Folksam tillsammans med våra andra kunder. Många av er gillar också vårt arbete vilket gett oss flera utmärkelser och goda omdömen.
För en hållbar framtid
För att du som kund ska känna dig trygg ställer vi höga krav på oss själva och de vi samarbetar med. Så här jobbar vi med hållbarhet.