Tips när du ska resa med barn

Oavsett om du ska resa med spädbarn eller lite större barn så är det skönt att kunna förbereda och planera så mycket som möjligt inför resan. Vi har samlat några smarta tips för att underlätta din resa med barnen.

Beroende på vilket färdmedel ni reser med, och om det är i eller utanför Sverige, finns det olika saker för dig att tänka på så att resan med barnen ska gå så smidigt som möjligt. I listan nedan finns några av de saker som är bra att checka av innan ni ska iväg.

Planering och förberedelse inför resan

  • Vaccination – Prata med din vårdcecntral och BVC några månader innan ni ska resa i väg för att veta om du eller barnen behöver vaccination.
  • Reseapotek – Ta med läkemedel som du och barnen kan komma att behöva.
  • Reseskydd – om du har din hemförsäkring i Folksam har du 45 dagars reseskydd. Ta med ett reseintyg.
    Beställ reseintyg
  • Pass och visum – Det är mycket viktigt att du undersöker alla krav för pass och visum för de länder ni ska resa till och eventuellt igenom.

Försäkring för hela familjen

En lång resa med barnen kräver också en bra försäkring. I vår hemförsäkring ingår ett reseskydd för dig och din familj under resans första 45 dagar. Förutom skydd för resgods upp till 40 000 kronor kan du även få ersättning för läkarvård.

Här kan du du få information om hur du hittar rätt sjukvård utomlands

Har ditt barn gått igenom vaccinationsprogrammet?

  • Har ditt barn ännu inte gått igenom hela vaccinationsprogrammet? Då kan barnet ibland behöva få en dos av ett visst vaccin tidigare än det annars skulle ha fått. Barnet kan dessutom behöva få vaccin mot en sjukdom som inte ingår i vaccinationsprogrammet - precis som en vuxen.

    Kontakta BVC eller en vaccinationsmottagning för råd i god tid innan avresan.

För att flygresan gå så smidigt som möjligt är det bra att anpassa resan efter den lilla. Tänk på att se över vilken tid ni ska resa, boka gärna platserna längst fram för extra benutrymme, fundera över om det är mest praktiskt om barnet ska sitta i knäet eller ha en egen sittplats, packa ner mellanmål som du vet att ditt barn kommer att äta, ha med barnets snuttis, napp och leksak för trygghet och något att leka med.

Ju mer förbered du är desto lättare blir resan.

Inför flygresan

  • Mat - Många flygbolag erbjuder barnmat vid beställning men du kan även ta med egen barnmat och mellanmål.
  • Vätskor i handbagage - Det finns olika begränsningar för vad som är tillåtet i handbagaget. Ta reda på vad som gäller för just din resa.
  • Packning- Ta gärna med extra kläder för barnen i handbagaget, snuttis, eventuella mediciner, en tom pipmugg, våtservetter och extra blöjor.
  • Underhållning - Ta med dig ditt barns favoritleksak, pyssel eller ladda ner barnserier i surfplattan i förväg.
  • Avgång/ankomst – Vid av- och påstigning är det praktiskt att ha med sig en bärsele eller resevagn.
  • Färgglada kläder - I vimlet på flygplatsen är det smart att klä barnet i färgglada kläder för att lättare hitta ditt barn om det kommer bort.
En del barn tycker det är väldigt jobbigt med tryckutjämning, framför allt mindre barn.

Om du ammar kan det hjälpa att amma vid start och landning för att minska trycket. Små barn kan även pröva att suga på napp, flaska eller att tugga på majskrokar. När barnen bli äldre kan de lära sig tryckutjämna själva, ha på sig öronproppar eller tugga tuggummi.

Det är även bra att ge nässprej innan start och landning då det underlättar tryckutjämningen.

Hur kan jag hantera barnets jetlag?

Om ni reser över tidzoner, exempelvis från Sverige till Nord- eller Sydamerika, eller österut till Asien eller Australien, så korsar ni flera tidszoner.

För att underlätta omställningen och inte störa barnets dygnsrytm allt för mycket är det lättare för ditt barn att sova om ni reser på natten. Det finns även babyvaggor i anslutning till vissa säten där du kan lägga barnet. Kontakta flygbolaget i god tid innan avresan då babyvaggorna ska bokas i förväg.
  • Se till att du och barnet får i er mycket vätska. Uttorkning kan förstärka jetlag-symtomen.
  • Ha öronproppar eller hörselskydd och ögonskydd på dig och barnet så att er sömn inte störs av störande ljud och ljus.
  • Reser ni genom väldigt många tidszoner kan det vara en god idé att börja anpassningen redan några dagar innan avresa genom att gå och lägga er tidigare eller senare.
  • Försök att få ditt barn att äta ordentligt och nyttigt. Ju bättre kroppen mår desto bättre hanterar kroppen jetlagen.

Beroende på vart du ska resa kan det finnas olika inreseregler som du behöver följa. Vissa länder kan kräva ett särskilt resetillstånd, ett negativt covidtest eller ett vaccinpass. Du ansvarar för att ta reda på vad som gäller för just det land du ska resa till. Vi rekommenderar att du tar reda på information i god tid så du hinner förbereda allt du behöver. 

Föräldramedgivande vid resa utomlands

För barn som är under 18 år behövs det ett föräldramedgivandet om barnet reser med endast en av sina föräldrar, är ensamresande eller om barnet reser med någon annan än sin förälder/föräldrar.

Här kan du beställa ett föräldramedgivande

Åka bil utomlands

Ska du hyra bil utomlands? Då finns det en rad saker att tänka på. I Sverige har vi kommit längre i utvecklingen av barnsäkerhet i bil jämfört med många andra länder. Vi har en låg andel dödsolyckor i trafiken jämfört med många populära turistländer.

Det finns möjlighet att hyra bilbarnstol men då det är svårt att veta hur säkra stolarna är så rekommenderar vi att du tar med barnets egen bilbarnstol eller babyskydd. De flesta flygbolag tillåter att man checkar in bilbarnstolen/babyskyddet gratis, men det är bra att kontakta ditt flygbolag i förväg för att se vad som gäller för just dig.

Om du inte kan ta med dig bilbarnstol och barnet är för stort för babyskydd så kan du ta med en bälteskudde. Det är rekommenderat att alla barn sitter bakåtvänt till minst 4 års ålder. Undvik att barnet sitter i ditt knä i bilen.

Har ni precis landat? Då kan ni få räkna med att behöva stå i kö för att hämta hyrbilen. Det kan vara bra att vara förberedd på väntetid och ha något till hands för att underhålla barnet.  

Ska ni åka med egen bil så blir det lättare att packa med allt ni behöver. I en del länder behöver du ett Grönt kort som bevis på att ditt fordon är trafikförsäkrat.

Beställ ett grönt kort

En del barn blir även åksjuka i bilen vilket kan göra resorna besvärliga. 

Tips för att undvika åksjuka

  • Barnet ska dricka ordentligt med vatten
  • Trä på ett åksjukearmband
  • Ha ett öppet fönster för att få frisk luft
  • Klä barnet i tunna kläder
  • Håll det svalt i bilen
  • Lägg undan surfplattan och böcker
  • Kör lugnt
  • Ha plastpåsar och våtservetter redo om barnet kräks

En solsemester med familjen brukar skapa många härliga stunder, men med mycket sol och små barn som har känsligare hud behöver du vara försiktig med hur mycket de ska vistas i solen. Drick mycket vatten och ha alltid ögonen på de små när de leker med vatten. 

Hur kan jag skydda barnet mot sol?

Är ditt barn under ett år ska du vara extra noga med att hålla barnet borta från direkt sol då deras hud knappt har något skydd alls. Håll barnet i skuggan, klä barnet med solskyddande kläder, använd en vagn med solskydd eller komplettera din vagn med ett parasoll.

Kommer ni vistas mycket på stranden eller vid poolen kan det vara bra att ha ett solskyddat strandtält som barnet kan ligga i.

Barn över ett år kan vistas i solen om de har solskyddande kläder, solkräm och solhatt. En tid då alla barn bör undvika solen är mellan klockan 11 och 15 då solen är som starkast.

Viktigt att dricka i värmen

I varmare länder med mycket sol är det viktigt att du och barnet får i er vätska för att hålla kroppen sval, annars ökar risken för uttorkning. Uttorkning innebär att kroppen gör av med mer vätska än vad den får i sig. Barn är extra känsliga för vätskebrist och uttorkning.

Om du ammar ditt barn är det ett bra skydd mot uttorkning. Amma så ofta du kan så kan du vara trygg att barnet fått i sig bra med vätska. Om barnet inte ammar är det viktigt att du får barnet att dricka mycket vatten under hela dagen. Har du svårt att få barnet att dricka vatten kan du försöka få barnet att äta frukt och grönsaker så som melon eller gurka som är fyllda med mycket vätska.

Tecken på uttorkning kan du läsa i checklistan nedan. 

  • Ditt barn är trött och hängigt och orkar inte leka.
  • Barnets blöja är tom eller så är kisset mörkgult och luktar starkt.
  • Ditt barn saknat aptit.
  • Ditt barn klagar på det gör ont i huvudet.
  • Huden på barnet kan bli gråblek och barnet kan få mörka ringar under ögonen.
  • Det kommer inga tårar när barnet gråter.

Bad och vattenlek

Resor till varmare länder brukar innebära mycket lek i poolen och på stränder. Det finns inget härligare för barnen än att leka av sig i vatten, men för att tiden vid poolen eller på stranden ska vara så bra och säker som möjligt finns det en del att tänka på.

Nedan har vi samlat några tips för dig som förälder.

  • Ha alltid barnet under uppsyn och undvik att surfa på mobilen.
  • Ta med flytväst hemifrån då det inte är säkert att det finns på resmålet.
  • Ta på barnet badskor mot halka vid poolen och mot stenar eller andra vassa föremål på stranden.
  • Beroende på vilket land du reser till finns det olika sorters djurliv i havet. Sök upp information om just den stranden du ska åka till och följ deras riktlinjer.
  • Om vinden ligger på utifrån havet kan det uppstå strömmar i vattnet. Ha alltid ditt barn på gripavstånd så barnet inte dras med strömmen.
  • På stränder kan vattnet vara grunt till en början för att snabbt bli väldigt djupt. Om barnet är själv och inte simkunnig kan det bli farligt.
  • Vid mycket bad kan ditt barn få öronbesvär. Oftast går det över av sig självt, men om besvären är kvar ska ni uppsöka vård. För mycket vatten i öronen kan orsaka öroninflammation.

Hur man undviker insektsbett

Värme och sol är härligt, men med det vaknar insekterna till liv. Det finns några tips på vad du kan göra för att skydda ditt barn mot insektsbett. Om barnet ändå får ett insektsbett är det bra att undvika att klia på det. 

  • Använd ett myggnät till barnvagnen och barnets sovplats.
  • Klä barnet i ljusa kläder då mygg dras till mörka kläder.
  • Ta på barnet heltäckande kläder och smörj med myggmedel där huden syns.
  • Ha alltid på skor då getingar kan krypa runt. Om en geting är i närheten ska ni behålla lugnet så att getingen inte känner sig attackerad.
  • Om barnet får ett fästingbett ska ni ta bort fästingen så fort som möjligt. Använd en pincett och ta ett fast grepp om fästingens huvud så nära huden som möjligt. Dra fästingen rakt ut. Efteråt ska ni tvätta rent området med desinfektionsmedel eller tvål och vatten.

Att resa utomlands brukar innebära en del restaurangbesök och att man testar att äta ny mat och god svalkande glass. För att undvika tråkigheter som magsjuka och diarré är det viktigt att vara noga med kvalitén på maten och att hålla en god handhygien. För de allra minsta barnen kan det vara bra att packa med sig barnmat hemifrån Sverige. 

Välling och annat att ta med hemifrån

Utbudet länder emellan kan skilja sig åt. För att du ska känna dig trygg att barnet får i sig vad det behöver rekommenderar vi att du packar med dig välling, grötpulver, bröstmjölkersättning eller det barnet äter. Ta även med favoriterna i form av barnmat och snacks då allt kan smaka annorlunda än i Sverige.

Koka alltid vattnet innan du blandar det med barnets mat och ha med barnets egna nappflaskor och nappar hemifrån.

Undvik diarré och magsjuka

När du är på resande fot finns det alltid en liten risk för matförgiftning, men om du är uppmärksam på hur maten tillagas, matens kvalitet och doft kan du undvika diarré och magsjuka.

Ett tecken på bra mat är att den är rykande varm. Låt barnet bara äta väl genomstekt eller kokt mat och undvik råa skaldjur och rå fisk. Undvik all mat som har stått framme länge i varmare klimat.

I varmare länder finns det större utbud av god och exotisk frukt, skala eller skölj alltid frukten innan ni äter av den. Var noga med att det är du som skalar eller sköljer frukten för att hålla renligheten.

Drick alltid vatten från en obruten flaska då kranvatten i andra länder inte alltid är renat med samma kvalitet som kranvattnet i Sverige. Tänk på att isbitar oftast är av kranvatten.

Om ditt barn ändå får diarré eller magsjuka så är det viktigt att du ser till att barnet får i sig mycket vätska för att undvika uttorkning. Om du ammar kan det också skydda barnet mot magsjuka. 

Handhygien är en viktig faktor

Med en god handhygien kommer ni långt för att undvika att få i er ovälkomna baciller. 

Tvätta händerna innan ni äter eller handskas med mat och när du eller barnen varit på toaletten. Hjälp barnen att tvätta sina händer så det blir noggrant. Du kan också komplettera handtvätten med handsprit och desinficerande våtservetter.

Barn tycker om att utforska med sina händer och har dem gärna överallt vilket gör det extra viktigt att alltid försöka hålla deras små händer rena. Då små barn ofta äter med händerna ska du alltid rengöra barnets händer innan och efter måltid.

Ha alltid handsprit med dig och använd det för att torka av barnvagn/leksaker och kundvagnen om ni går och handlar. Barnstolarna i restaurangerna används av många barn och därför kan det lätt samlas mycket bakterier. Gör alltid rent dem med handsprit innan du sätter barnet i stolen. 

Reseskyddet gäller för dig som är försäkringstagare och alla andra som är skrivna på samma adress och delar hushåll med dig. Barn under 18 år som är skrivna på annan adress omfattas endast av din försäkring om annat reseskydd saknas.

Om du har vår Hemförsäkring Stor eller vårt tillägg Resklar kan ni ha rätt till en ersättningsresa om du, barnen eller andra medresenärer som försäkringen gäller för blir ordinerade vila på hotellrummen eller intagen på sjukhus mer än halva den planerade resan. 

Vi rekommenderar inte att du flyger med ett förkylt barn då barnet behöver vila för att återhämta sig och barnet kan smitta andra på flyget.

Kontakta en läkare som kan avgöra vad rekommendationen är för just er. Om resan ska avbokas behöver ni ha ett läkarintyg.

Underhåll dina barn genom att titta på en nedladdad film på surfplattan. Ta med barnens favoritsnacks, packa ner pysselböcker och ta korta pauser genom att gå fram och tillbaka i gången. 

Blir ditt barn akut sjuk eller allvarligt skadad behöver du direkt kontakta SOS International (+46-8-13 60 60).Vid enklare skador kan du använda vår digitala tjänst Hitta sjukvård utomlands.

Få mer information om vad du ska göra om något hänt på resan.

Barnen täcks av hemförsäkringen där det är folkbokfört. Försäkringsskyddet gäller även under de dagar som barnet bor hos den andre föräldern.

Om barnet är folkbokfört hos den andre föräldern kan ni be föräldern att ordna ett resebevis för barnen.

Här kan du få mer information om hur hemförsäkringen gäller för barnen när föräldrarna flyttat isär.

Du behöver kontakta din BVC eller en vaccinationsmottagning för råd om vilka vaccin dina barn behöver i god tid innan avresan.

När du backpackar med barn ska du räkna med att allt tar längre tid. Vi rekommenderar att du backapackar med barn som kan gå längre sträckor själv, tidigast från 4-5 års ålder. Planera allt noggrant i förväg såsom rutt, boende, packning och underhållning för barnet.

Tänk på att förlänga resesförsäkringen med ett resetillägg om ni kommer vara iväg längre än 45 dagar. 

Gå igenom vår checklista inför resan.

Nej, ni får inte flyga om någon har vattkoppor. Om du har vår Hemförsäkring Stor eller tillägget Resklar kan du få ersättning för avbeställd resa vid uppvisat läkarintyg.

Bra åldrar att resa med mindre barn är antingen innan de kan börja gå eller efter 3 års ålder då barnen kan kommunicera bättre. 

Den mest utmanande åldern för resa med barn är oftast då barnet är mellan 1-2 år. Då har barnet oftast lärt sig att gå och har mycket spring i benen. Barnet i den åldern har oftast inte heller lärt sig att kommunicera. Det är sällan barnsäkrat när ni är på resan vilket kräver att du behöver vara ännu mer vaksam som förälder. 

Här kan du få tips på hur du kan barnsäkra för att undvika olyckor.

Ja, även barn måste resa med ett pass om de ska lämna landet. Reser ni inom Norden krävs det ingen resehandling, men det är ändå viktigt att du söker upp information om vad som gäller för just det land ni ska resa till.

Du kan inte avbeställa resan om passet du har beställt inte hinner blir klart innan avfärd, men du kan beställa ett provisoriskt pass hos polisen som går att få tidigast 72 timmar innan avfärd. 

Lås fast din barnvagn med ett vajerlås med larmdosa. Den larmar om någon försöker ta din barnvagn. På vår sida Minska risken för stöld av barnvagn får du fler råd om hur du bäst ser efter din barnvagn.

Om du har din försäkring hos Folksam är det smidigast att göra din skadeanmälan på webben.

Du kan även ringa oss på 0771-950 950 så hjälper vi dig med din skadeanmälan.

Bra att ha till hands när du gör skadeanmälan:

  • Personnummer och kontaktuppgifter till försäkringstagare och skadedrabbad.
  • Lista över de vårdinrättningar som du besökt (ex. sjukhus, vårdcentral)
  • Vid sjukdom: Insjuknandedatum och datum för läkarbesök
  • Vid olycksfall: Datum när olyckan inträffade

Reseförsäkring

Våra reseförsäkringar hjälper till att lindra resfebern. Om du har vår hemförsäkring så har du ett skydd som räcker långt. Du kan lägga till ett utökat skydd som vi kallar Resklar.