Barn och vattensäkerhet
Sommaren är en rolig tid för både barn och vuxna, med svalkande bad i sjöar, hav och utomhuspooler. Vatten är kul och uppfriskande, men en olycka kan inträffa snabbt. Drunkningsolyckor är den vanligaste dödsorsaken bland barn.
Det är viktigt att du har kunskap om hur du håller dina barn säkra när ni badar, åker båt eller är i närheten av vatten. Den bästa skadeförebyggande åtgärden i och vid vatten är att du som förälder är med och övervakar dina barn. Här delar vi med oss av tips om hur det går att undvika olyckor i samband med bad och vattenlek.
8 tips för vattensäkerhet
- Barn drunknar tyst och snabbt - De försvinner oftast ner under vattenytan och andas in vatten så att de inte kan skrika. Lägg undan mobilen så att du kan hålla fullt fokus på ditt barn.
- Bada tillsammans med ditt barn så att du kan övervaka det på nära håll.
- Håll dig inom gripavstånd när ditt barn leker vid vatten - Även låga vattennivåer kan innebära drunkningsrisk.
- Överskatta inte barnets simförmåga - Även simkunniga barn behöver övervakas.
- Vattenleksaker som badringar och badmadrasser är inte flythjälpmedel - Håll barnen under uppsikt på grunt vatten när de leker med flytleksaker.
- Om ni är på en ny plats på semestern kan det vara bra att utforska området efter eventuella säkerhetsrisker som en pool eller en sjö.
- Undersök tomten utanför hemmet efter säkerhetsrisker - Se till att regntunnor, dammar och vattentunnor är säkrade och låt inte barnen gå ut själva.
- Lär dig hjärt- och lungräddning!
Lära barn att simma
Att lära dina barn att simma är en viktig del av att förhindra olyckor i samband med bad och vattenlek. Simundervisning ger barnen tryggheten att kunna ta sig upp ur vattnet och ta sig fram i vattnet självständigt. På simskola lär barnen sig armtag, bentag och de klassiska simsätten av en utbildad instruktör. För att klassas som simkunnig ska ditt barn kunna ramla i vattnet och ta sig upp mot ytan samt kunna simma 200 meter.
När är en bra ålder för att lära barnet simma?
Alla barn är olika. När barn lär sig simma beror på både mognad och intresse. En bra ålder för att låta barnet gå på simskola är vid fem till sju års ålder. Men du som förälder kan börja öva upp tekniken och ge ditt barn vattenvana genom fysiska övningar i vatten. Här har vi samlat några tips för att lära barn simma.
Tips för att ge ditt barn vattenvana
- Välj en pool med grunt vatten där barnen kan stå utan problem.
- Börja med att leka tillsammans i vattnet så att barnet får vattenvana.
- Lär barnet att flyta och paddla - Armpuffar är ett bra flythjälpmedel för att lära barnen rörelserna.
- Var närvarande och bada tillsammans med barnet – Du bör alltid vara inom gripavstånd.
- Lär barnet att ha respekt för vatten och att aldrig bada utan en vuxen.
- Tänk på att inte bada för länge med små barn - De kan bli nerkylda.
Badvett och säkerhet för simkunniga barn
När ditt barn har lärt sig att simma blir det mer självständigt och kan leka tillsammans med andra barn i vatten på badplatser och i utomhuspooler. Badvett är lika viktigt för vuxna som för barn, och en förutsättning för en trygg och rolig upplevelse på stränder och badhus.
Svenska Livräddningssällskapet har utvecklat badvettsregler för säkerhet vid bad. Gå igenom dessa regler tillsammans med ditt barn och förklara hur viktigt det är att barnet lär sig dem.
Badvettsregler
- Undersök livräddningsutrustningen – Finns det livräddningsutrustning på plats? Är den hel och fungerande?
- Bada aldrig ensam – Ha alltid sällskap med dig när du badar och meddela alltid anhöriga om vart ni ska bada och hur länge ni blir borta.
- Håll uppsikt – Låt aldrig barn och vuxna som inte är simkunniga bada utan uppsikt.
- Simma lugnt – Simma inte för långt ut. Följ stranden så att du har kontroll ifall att du skulle få kramp eller bli trött.
- Dyk inte på okänt vatten – Undersök alltid hur djupt det är innan du dyker eller hoppar i vattnet.
- Spring inte på bryggan – Bryggor och bassängkanter kan bli riktigt hala och innebära halkrisk.
- Knuffa och hålla fast – Knuffa aldrig i någon som inte är beredd och håll aldrig fast någon i vattnet.
- Bryggor och hopptorn – Simma aldrig under bryggor eller hopptorn. Kolla alltid om det är någon under dig innan du hoppar i vattnet.
- Uppblåsbara leksaker – Ge er inte ut på öppet vatten med uppblåsbara leksaker. Om det är strömt eller blåser kan du driva i väg långt.
- Gamla brunnar och brunnslock – På äldre tomter är det inte ovanligt med eftersatta eller bortglömda brunnslock som är lätta att ta bort.
- Nödfall – Ropa bara på hjälp när du är i nöd.
- Den förlängda armen – Om någon behöver hjälp upp ur vattnet bör du alltid ha ett föremål mellan dig och personen för att inte själv ramla i.
Källor till artikeln:
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap - Varför drunknar barn
Svenska livräddningssällskapet
Publicerad 16 april 2023.