Trafiksäkerhet och mopedbil – viktiga regler

För tonåringen innebär det efterlängtade moppekortet en möjlighet att köra både moped och mopedbil. Men kom ihåg att mopedbilen trots sitt utseende bara är en moped.

Tyvärr blir trafikolyckor och även kollisioner med andra fordon där mopedbilar är vållande till olyckan allt vanligare. Säkerheten i en mopedbil är heller inte lika bra som i en vanlig bil. Men med rätt utbildning och vägledning kan tonåringen skaffa bra rutin och erfarenhet i trafiken.

Här spelar du som är förälder en viktig roll. Det är du som ansvarar för att din tonåring kör lagligt och säkert. Om du vårdar det ansvaret ger du ditt barn och trafikanterna runtomkring bättre förutsättningar ute i trafiken.

Kör mopedbilen i rätt hastighet

För hög hastighet är den största anledningen till att det händer olyckor i trafiken. Mopedbilen är gjord för att köras i max 45 kilometer i timmen och den väger som mest 425 kg.

På grund av den låga vikten är mopedbilen inte på långa vägar lika krocksäker som en bil, som har krockzoner och annan säkerhetsutrustning som mopedbilen saknar.

Eftersom din tonåring saknar erfarenhet och utbildning för att köra ett fordon i högre hastigheter, är risken för trafikolyckor stor. Ju högre hastighet vid en trafikolycka, desto högre är risken för att råka ut för svåra personskador.

Föräldern ansvarar för att mopedbilen inte är trimmad

Visste du att det är du som förälder som kan bötfällas om du står som ägare till en trimmad mopedbil och låter barnet köra den? Det har ingen betydelse om du inte vet att den är trimmad.

När du som förälder är ägare har du ansvaret att underhålla och kontrollera att mopedbilen är laglig. Provkör gärna mopedbilen då och då!

Olagligt att köra en trimmad mopedbil

Du ska aldrig trimma en mopedbil. Det kan medföra livsfara för förare, passagerare och även andra trafikanter utanför fordonet. Det är dessutom olagligt.

Om du kör en trimmad mopedbil gör du dig skyldig till olovlig körning. Det ger böter och i vissa fall indraget körkort och körkortstillstånd samt spärrtid för körkortet.
Eftersom din tonåring är just tonåring, är det viktigt att du tar ansvar. Du som förälder ska vara påläst om vad det innebär att köra en mopedbil. Du behöver också visa att du är intresserad, engagerad och pratar med ditt barn om trafiksäkerhet och beteende i trafiken.
Det är också bra att prata om vad man behöver tänka på om det skulle hända en trafikolycka som behöver anmälas till försäkringsbolaget.

Om olyckan är framme är det viktigt att ta de inblandade fordonens registreringsnummer, förarnas personnummer (gärna ta kort på körkort) samt namn- och kontaktuppgifter till alla inblandade.

Här är några tips på viktiga säkerhetsfrågor att prata om:

  • Bilbältet är det viktigaste skyddet i en mopedbil (men det är tillåtet att använda en hjälm i stället för bilbältet)
  • Använd aldrig mobilen när du kör
  • Ta inte mer än en passagerare och ha aldrig någon i mopedbilens bagageutrymme
  • Det är olagligt att trimma en mopedbil
  • Kör långsamt i rondeller – mopedbilen välter lätt
  • Hög och störande musik kan vara olagligt
  • Alkohol och droger

Guider och filmer om trafiksäkerhet

Nationella trafiksäkerhetsförbundet NTF har skapat en utbildande filmserie om A-traktorer och mopedbilar som är ett bra komplement till AM-körkortsutbildning. Filmerna tar upp viktiga ämnen som hastighet och stoppsträcka, distraktion, grupptryck, trimning och alkohol. Titta på filmerna tillsammans med din tonåring!

NTF - A-traktorförare, mopedbilsförare och för dig som förälder

Tips & stöd om alkohol för dig som tonårsförälder | IQ.se

Varför finns det regler för hur LGF-skylten ska sitta?

Det handlar om trafiksäkerhet och att rädda liv. När skylten sitter som den ska och är i bra skick, hjälper den till att varna andra trafikanter om att fordonet kör långsamt. Det kan bli livsfarligt om en bakomvarande bil kommer i hög hastighet och inte hinner uppfatta att den framför kör i 30 km i timmen. Är skylten smutsig eller i dåligt skick syns den inte som den ska. Om skylten är lutad eller vikt syns den inte på bästa sätt i belysning från andra fordon.

LGF-skylt på mopedbil

  • Ska sitta bak på fordonet 
  • Ska sitta minst 0,6 meter och högst 1,8 meter från marken till skyltens nedre kant
  • Ska vara riktad bakåt och ha en av triangelspetsarna uppåt och inte luta mer än 10 grader
  • Ska vara väl synlig, ren och i bra skick
  • Får inte modifieras - alltså inte klippas, kapas eller vikas
  • Ska vara typgodkänd (E-märkt)
I AM-utbildningen för mopedkort ingår övningskörning med moped, men inte med mopedbil. Det innebär att den nya körkortsinnehavaren inte har någon körvana med ett fyrhjuligt fordon när det är okej att rulla ut på vägarna på egen hand. Här kan du hjälpa till.

Här finns tips på vad ni kan öva på tillsammans i trafiken:

  • Följ med ut i mopedbilen, åk med som passagerare och testa gärna att köra själv. Visa och prata om olika trafiksituationer, regler och vägskyltar.
  • Var nyfiken, fråga och be tonåringen visa hur mopedbilen fungerar.
  • Kolla så att däcken på mopedbilen är i bra skick.
  • Byt till vinterdäck på mopedbilen innan det blir halt, även om det inte är ett lagkrav.
  • Kontrollera så att mopedbilens bromsar fungerar som de ska.
  • Se över mopedbilens fönsterrutor så att de är hela och rena.
Är mopeden, mopedbilen eller A-traktorn säkrast? Vilken är den säkraste mopedbilen?

Farligast är mopeden eftersom du är helt oskyddad och risken för singelolyckor är större i halt väglag.

Mopedbilen har visserligen betydligt sämre krocksäkerhet än en personbil eller A-traktor, men den är ett säkrare fordon än mopeden. Du bör välja en mopedbil med krockkudde och välja bort dem som fått sämst bedömning i Euro NCAP.

Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, har genomfört krocktester med mopedbil och A-traktor för att se bälteseffekter i låga hastigheter. I dem kan du se vad som händer om du har bilbälte eller inte vid en krock. Länk till filmerna finns här under.

Till krocktestfilmerna för mopedbil och A-traktor

Vi har också samlat tips om hur du kan öka säkerheten för en A-traktor via länken här nedanför.

Regler för A-traktor

En trygg försäkring för mopedbilen

En mopedbil eller A-traktor innebär både frihet och ansvar. Med en bra försäkring ökar tryggheten.