Hästtransporter
Se till att du har koll på vad som krävs
Att transportera ett så tungt djur som en häst kräver ofta ett tyngre släp, speciell körkortsbehörighet och en lämplig dragbil – i synnerhet om man transporterar två hästar eller fler.
Här reder vi ut begreppen och ger några goda råd om saker som är bra att tänka på när du ska dra hästsläp.
Bilens dragvikt
Dragfordonet begränsar hur tungt släp man kan dra. En bilmodells dragvikt är den maximala vikt som släpet och lasten på släpet får väga tillsammans. Dragvikten kan variera stort beroende på vilken motor en speciell modellversion har. De minsta bensinversionerna kan ha en dragvikt som är hälften mot en större dieselmotor. En del laddhybrider eller elbilar får bara dra ett lättare släp eller inte alls. Det finns emellertid elbilar som får dra ända upp till 2500 kg.
Vissa bilar med 0 kg dragvikt kan ändå vara tillåtna att ha dragkrok för att exempelvis användas till en cykelhållare.
Det man ska tänka på är att släpet begränsar elbilens räckvidd i mycket större utsträckning jämfört med en fossildriven bil.
Ett bra dragfordon
De 244 dragbilarna på vår lista är de som tillåts dra släp och dessutom klarar kraven för Bra val från Folksams senaste rapport ”Hur säker är bilen”. Bra val innebär bland annat att bilmodellen har autobroms som standard.
Ska man dra ett riktigt tungt släp, till exempel med två hästar, så gäller det att vara extra noga när man väljer dragbil. Då måste man välja en bil med tillräckligt hög dragvikt. Släpets tomvikt tillsammans med lasten på släpet, den så kallade bruttovikten, får inte överstiga bilens dragvikt. Det kan alltså vara bilen som begränsar hur mycket du får lasta på släpet även om släpet i sig tillåts lasta mer säger Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare på Folksam.
Det finns flera bra egenskaper hos en dragbil förutom bilens dragvikt som kan vara bra att känna till. Under gynnsamma vägförhållanden behöver man inte tänka på vilka hjul som bilen driver med. Men om underlaget är sämre, utanför asfalterade ytor och på vintern, ger en fyrhjulsdriven bil bättre framkomlighet än en tvåhjulsdriven.
Mina viktigaste råd är att sätta sig in i körkortsregler för släp samt att ha koll på viktuppgifter för både dragbil och hästtransport. Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare
Bilens och släpets maxlast
Förutom bilens tillåtna dragvikt behöver man hålla reda på hur mycket lasten i bilen och på släpet får väga. Bil och släp har en angiven respektive maxlast. Vid en eventuell kontroll mäts bilens respektive släpets totalvikt. Om bilen eller släpets totalvikt överskrids med mer än 10 procent räknas det som överlast.
Körkortsbehörigheter
Det här kan vara snårig att förstå sig på och det som få känner till är att det är släpets och bilens sammanlagda totalvikt som bestämmer vilken körkortsbehörighet som behövs, oavsett om släpet är lastat eller inte.
Det som är speciellt med släp i allmänhet och hästsläp i synnerhet, är att två till synes identiska släp kan ha helt olika totalvikt med följden att körkortsbehörigheten kanske inte räcker för släpet med den högre totalvikten. Det går att ändra totalvikten uppåt och nedåt i efterhand men det kan kräva förändringar på släpet och en ny registreringsbesiktning.
Det räcker alltså inte alltid med B-behörighet om man drar en hästtransport, och om man stoppas med fel körkortsbehörighet gör man sig skyldig till olovlig körning.
– Har du B-behörighet idag kanske det räcker med att uppgradera till ”utökad B behörighet” för att klara transportbehoven, säger Anders. Då får man köra en fordonskombination som väger 4250 kg istället för 3500 kg.
Körkortsbehörigheter
- För B-behörighet gäller generellt att bil och släp får ha en sammanlagd totalvikt på högst 3500 kg. Bilens totalvikt får inte i något fall överstiga 3500 kg.
- Körkort taget före 1 juli 1996: Med B-körkort får du köra personbil oavsett vikt och dra ett lätt släp med en totalvikt på högst 750 kg.
- Körkort taget före 19/1 2013: Med äldre BE-behörighet finns ingen begränsning på släpets totalvikt annat än bilens begränsning.
- Körkort taget efter 19/1 2013: Med ett separat körprov för utökad B-behörighet (B96) tillåts en sammanlagd totalvikt på 4250 kg för bil och släp.
- Med nyare BE-behörighet får släpvagnens totalvikt vara max 3500 kg. Det vill säga tyngsta tillåtna kombinationen är en bil med totalvikten 3500 kg som tillåts dra 3500 kg, alltså 7000 kg.
Sammanfattning
- Fordonets dragvikt måste minst vara det släpet och den aktuella lasten väger tillsammans (släpets bruttovikt)
- Din körkortsbehörighet måste gälla för fordonskombinationens totalvikter. Transportstyrelsens Släpvagnskalkylator ger dig direkt besked om du är behörig för en viss fordonskombination och om bilen är godkänd att dra släpet