Tips och råd vid fölning
Vad är underbarare än ett litet föl på vingliga ben? Alla vill ju att fölet ska må bra men sorgligt nog händer det att föl eller ston förloras på grund av bristande kunskaper hos ägaren. Har du tecknat vår Vänta fölförsäkring? Läs våra tips för att fölet ska få bästa möjliga start.
Månaderna före födseln
Tänk på att ge stoet fri tillgång till näringsrikt grovfoder – hon behöver ett gott hull så att hon kan producera mjölk. Det är också viktigt att ge stoet extra tillskott av selen och E-vitamin. Se även till att hon är vaccinerad mot stelkramp och influensa. Kontakta en foderrådgivare om du är osäker eller har frågor.
Stoets foder
- De sista tre till fyra månaderna då fölfostret växer som mest behöver stoet mer foder.
- Öka mängden kraftfoder och mineraltillskott.
- Det är viktigt att stoet har gott hull vid fölningen för att klara att producera mjölk och för att få det bästa dräktighetsresultatet.
- Under de sista tre månaderna kan du även ge ett extra tillskott på selen och E-vitamin för att minimera risken för muskeldegeneration - även om de flesta mineralfoder är tillsatta med dessa ämnen.
Vaccination mot stelkramp och influensa
För att fölet ska få ett fullgott skydd är det viktigt stoet har tillräckligt med antikroppar mot framför allt stelkramp i råmjölken, men även influensa. Vaccinera därför stoet cirka fyra veckor före den beräknade fölningen.
Räkna ut fölning
Det är svårt att förutsäga exakt när fölningen sker. Dräktighetstiden varierar och stona visar olika tecken på att förlossningen är på gång. 335 dagar är den genomsnittliga dräktighetstiden men upp till tre veckor före och fyra veckor senare är normalt.
Säkra tecken på fölning
- Juvret växer till ungefär en månad före fölning men det finns stora variationer. Många får en svullnad framför juvret, framför allt unga ston.
- Vätskan i juvret är klar till en början men blir grumligare och mer mjölkliknande närmare förlossningen. Hos en del ston syns ingen vit mjölk förrän efter förlossningen. Ser du vaxproppar av utpressad mjölk som torkat på spenen är förlossningen nära.
- Bäckenbanden som sitter vid sidan av svansfästet slappar inför förlossningen. Hur väl detta syns varierar men kan vara ett tecken på att förlossningen är nära.
Fölningen
Oftast klarar stoet fölningen själv utan hjälp, men det är bra att ha veterinär till hands om det skulle uppstå problem. Kameraövervakning och svett-detektor är exempel på sätt att övervaka fölningen. Men stör inte stoet i onödan, det kan orsaka stress och att förlossningen drar ut på tiden.
När det är dags för fölning – checklista
Inför och under fölningen finns saker du bör vara uppmärksam på. För din, stoets och fölets säkerhet har vi gjort den här checklistan.
- Var beredd och ha telefonnummer till jourhavande veterinär tillgängligt.
- Misstänker du felläge? Ser du bara ett ben som kommer, bara nosen, eller två ben och ingen nos? Då är det bråttom – ring veterinär!
- Efterbörden ska normalt lossna inom 2–3 timmar efter fölningen. Går det mer än 5-6 timmar kan stoet behöva veterinärbehandling.
- Stoet kan få kraftiga eftervärkar och koliksymtom – håll koll så fölet inte skadar sig.
- Har stoet läckt råmjölk innan fölningen behöver du 12-24 timmar efter fölningen ta ett blodprov (foalcheck) för att kolla hur mycket antikroppar fölet fått i sig.
- Kolla så juvret har minskat (ska helst vara tomt) när fölet slutar att dia.
- Rinner det urin ur naveln på fölet måste du kontakta veterinär.
- Om fölet får kraftig diarré, koliksymtom, diar dåligt och verkar slött ska du alltid kontakta veterinär.
- Glöm inte att försäkra ditt föl!
Källa: Henrik Nyberg, veterinär Husaby Hästklinik