Administration
Så gör du som arbetsgivare i olika situationer
Här beskriver vi närmare hur du som arbetsgivare agerar i vissa situationer som kräver administration.
Nyanställning och individuella val
För att anmäla in en person till tjänstepensionsplanen använder du blanketten för nyanställning som du hittar genom länken:
- Namn
- Personnummer
- Information om vilken förmånsgrupp som personen ska tillhöra (vilka försäkringar som är aktuella för personen)
- Datum då personen ska anslutas till tjänstepensionsplanen. Detta är normalt dagen då anställningen påbörjades
- Intyg om fullt arbetsför eller hälsoprövning
Den försäkrades individval
Under förutsättning att arbetsgivarens pensionspolicy tillåter kan den försäkrade, via individuellt val, påverka följande:
- Val av förvaltningsform av framtida premier
- I de fall den försäkrade har fondsparande kan denne ändra eller byta fonder
- Om återbetalningsskydd ska ingå eller inte
- Val av familjepension med ersättningsnivå och utbetalningstid
- Välja och byta förmånstagare till sitt återbetalningsskydd och/eller familjepension
Avsluta anställning
Folksam upphör då att fakturera arbetsgivaren vidare försäkringspremier. Vid avslutning av en anställning kan följande händelser ske:
- Premiebetalningen kan i vissa fall tas över av en ny arbetsgivare (så kallad överlåtelse)
- Premiebetalningen avslutas helt och hållet
För att avanmäla en anställd använder du en blankett du hittar genom länken:
Löneändring
Höjning av lönerelaterade försäkringsmoment
Tjänst- och föräldraledighet
Om uppehållet avser enbart premie för ålderspension sker inga inbetalningar till denna försäkring. Övriga försäkringar gäller enligt ingånget försäkringsavtal under förutsättning att avtalad premie betalas för dessa. Under tid med uppehåll för inbetalning av ålderspension omfattas denna inte av premiebefrielseförsäkring.
Uppehåll av premieinbetalning kan tidigast avse tid från och med månaden efter den månad som första premien avsett, dock tidigast från tjänstledighetens början och endast från den 1:a i månaden efter anmälan om uppehåll inkom till Folksam.
För att åter omfattas av försäkringsskyddet efter tjänstledighet som varat i högst 18 månader krävs att försäkringstagaren anmäler den försäkrade till försäkringen samt att den försäkrade är fullt arbetsför. Om anmälan om återinträde i tjänst respektive höjning av pensionsmedförande lön till den tidigare nivån inte görs inom en månad från tjänstledighetens slut krävs hälsoprövning. Då den försäkrade ska återinträda i försäkringsskyddet efter tjänstledighet som varat längre tid än 18 månader, gäller samma krav som vid nyteckning.
Om uppehållet avser enbart premie för ålderspension sker inga inbetalningar till denna försäkring. Övriga försäkringar gäller enligt ingånget försäkringsavtal under förutsättning att avtalad premie betalas för dessa. Under tid med uppehåll för inbetalning av ålderspension omfattas denna inte av premiebefrielseförsäkring.
Om uppehållet avser samtliga försäkringar i tjänstepensionsplanen utbetalas ingen ersättning vid den försäkrades arbetsoförmåga eller dödsfall under tid då premieuppehåll pågår. Någon rätt till premiebefrielse finns inte heller.
Vid anmälan om tjänstledighet används en blankett som du hittar genom länken:
Sjukdom eller dödsfall
Premiebefrielse
Premiebefrielseersättning kan erhållas tidigast efter en karenstid på 90 dagar och premiebefrielsen står i proportion den försäkrades arbetsoförmåga. Ersättning kan som längst pågår till dess att den försäkrade fyller 65 år.
Sjukdom
Karenstid
För att uppnå den fasta karenstiden om 90 dagar ska sådan sjukperiod vara 90 kalenderdagar i följd. Alternativt får sjukperioder som i sin helhet varat under de senaste 360 kalenderdagarna och som vardera omfattar minst 30 kalenderdagar i följd sammanräknas med varandra för att uppnå karenstiden.
För att uppnå den fasta karenstiden om 360 dagar (endast sjukförsäkring) ska sådan sjukperiod vara 360 dagar i följd. Alternativt får sjukperioder som i sin helhet varat under de senaste 360 kalenderdagarna och som vardera omfattar minst 30 kalenderdagar i följd sammanräknas med varandra för att uppnå karenstiden.
Vid återinsjuknande i samma sjukdom inom 360 dagar från tidigare ersättningsperiods utgång tillämpas ingen ny karenstid. Den nya sjukperioden måste dock omfatta mer än 14 dagar i en följd för att berättiga till ersättning. Ersättning ges från den första dagen i den nya sjukperioden.
Anmäla sjukdom
-
Om den försäkrade är arbetsoförmögen i mer än 90 dagar ska detta anmälas till oss. Anmälan sker smidigast genom att du ringer:
Folksam skadeanmälan
Telefon: 0771-950 950
Mån–fre 8–16
Folksam påbörjar då ett utredningsarbete och kommer att inhämta uppgifter från bland annat den försäkrade och Försäkringskassan. Efter utredningen kontaktar Folksam den försäkrade och försäkringstagaren med besked om ersättning beviljats.
Dödsfall
Anmälan om dödsfall kan göras via telefon eller blankett som du kan hitta här:
Uppgifter som kommer att behövas är:
- Den avlidnes namn och personnummer
- Den datum dödsfallet inträffade
- Information om vem Folksam ska skicka brev och handlingar som berör dödsfallet
Efterlevandepension
Efter det att Folksam fastställt storleken på ersättningsbeloppen informeras förmånstagarna.
Skatteregler
Huvudregel
- Arbetsgivare har rätt att göra avdrag för tjänstepensionspremier motsvarande 35 procent av den anställdes lön. Avdraget per anställd får dock inte överstiga tio prisbasbelopp. Årets eller föregående räkenskapsårs lön får användas som underlag. Skattepliktiga förmåner är också att betrakta som lön.
Kompletteringsregel
- I samband med ändring av pensionsavtal eller förtida avgång kan ett större avdrag behövas för tjänstepensionspremier. Kompletteringsregeln medger avdrag för pensionspremier som ska ge den anställde ålderspension på en viss nivå i förhållande till den pensionsgrundande lönen.
Inkomstskatt
Folksam drar skatten vid utbetalningstillfället och betalar in den till Skatteverket.
Avkastningsskatt
Villkor och viktig information
Här hittar du också blanketter för arbetgivare som administrerar planen åt de anställda. Det kan till exempel handla om förändrade anställningsförhållanden.
Hämta villkor
Försäkringsvillkor FolksamPlan, tjänstepension och privat pensionsförsäkring för näringsidkare
Försäkringsvillkor FolksamPlan, företagsägd kapitalförsäkring
Viktig och samlad information om försäkringen
Förköpsinformation FolksamPlan, företagsägd kapitalförsäkring
Prislista
Prislista FolksamPlan - Individuell tjänstepension samt privat pensionsförsäkring för näringsidkare
Prislista FolksamPlan - Företagsägd kapitalförsäkring
KID - key information documents (PRIIP-förordningen)
KID - Faktablad FolksamPlan Företagsägd kapitalförsäkring med traditionell förvaltning
KID - Faktablad FolksamPlan Företagsägd kapitalförsäkring med fondförvaltning
Blanketter för arbetgivare
Nedan finner du de vanligaste blanketterna som du behöver för att anmäla bland annat förändrade arbetsvillkor.
Hur vi hanterar personuppgifter för dig utan kollektivavtal
Rätt företagsförsäkring utan krångel
Vår försäkring för småföretagare erbjuder en trygg grund med olika tillägg som vi anpassar efter den verksamhet du jobbar inom
Trygghetspaketet – alla försäkringar företagaren behöver
Vi har paketerat alla försäkringar du som företagare behöver i ett och samma erbjudande – vi kallar det Trygghetspaketet