De hjälmar som ingår i Folksams test är redan testade och godkända enligt EU-regler för CE-märkning, men då testas hjälmarna bara för rakt islag. Ett rakt islag speglar hjälmens energiupptagning, men inte vad som händer i hjärnan.
När en ryttare faller av hästen eller får ett slag mot hjälmen, blir slaget mot huvudet nästan alltid snett mot huvudet. Därför testar vi även hur väl hjälmen skyddar vid sneda islag.
Urvalet av hjälmar
För 2021 års test har vi gjort ett brett urval av de vanligaste hjälmarna på marknaden som vi ännu inte har testat. I årets test ingår även två hjälmar för fälttävlan. Hjälmarna som utmärkte sig i testet från 2018 är fortfarande ett bra val.
Så gick testet till
Vi har gjort fem tester per hjälm. För att säkerställa resultatet testades två hjälmar för varje testmoment. De två första testerna motsvarar de krav som ställs på en hjälm för att få säljas i Europa och innebär ett rakt islag mot huvudet vid 22 kilometer i timmen.
Sedan har vi gjort ytterligare tre tester som speglar sneda islag med olika träffpunkter och rotationsriktningar. Just rotation av huvudet vid islag, vet man är kritiskt för hjärnskador. Testerna genomfördes med en träffhastighet på 22 km i timmen.
Datasimulering utifrån testresultat
Vidare har datasimulering genomförts för att bättre värdera risken för skada vid de sneda islagen baserat på mätvärden i de fysiska testerna. Här har vi använt en modell av hjärnan som är framtagen av forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH).
Då modellen är uppbyggd utifrån vilken belastning hjärnan tål, användes denna för att avgöra om de uppmätta värdena var skadliga - samt vilken hjälm som reducerar krafterna på hjärnan bäst. Rött innebär hög belastning och blå låg belastning. Genom att testa hjälmens egenskaper i fler situationer, gynnas de hjälmar som inte bara är framtagna för att klara lagkravet.
Datasimuleringen visar skillnad mellan bästa och sämsta hjälm
I våra simuleringsfilmer visar vi vad som händer vid snett islag på främre delen av hjälmen. Resultaten är från en av de bästa och en av de sämre hjälmarna i testet.
Simuleringen visar att belastningen i hjärnan är betydligt lägre med den bästa hjälmen och därmed är också risken att skadas betydligt lägre. Simuleringen visar att risken att skadas med de bättre hjälmarna är betydligt mindre.