Vad är en kapitalförsäkring?

Kapitalförsäkring är ett sparande för dig som vill spara under lång tid – antingen till pensionen eller ett sparande på lång sikt som inte är kopplat till pensionen. Du kan spara till dig själv eller till barn eller barnbarn. Du väljer också om du vill att vi på Folksam förvaltar ditt sparande eller om du själv ska vara mer aktiv.

3 olika typer av kapitalförsäkringar

Det finns tre olika slags kapitalförsäkringar: traditionell försäkring, fondförsäkring och depåförsäkring. Hos oss på Folksam erbjuder vi traditionell försäkring och fondförsäkring.

I en depåförsäkring väljer du själv, eller tillsammans med en rådgivare, var och hur du gör dina placeringar och kan blanda fonder med aktier, obligationer och andra värdepapper.

Traditionell försäkring

Vill du ha ett tryggt och enkelt sparande ska du välja en traditionell kapitalförsäkring, där vi sköter förvaltningen av dina pengar. Vi erbjuder två olika sparformer: Privatspar och Privatpension.

  • Privatspar passar dig som vill spara långsiktigt under minst tio år, kanske till en lägenhet, ett hus eller ett fritidshus.
  • Privatpension är för dig som har minst femton år kvar till pensionen där du lugnt kan låta pengarna växa.
Privatspar – traditionell kapitalförsäkring för långsiktigt sparande

Fondförsäkring

En fondförsäkring, Fondspar, passar dig som är aktiv i ditt sparande, som själv vill välja fonder och hålla koll på värdet. Här rekommenderas du att helst spara under fem år till exempelvis jorden runt-resan eller en renovering av köket.

Så här fungerar en kapitalförsäkring

  • Kapitalförsäkring är ett sparande på längre sikt, helst under minst fem år
  • Du väljer själv vad du vill spara till och till vem – exempelvis till dig själv eller barn och barnbarn
  • Välj hur ofta och hur mycket du vill spara – månadsspara är det vanligaste
  • Du är garanterad minst cirka 80 procent av varje insättning du gjort vid en Traditionell försäkring. Du har även möjlighet till att få mer pengar i form av avkastning och återbäring.
  • Låt pengarna växa tryggt – antingen genom att vi sköter allt i en Traditionell försäkring eller att du själv aktivt väljer fonder i en Fondförsäkring
  • Du väljer själv hur pengarna placeras i en Fondförsäkring och därmed hur stor risk du vill ta
  • Vi ser ständigt över vårt fondutbud och byter ut de fonder som över tid inte håller måttet
  • Du betalar ingen inkomstskatt den dagen du tar ut pengarna

Så här gör du för att börja spara i en kapitalförsäkring

Det är enkelt att börja spara i en kapitalförsäkring:
  • Vad vill du spara till?
    • Privatspar: spara till något du vill köpa lite längre fram exempelvis ett fritidshus eller kontantinsats till en lägenhet. Kan också vara ett bra sätt att ge barn och barnbarn ett fint startkapital
    • Privatpension: spara till dig själv i framtiden, ett extra tillskott till din pension
    • Fondspar: sparande med kortare tidshorisont om du snabbare vill få ut dina pengar, kanske till drömresan eller en köksrenovering.
  • Hur lång tid vill du spara?
    • Privatspar: spara under minst tio år
    • Privatpension: spara till din pension under minst femton år
    • Fondspar: spara gärna under minst fem år, men du kan ta ut pengarna efter ett år mot en avgift
  • Hur aktiv vill du vara?
    • Privatspar och Pensionsspar: traditionell kapitalförsäkring där vi tar hand om förvaltningen av dina pengar
    • Fondspar: fondförsäkring där du själv sköter allt själv
  • Börja spara!

Skatt på kapitalförsäkring

I en kapitalförsäkring betalar du en årlig avkastningsskatt, det vill säga en skatt på värdeändringar för ditt sparande. Skatten betalas in av Folksam varje månad och du ska själv inte ange något i din inkomstdeklaration. Hur mycket du betalar beror på värdet i försäkringen under början av varje år, insättningar och nivån på statslåneräntan, en referensränta som används inom skattelagstiftningen.

Du betalar ingen inkomstskatt när du börjar ta ut belopp från sparandet. Du betalar heller ingen skatt på kapitalvinsten, den vinst du gör vid en eventuell försäljning eller byte av fonder. Du får inte göra avdrag i deklarationen för dina inbetalningar.

Skulle du spara genom ett investeringssparkonto, ISK-konto, gäller samma regler som vid kapitalförsäkring. Har du ett traditionellt sparkonto med ränta betalar du varje år 30 procent skatt på den intjänade räntan.

Återköp av kapitalförsäkring

Vill du göra ett återköp för en Traditionell kapitalförsäkring, alltså ta ut ditt sparande innan den avtalade bindningstiden går ut, behöver du betala en avgift. Avgiften består av en administrativ kostnad och en viss procent av det återköpta värdet.

Vid Fondförvaltning bestäms storleken av utbetalningen av värdet på själva utbetalningsdagen. Det ingår också en administrativ avgift. Du kan inte göra återköp ur en specifik fond, utan det fördelas proportionellt från fondinnehavet.

Finns det avgifter när jag sparar pengar i Folksams kapitalförsäkringar?

Under tiden som du sparar finns det kostnader för bland annat administration, försäljning och kapitalförvaltning. I samband med att du börjar ditt sparande får du information om vilka avgifter som tas ut och hur mycket. Det kan röra sig om en fast årlig avgift, en årlig kapitalavgift och en kapitalförvaltningsavgift.

Några saker att tänka på vid sparande i kapitalförsäkring

  • Sparande för framtiden: Tänk igenom vad du vill spara till. Det är ett långsiktigt sparande för olika framtida behov och för pensionen.
  • Deklaration: Du betalar en årlig schablonskatt och du behöver inte deklarera för din eventuella vinst eller förlust.
  • Förvaltning: Du bestämmer om du vill ha professionell förvaltning av oss eller om du vill sköta det själv.
  • Uttag/återköp: Du betalar ingen skatt när du tar ut pengarna – allt är skattat och klart. Du kan välja hur du vill ta ut ditt sparande – allt på en gång eller månadsvis. Det är ingen kostnad när du gör uttag, förutom om du vill ta ut det innan bindningstiden är över.
  • Förmånstagare: Du väljer själv vem som ska vara förmånstagare

Spara i kapitalförsäkring via fackförbund eller organisation

Genom vissa förbund kan du teckna Medlemsspar. Då får du ett riktigt bra långsiktigt sparande till en lägre avgift. Här kan du se om det gäller dig:

Ditt sparande är bundet under en viss tid, i minst fem år. Vill du avbryta sparande i förtid behöver du betala en avgift. Du behöver betala schablonskatt även om värdet minskat under året. Du kan heller inte göra avdrag på skatten om du säljer fondandelar eller aktier med förlust.

  • I en kapitalförsäkring binder du ditt sparande under minst fem år, för ISK kan du ta ut ditt sparande när du vill.
  • För en kapitalförsäkring dras den årliga schablonskatten direkt från sparkapitalet och behöver därmed inte anges i din deklaration. För ISK betalas skatten via deklarationen.
  • Vid kapitalförsäkring görs utbetalningen månadsvis eller som ett engångsuttag. För ISK finns det ingen möjlighet till månatliga utbetalningar utan du kan endast göra engångsuttag.
  • I en kapitalförsäkring kan du fritt välja vem som ska vara förmånstagare. För ISK saknas förmånstagare.

Här får du en trygg och enkel sparform för långsiktigt sparande eller till pension. Du väljer själv om vi ska sköta allt åt dig eller om du vill vara aktiv. Du är garanterad ett visst belopp när det är dags för utbetalning. Dessutom kan du få mer i form av återbäring eftersom du som kund är med och delar på allt vårt överskott. Våra förvaltare ser till att kapitalet investeras ansvarsfullt och hållbart.

Ja, eftersom det är ett långsiktigt sparande är det en bra idé. Kom gärna i gång så fort det går – det är bättre att börja spara lite än att inte spara alls. Du kan spara i ditt eget namn så väljer du själv när och hur barnets pengar ska betalas ut.

Spara till barn eller barnbarn

Om du vet att du kan binda ditt sparande under minst fem år. Om du vill ha ett tryggt sparande där du är garanterad ett visst belopp när det är dags för utbetalning.

Ja, du kan fritt välja vem som ska vara förmånstagare.

Återköp betyder att du tar ut ditt sparande i förtid innan bindningstiden går ut.

Mer information om återköp

Nej, det kostar inget att ta ut pengar från ditt sparande om du inte tar ut dem innan bindningstiden är över. Du betalar ingen skatt. Vill du ta ut pengar i förskott behöver du betala en avgift.

Publicerad 22 mars 2024