Om din katt kräks

Råd och behandling för katter som kräks

Publicerad och uppdaterad 20 maj 2022

Kräkningar är en vanlig orsak till att kattägaren söker hjälp hos veterinären. Enstaka kräkningar hos en katt är inte ovanligt, men om din katt kräks väldigt ofta bör du kontakta en veterinär.

Här får du tips och råd på vad du kan göra själv hemma om din katt kräks, och när det är dags att söka vård.

Varför kräks min katt?

När magen och/eller tarmarna har blivit irriterade eller inflammerade så kan katter börja kräkas. Din katt kan kräkas av många olika anledningar, nedan är några exempel.

13 anledningar till att katter kräks

  • virus
  • fått i sig något olämpligt
  • svalt ett föremål som satt stopp i tarmen
  • vissa typer av inälvsparasiter
  • förgiftning
  • infektion med kattpest
  • inflammation i bukspottskörteln
  • plötsligt foderbyte
  • biverkning av medicin
  • inflammatorisk mag- och tarmsjukdom
  • salmonella
  • maskinfektion
  • stress.

Behöver jag vara orolig om min katt kräks?

Enstaka kräkningar är inte ovanligt, men vid ihållande kräkningar bör du kontakta en veterinär för att få råd och rätt behandling till din katt.

Om din katt kräks men är pigg, beter sig som vanligt och inte har blod i spyan kan du ofta börja behandla hemma. Blir din katt akut dålig med kräkningar, diarré eller har blod i kräket är det bråttom. Kan din katt inte dricka vatten utan att kräkas, får feber eller blir väldigt slö behöver du ta dig till en veterinär.
Källa till artikeln: FirstVet
Om din katt är pigg, beter sig som vanligt och inte har blod i kräket så kan du ofta börja med att behandla hemma.

Behandla katt som kräks hemma – 4 tips

  • Låt din katt fasta i cirka 6-8 timmar. Din katt behöver ha fri tillgång till vatten hela tiden.
  • Tillskott med snälla bakterier (ge enligt anvisning på förpackningen).
  • Om du har en utekatt bör du hålla din katt inomhus och under uppsikt. Håll koll på avföring och kräk.
  • Ge skonsam kost i små portioner. Skonsam kost kan vara kokt vit fisk eller kycklingfilé i små bitar, eller färdig specialdiet som går att köpa hos veterinären.

Förslag på utfodringsschema

Dag 1 Ca 50% av rekommenderad dagsmängd av skonkost, delat på 6-8 mål.
Dag 2-3 Ca 75% av rekommenderad dagsmängd av skonkost, delat på 4-6 mål.
Därefter Hela dagsmängden av skonkost, delat på 3-4 mål.

När katten varit helt bra i magen under ett par dagar, kan man gradvis gå över till den vanliga maten igen.

Hur mycket vätska behöver min katt?

I vanliga fall behöver en katt få i sig drygt 0,5 dl vätska per kg, kroppsvikt och dygn. Det innebär cirka 2 dl vatten för en katt som väger 4 kg. Om din katt kräks eller har diarré behöver katten få i sig ännu mer vatten.
Kontakta en veterinär om din katt:
  • Kräks blod eller ha blod i diarrén.
  • Är väldigt trött.
  • Verkar ha ont i magen.
  • Inte vill dricka eller äta alls.
  • Inte kan behålla vatten.
  • Kräks flera gånger i timmen, eller om katten kräks trots svält.
  • Har svalt något som kan ha orsakat stopp i tarmen (inkluderar även snören eller trådar).
  • Inte mår bättre efter 3-4 dagar av skonkost eller snälla bakterier (kontakta veterinären tidigare om du har en ung eller äldre katt).

Viktigt!

Blir din katt akut dålig med kräkningar, diarré eller har blod i kräket är det bråttom. Kan din katt inte kan dricka vatten utan att kräkas, får feber eller blir väldigt slö behöver du ta dig till en veterinär.

Djurens vårdguide 2288

  • Kostnadsfri rådgivning med djursjukvårdare för dig som har kattförsäkring hos oss. Beroende på hur din katt mår blir du sedan slussad till ett veterinärbesök i mobilen hos FirstVet eller till en fysisk djurklinik.

    Vid allvarliga och akuta sjukdomar kontaktar du förstås veterinären direkt.

    Om Djurens vårdguide

Vid återkommande kräkningar

Om din katt har återkommande episoder med kräkningar och/eller diarré så är det bra att boka tid hos en mag- och tarmintresserad veterinär för att utreda om det finns någon bakomliggande sjukdom som behöver behandlas.
Veterinären försöker anpassa behandlingen efter hur sjuk din katt är och beroende på misstanke om katten svalt ett olämpligt föremål. För att kunna ge rätt vård till din katt, kan veterinären behöva ta blodprov för att kontrollera röda och vita blodkroppar, om inre organ är påverkade och kontrollera kattens elektrolytbalans (natrium, kalium, klorid).

Röntgenundersökning eller ultraljud

Om katten har ont i magen och veterinären misstänker att katten svalt ett olämpligt föremål, eller om veterinären känner något på kattens mage – kan det bli aktuellt med röntgenundersökning eller ultraljud.

Om veterinären hittar en uppenbar bakomliggande orsak till kräkningarna så försöker man åtgärda dem annars brukar man ge så kalla symptomatisk behandling.

Antibiotika ges sällan till katter med kräkning om det inte finns tecken på blodförgiftning.

Symptomatisk behandling

Symptomatisk behandling innebär att man behandlar katten med dropp, skonsam kost i mindre portioner, illamåendedämpande medicin, smärtlindrande medicin (om katten har ont i magen) och tillskott med snälla bakterier.

Har din katt återkommande problem med kräkningar och inte svarar på den symptomatiska behandlingen behöver man utreda orsaken till problemet.

Vänj din katt succesivt vid nytt foder

Minska risken för magproblem i samband med foderbyte genom att vänja din katt gradvis till nya kosten. Låt det ta minst sju dagar från att du börjar blanda nya kosten med den tidigare kosten, till att du enbart ger nya.

Undvik salt, kryddad och feta matrester

Undvik även att ge din katt väldigt salta, kryddade eller feta matrester.

Vid stress – ge snälla bakterier och feromon

Om du vet att din katt kommer utsättas för stress, kan du ge tillskott med snälla bakterier. Det finns även adaptrar som du kopplar in i eluttag och spray som innehåller feromon, ett ämne som gör katter lugnare.

Regelbundna avföringsprov för att utesluta mask

Om du vet att din katt fångar möss eller fåglar kan du regelbundet skicka in avföringsprov för att utesluta att din katt har fått mask. Avföringsprov går att köpa hos många veterinärer eller på apoteket.

Mask hos katt

Minska risk för salmonella

Försök om möjligt att hålla borta din katt från fågelbordet och området däromkring för att minska risken för salmonella.

Vaccinera din katt mot kattpest

Kattpest kan ge livshotande mag- och tarmproblem. Kattpest är för tillfället rätt ovanligt i Sverige, eftersom vi är duktiga på att vaccinera våra katter. Men om vi slutar vaccinera mot kattpest kan sjukdomen öka igen.

Undvik giftiga växter i hemmet

Växter som är giftiga för katter, eller växter med irriterande växtsaft kan orsaka kräkningar hos katt.

Giftiga växter för katter

Försäkra din katt hos oss

Genom att försäkra din katt i Folksam kan du enkelt få träffa en veterinär eller specialist när det passar dig. Har du inte försäkrat din katt hos oss? Nedan kan du läsa mer och teckna den kattförsäkring som passar dig.