Anaplasma hos hund

Anaplasmos är en fästingburen sjukdom som kan orsaka hälsoproblem hos hundar. De hundar som blir smittade och sjuka visar symtom cirka en till två veckor efter fästingbettet.

Är du hundägare är det viktigt att förebygga fästingangrepp på din hund för att undvika sjukdomar som anaplasmos. Det är också bra att känna till vilka symtom en hund med anaplasmos kan ha, så att du kan se till att din hund får behandling i tid.   

Vad är anaplasma?

Anaplasma phagocytophilum, som orsakar anaplasmos (granulocytär anaplasmos), är en bakterie som sprids via fästingar och kan orsaka sjukdom. Även om din hund blir fästingbiten och smittas av bakterien behöver den inte bli sjuk men kan i vissa fall utveckla symtom. Sjukdomen påverkar bland annat hundens immunförsvar och kan leda till andra hälsoproblem om den inte behandlas i tid.

Hur kan jag förebygga att min hund blir drabbad?

Det finns ett antal saker du kan göra för att skydda din hund mot fästingar:

  • Gå igenom hundens päls varje dag under fästingsäsongen och ta bort fästingar så fort som möjligt.
  • Tvätta din hund med vanligt hundschampo för att spola bort eventuella fästingar.
  • Undvik högt gräs och områden där fästingar är vanliga.
  • Det finns många fästingmedel som på olika sätt kan skydda din hund mot fästingar, till exempel halsband, sprayer och spot-on-lösningar.
  • För bästa rekommendation, prata med din veterinär så att du får det fästingskydd som passar just din hund bäst.

    Frågor och svar om fästing på hund

Symtom och diagnos av anaplasmos hos hund

De vanligaste symtomen på anaplasmos hos hund är feber, trötthet, dålig aptit och att hunden är stel och verkar ha ont i kroppen. För att diagnostisera sjukdomen kan veterinärer ta blodprov för att upptäcka bakterier eller antikroppar. Ibland krävs ytterligare undersökning för att utesluta andra sjukdomar.

När bör jag kontakta veterinär?

Du som har din hundförsäkring hos oss kan alltid börja med att ringa Djurens vårdguide på 0771-22 22 88 och rådgöra med en djurvårdare om du är orolig. Du får hjälp med en första bedömning och beroende på hur ditt djur mår vidareförmedling till digitalt veterinärbesök hos FirstVet eller till en fysisk djurklinik.

Tjänsten är öppen alla vardagar mellan 8–20 och kostnadsfri för dig som har hunden försäkrad hos oss.

Vid allvarliga och akuta sjukdomar kontaktar du förstås veterinären direkt.

Djurens vårdguide

Täcker hundförsäkringen veterinärbesök?

Har din hund blivit sjuk eller skadat sig, ring först Djurens vårdguide för råd och eventuell vidareförmedling till veterinär så att du inte behöver åka till en veterinärklinik i onödan.

Hundförsäkringen kan ersätta kostnader för veterinärvård upp till det maxbelopp du har valt och du behöver bara betala självrisken. Använder du tjänsten Djurens vårdguide får du dessutom 300 kronor i självriskrabatt om de hänvisar er vidare till en veterinärklinik.

Hur behandlas anaplasmos hos hund?

Om din hund är sjuk av anaplasma behandlas den med antibiotika och mår vanligtvis mycket bättre efter 1–2 dygn. Hunden blir vanligen helt fri från sjukdomssymtom efter avslutad behandling.

Andra fästingsjukdomar som kan drabba din hund

Fästingar bär i olika utsträckning på smitta beroende på var i landet de finns och om de bär på smitta är det inte säkert att din hund blir smittad eller utvecklar sjukdomssymtom om den blir fästingbiten. I sällsynta fall kan fästingar orsaka borrelia och TBE hos hund.

Här finns tips om hur du skyddar din hund mot fästingar

Smittan överförs genom fästingbett, där fästingen bär på bakterien och sprider den till hunden. Vanligtvis behöver fästingen ha sugit blod i över ett dygn. Därför är det bra att ta bort fästingar så fort du upptäcker dem på din hund.

I de flesta fall är anaplasmos en sjukdom som påverkar hundar. Anaplasma kan inte spridas mellan hund och människa.

Med antibiotikabehandling frisknar hunden till snabbt och är pigg redan efter en till två dagar, men behandlingen ska inte avslutas i förtid bara för att hunden är symtomfri.

För att minska risken för anaplasma hos hund bör ni undvika att vara i områden där det finns mycket fästingar. Det kan till exempel vara vissa geografiska områden eller i skog och mark med högt gräs där fästingar trivs. Använd också fästingmedel regelbundet under fästingsäsongen.

Nej, det finns inget vaccin mot anaplasma. Det säkraste skyddet är att gå igenom hundens päls regelbundet och att tvätta hunden med vanligt hundschampo för att spola bort fästingar.

Det är bäst att konsultera en veterinär för korrekt diagnos och behandling av anaplasmos hos hund, eftersom det kräver specifika mediciner och övervakning. Du som har hundförsäkring hos oss kan alltid börja med att ringa Djurens vårdguide på 0771-22 22 88 för råd om du oroar dig för hur din hund mår.

Försäkra din hund hos oss

Genom att försäkra din hund i Folksam kan du enkelt få träffa en veterinär eller specialist när det passar dig.

Har du inte försäkrat din hund hos oss? Nedan kan du läsa mer och teckna den hundförsäkring som passar dig.

Källor till artikeln är hämtade från FirstVet och SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt).

Publicerad: 28 juni 2024