Köra mer miljövänligt
Du kan idag göra många val för att minska din klimatpåverkan som bilförare. Här får du tips på hur du kan köra bil på ett mer miljövänligt sätt.
Miljövänlig bilkörning handlar om att göra medvetna val som minskar din påverkan på miljön. Det kan innebära att du som bilist väljer en bränslesnål eller eldriven bil, planerar resor effektivare för att minska onödiga körningar, eller att du sköter om din bil regelbundet så att den drar mindre bränsle.
Välj bil och bränsle med omtanke för miljön
Köp en miljösmart bil
När du ska köpa en ny bil, se gärna till att du skaffar en modell med låg bränsleförbrukning.
- Laddhybrid - En laddhybrid är ett bra alternativ eftersom den kombinerar en förbränningsmotor med en elektrisk motor. Det minskar bränsleförbrukningen och utsläppen av växthusgaser.
- Elbil - En elbil är det bästa alternativet eftersom den drivs av elektricitet och inte har några utsläpp från avgasröret. Det gör elbilen till det mest miljövänliga valet på marknaden.
Ta hjälp av oss när du ska köpa bil. Vi har listat marknadens bästa laddhybrider och elbilar.
Folksams guide: Bra val av laddhybrid
Folksams guide: Bra val av elbil
Välj en begagnad bil
Att köpa en begagnad bil är ett smart val för både plånboken och miljön. Genom att välja en begagnad bil minskar du efterfrågan på nyproduktion, vilket sparar mängder av energi och råmaterial. Det finns många välskötta, begagnade bilar med låga miltal och god servicehistorik. Genom att ge en bil en andra chans främjar du en cirkulär ekonomi.
Ta hjälp av vår rapport för att hitta en säker, begagnad bilmodell.
Tanka mer miljövänligt
- Förnybara bränslen - Biobränslen eller biodrivmedel framställs av förnybara råvaror från skog eller åkermark. Det finns flytande i form av etanol och biodiesel, och som biogas. Fråga efter biobränsle när du tankar din bil.
- Miljöcertifierad el - Många laddstationer har idag förnybar el eller el som är märkt med Bra Miljöval. Se om du har en laddstation med miljömärkt el i närheten av dig så att du kan göra ett bra val.
Kör sparsamt med Eco-driving
Ecodriving handlar om att köra sparsamt för att värna om miljön. Det har många fördelar eftersom det också minskar dina bränslekostnader och risken för olyckor. Ett ändrat körbeteende gör att du kan spara upp till tio procent i bränsleförbrukning.
Här har vi samlat de viktigaste delarna av ecodriving och tips för att göra din körning miljövänligare.
Håll jämn hastighet
Om alla bilister höll sig till hastighetsbegränsningarna skulle vi kunna minska koldioxidutsläppen med ca 300 000 ton per år, enligt Trafikverkets rapport om hastighetsöverträdelser. Högre hastigheter leder till ökad bränsleförbrukning, vilket resulterar i större utsläpp.
Tips för att hålla hastigheten
- Kör lugnare, spara mer - Genom att köra i jämnare och lägre hastigheter kan du både minska din klimatpåverkan och spara pengar på bränslekostnader.
- Hastighet påverkar bränsleförbrukningen - En ökning från 70 till 110 km/tim kan leda till ca 40 procent högre bensinförbrukning.
- Använd farthållare - Om du har en bil med farthållare kan du hålla en jämn hastighet utan onödiga accelerationer och inbromsningar.
Kör med höga växlar
Ett sätt att minimimera bränsleförbrukningen på är att snabbt komma upp i rätt hastighet med bilen. Kör inte på ettans växel längre än några billängder. Växla upp direkt från tvåan till fyran innan motorn når 3 000 varv/minut. På jämn väg kan de flesta bilar köras på femman redan vid 50 km/tim.
Motorbromsa istället för att fotbromsa
Genom att motorbromsa istället för att använda fotbromsen kan du både spara bränsle och skona vår miljö. En lång motorinbromsning är mer effektiv än en kort inbromsning med fotbromsen. Släpp gasen helt när du ska sakta in för att maximera bränslebesparingen.
Rulla i nedförsbackar och ta det lugnt uppför. Försök att ta fart innan motlut så att du kan använda en hög växel i backen. Undvik att trycka hårdare på gaspedalen i uppförsbackar.
Undvik ryckig körning
Kör med jämnt gaspådrag och undvik plötsliga accelerationer för att spara bränsle. Håll koll på fordonen framför dig och sakta ner gradvis när du närmar dig trafikljus och korsningar istället för att bromsa hårt i sista sekund.
Undvik tomgångskörning
Tomgångskörning drar bensin, förstör miljön och kan orsaka hälsobesvär. I Sverige kan du dessutom dömas till böter om du kör på tomgång mer än ett par minuter. Lagen om tomgångskörning regleras av miljöbalken och kan variera mellan städer och kommuner.
Tips för att undvika tomgångskörning
- Stäng av bilen vid köbildning i rusningstrafik, vid järnvägskorsningar och andra situationer när du står stilla med bilen.
- Backa in bilen på parkeringsplatsen så kommer du i väg snabbare vid kallstart när bilens avgaser är som giftigast.
- Skrapa rutorna och packa in i bilen innan du startar den för att minska utsläppen ytterligare.
Spara bränsle med motorvärmare
Att använda en motorvärmare med timer är ett smart sätt att undvika kallstarter och bidra till hälsosammare körning. Studier har visat att de första 30 sekunderna efter en kallstart släpper ut lika mycket som en långkörning på 30 mil kan göra.
En motorvärmare förvärmer motorn innan du startar bilen. Det sänker bränsleförbrukningen och minskar utsläppen av kolväten och partiklar. Bilen blir mer lättstartad och det minskar slitage på både motor och batteri.
Använd AC sparsamt
Luftkonditionering (AC) ökar bilens bränsleförbrukning. En varm sommardag kan bränsleförbrukningen öka med upp till tio procent. Under vintern när AC används för att avfukta passagerarutrymmet kan bränsleförbrukningen öka med ca fem procent. Använd bara AC när det verkligen behövs. Parkera i skuggan och öppna fönstren för att ventilera bilen innan du sätter på AC:n.
AC-system använder köldmedier som kan vara skadliga för miljön om de läcker ut. Underhåll AC-systemet regelbundet för att minimera risken för läckage, och välj ett regenererat köldmedium när det gamla ska bytas ut så bidrar du till en cirkulär ekonomi.
Undvik tung last
Undvik att köra runt med onödig last som inte används, det påverkar bilens bränsleförbrukning och leder till högre utsläpp. Takboxar och takräcken påverkar luftmotståndet och tung last tynger ner bilen.
Genom att minska tyngden på bilen kan du spara upp till en liter bränsle per 100 km. En bra tumregel är att för varje 100 kg extra vikt ökar bränsleförbrukningen med cirka fem procent på landsväg.
Gå kurs i Ecodriving
Idag ingår Ecodriving i förarprovet, men för dig som inte fick det i din förarutbildning är det rekommenderat att gå en kurs.
Det finns många utbildningar inom Ecodriving. Du hittar mer information om utbildning i Ecodriving hos STR - Sveriges Trafikutbildares Riksförbund.
Miljöanpassad service och biltvätt
Serva bilen på miljöcertifierad bilverkstad
Miljöcertifierade verkstäder har metoder och rutiner för att hantera och återvinna farligt avfall som oljor, batterier och kemikalier. De använder miljövänliga kemikalier och har avancerade reningsteknologier.
Genom att serva din bil på en miljöanpassad verkstad bidrar du till en mer hållbar framtid. Sök på webben efter miljöcertifierad verkstad för att hitta en nära dig.
Tvätta bilen i miljöanpassad tvätthall
När du tvättar bilen blir vattnet förorenat av tungmetaller, olja, asfalt, däckrester och kemikalier från bilvårdsprodukter. Om du tvättar bilen hemma rinner det ner i gatubrunnar och direkt ut i naturen. Det förorenar vattendrag och kan ge långvariga, skadliga effekter på människor, djur och växtliv.
Tvätta bilen på en biltvätt så säkerställer du att kemikalier inte rinner ut i brunnar och förorenar sjöar och vattendrag. Det finns miljömärkta biltvättar som använder biologiskt nedbrytbara rengöringsmedel och har avancerade vattenreningssystem.
Vi har samlat tips och råd till dig som ska tvätta bilen själv. Ska du tvätta bilen hemma eller i en tvätthall? Då finns några saker du bör tänka på.
Folksams guide: Tips när du ska tvätta bilen själv
Du hittar mer information om miljövänlig biltvätt och en lista över tvätthallar hos Svanen.
Ta hand om bilens motor
Att hålla motorn i toppskick är inte bara bra för bilen, utan också för plånboken och miljön. Regelbunden service kan minska bränsleförbrukningen med 5-10 procent, vilket innebär färre besök på bensinstationen och lägre utsläpp.
Vill du spara ännu mer? Byt till syntetiska oljor. De minskar friktionen i motorn och kan sänka bränsleförbrukningen ytterligare, särskilt under kalla vintermånader.
Kolla trycket och välj miljösmarta däck
Välj dubbfria däck
Dubbfria däck är mer miljövänliga än dubbade däck. Genom att köra med dubbfria däck minskar du slitaget på vägbanan och mängden partiklar som släpps ut i luften. Det bidrar till bättre luftkvalitet och minskade hälsoproblem.
Ta hjälp av våra guider om vinterdäck och däckbyte:
Använd miljödäck med lågt rullmotstånd
Miljödäck med lågt rullmotstånd kan minska din miljöpåverkan ytterligare. Bildäck är märkta med energiklass från A till E - välj energiklass A som är effektivast och har lågt rullmotstånd. Se också till att kolla lufttrycket regelbundet för att behålla lågt rullmotstånd.
Om du vill ha mer information om energimärkning på däck kan du läsa Energimyndighetens guide:
Kolla däckens lufttryck regelbundet
Att ha bra lufttrycket i däcken spelar en viktig roll för både miljö, hälsa och din ekonomi. Lågt tryck gör att däcket pressas mot vägbanan så att partiklar slits bort, och det leder till luftföroreningar. Dessutom ökar bränsleförbrukningen.
Med rätt tryck i däcken kan bränsleförbrukningen minska med över 5 procent, vilket också minskar däckslitage och bidraget till växthuseffekten. Kolla lufttrycket i däcken regelbundet. Det är bättre att ha något högre tryck än för lågt.
Om samåkning och bilpool
Samåk med andra
Samåkning är ett smart sätt för att minska bränslekostnaderna eftersom ni delar på utgifterna. Genom att dela resan med andra minskar du antalet bilar på vägarna, vilket leder till lägre koldioxidutsläpp. Dessutom kan det vara ett trevligt sätt att umgås och skapa nya kontakter.
Se om du har några kollegor, vänner eller grannar i närområdet som du kan åka tillsammans med. Det finns också flera appar och webbplatser som gör det enkelt att hitta samåkningspartners. Sök på webben efter skjutsgrupper.
Dela bilen med andra via en bilpool
Att använda en bilpool är ett smart och hållbart alternativ till att äga en egen bil, och praktiskt för dig som inte använder bilen så ofta. Bilpooler erbjuder en flexibel lösning utan de höga kostnaderna och ansvaret som kommer med att äga en bil, du betalar bara när du använder den.
Många bilpooler erbjuder dessutom mer miljövänliga alternativ som elbilar och hybridbilar, vilket minskar din miljöpåverkan ytterligare. Det finns ofta flera olika bilpoolstjänster att välja mellan, så ta dig tid att undersöka vilka möjligheter som finns i ditt område.