Anmäl olycksfall
Om du har skadat dig i samband med ett olycksfall.
Innan du gör din anmälan
- Samla ihop information om olyckan
Du behöver lämna information om datum när olycksfallet inträffade och beskriva för oss hur ditt olycksfall har gått till.
- Samla ihop vårdinformation
Du behöver lämna information om vilken skada du har fått, när du uppsökt vård första gången och vilken behandling du har fått för din skada.
- Olycksfall på resa
Har din skada hänt på resa utomlands eller i Sverige ska du anmäla till Reseskyddet i din hemförsäkring. Har du hemförsäkring i Folksam väljer du alternativet Olycksfall på Resa för att komma vidare rätt.
Redan anmäld olyckfallsskada
Har du fortsatta besvär efter en tidigare anmäld olycksfallsskada, ansöker du här om ersättning för bestående besvär eller ärr. Observera att du tidigast kan ansöka om ersättning ett år efter olycksfallsskadan inträffat. Anmälan sker på Mina Sidor.
Så gäller din försäkring
Du som har olycksfallsförsäkring kan få ersättning om du ofrivilligt drabbats av en kroppsskada genom en oförutsedd och plötslig yttre händelse.
Vissa skador räknas som olycksfall även utan plötslig yttre händelse: kroppsskador på grund av solsting, värmeslag, förfrysning, vridvåld på knä, avsliten hälsena samt borreliainfektion eller TBE till följd av fästingbett.
Så här ersätter vi din skada
Vi kan lämna ersättning för kostnader som du haft i samband med ditt olycksfall, till exempel för vård, behandling och resor. Försäkringen gäller endast om du har fått vård och behandling för din skada.
Olika moment som finns i våra vanligaste olycksfallsförsäkringar:
Vårdkostnader
Om skadan medför vård hos läkare, sjuksköterska eller fysioterapeut får du en engångsersättning på 700 kronor. Har du sökt läkarvård och sen haft en akut sjuktid på minst åtta dagar får du en akutersättning.
Behandling
Om skadan gör att du måste få läkarvård och stå under behandling i minst åtta dagar kan du få en engångsersättning. Ersättningen beräknas efter vilken skada du har
Sjukhusvård över natt
Om skadan gör att du blir inskriven för vård på sjukhus, rehabiliteringsklinik eller korttidsboende över natt får du en fast ersättning för kostnader i samband med vistelsen.
Tandskada
Om ditt olycksfall kräver tandläkarvård kan du få ersättning för skäliga kostnader för nödvändig behandling av skadad tand eller tandprotes. Vi ersätter endast en slutbehandling (permanent behandling) per skada.
För att du ska få ersättning måste behandling och kostnader vara godkända av oss innan behandlingen påbörjas.
Bestående besvär
Om din skada leder till bestående besvär kan du få ersättning för medicinsk invaliditet. Medicinisk invaliditet innebär en bestående nedsättning av din fysiska funktionsförmåga som beror på olycksfallsskadan. Bedömning av bestående besvär kan tidigast göras ett år efter olycksfallet.
Vi lämnar ersättning för dina faktiska kostnader för läkarvård, läkemedel, behandling, hjälpmedel och resor.
Tandskada
Om ditt olycksfall kräver tandläkarvård kan du få ersättning för skäliga kostnader för nödvändig behandling av skadad tand. Vi ersätter endast en slutbehandling (permanent behandling) per skada.
Om du har rätt till fri tandvård ersätter vi endast den akuta behandlingen. Behandling och kostnader måste vara godkända av oss innan behandlingen påbörjas, annars kan du nekas ersättning.
Akut sjukhusvård över natt
Om du på grund av olycksfallet blir inskriven för akut vård på sjukhus över natt får du en engångsersättning. Dessutom ger vi ersättning för varje dag som du är inskriven på sjukhuset, in- och utskrivningsdag inräknade.
Bestående besvär
Om din skada leder till bestående besvär kan du få ersättning för medicinsk invaliditet. Medicinisk invaliditet innebär en bestående nedsättning av din fysiska funktionsförmåga som beror på olycksfallsskadan. Bedömning av bestående besvär kan tidigast göras ett år efter olycksfallet.
Ärr
Du kan få ersättning för bestående ärr om olycksfallsskadan behandlats av legitimerad läkare eller legitimerad sjuksköterska. Med behandling avses till exempel att en sårskada har sytts, limmats eller tejpats. Ersättningen baseras på ärrets storlek och placering på kroppen.
Mer information om ersättning
Om du vill veta mer exakt vad du kan få ersättning för kan du läsa om det i försäkringsvillkoren.
Om du inte har sökt vård för ditt olycksfall kan du inte få ersättning.
Om olycksfallet skedde under arbetstid eller på väg till eller från arbetet ska du i första hand göra en anmälan till din arbetsgivarens försäkring.
Om du har en olycksfallsförsäkring som gäller dygnet runt och inte bara på fritiden ska du anmäla till både arbetsgivaren och Folksam. För att se vilken olycksfallsförsäkring du har kan du logga in på Mina sidor.
När inträffade olycksfallet?
Ersättningen från en idrottsförsäkring varierar mellan olika idrottsförbund. Anmäl din skada här så kontaktar vi dig.
Om olycksfallet skedde under arbetstid eller på väg till eller från arbetet ska du i första hand göra en anmälan till din arbetsgivares försäkring.
Om du skadat dig i en trafikolycka ska du även göra en anmälan till fordonets försäkringsbolag.
Är fordonet oförsäkrat, okänt eller utländskt ska du anmäla skadan till Trafikförsäkringsföreningen.
Om din skada inträffade under skoltid eller på väg till eller från skolan ska du även göra en anmälan till skolans olycksfallsförsäkring.
Om du skadat dig under en resa ska du även göra en anmälan till resemomentet i din hemförsäkring eller till separat reseförsäkring.