Hur bygger du din solcellsanläggning när du får välja fritt och plånboken inte styr? Möt Lars-Göran Hedin, med femton års erfarenhet från tidningen Elinstallatören och hör hur han resonerat när han lät bygga sin solcellsanläggning.
Lars-Göran bor i Tiveden söder om Askersund i en fastighet där alla byggnader värms med direkt-verkande el. Elräkningen är familjens största utgiftspost. Ett perfekt läge för att satsa på egen solproduktion, med andra ord.
Förra våren öppnades möjligheten att investera i en rejäl solcellsanläggning. En lyckad lägenhetsförsäljning bidrog med kapitalet som krävdes. Den gjorde det dessutom möjligt att välja den bästa tänkbara tekniken där och då. Högst på listan stod tekniska lösningar i fråga om själva anläggningen, batterilager och utrustning för att minska effekttoppar i elförbrukningen.
Funktioner för solcellsanläggningen
Det började med en ordentlig genomgång av alla förutsättningar och identifiering av vilka funktioner som anläggningen helst skulle uppfylla.
– Det är smartare att börja med funktionerna och vänta med teknikvalen tills du är klar över vad din anläggning ska åstadkomma, förklarar Lars-Göran. I hans fall var det fyra önskemål som skulle uppfyllas.
Lars-Görans lista på funktioner
-
Egen produktion av el till 80 procent av energiförbrukningen.
-
Effektbalansering för att kapa effekttoppar.
-
Energilagring för att ta hand om mer av produktionen själv och för backup vid elavbrott
-
Möjlighet till likströmsladdning av elbilen.
Målet med effektbalansering är att optimera/förbättra energianvändningen och förhindra överbelastning av husets elsystem, eller andra system där det kan behövas. Det kan också vara till god hjälp för att ladda till exempel en elbil så effektivt som möjligt om man har en sådan.
Effektbalansering innebär att övervaka och justera effekten olika förbrukare (värmepump, ugn, tv, billaddning och så vidare) har i huset. Detta görs genom att använda avancerade styrsystem.
Likströmsladdning innebär i princip att man slipper omvandla till växelström vilket gör att förlusterna minskar.
Markmontage för solcellsanläggningen
Utifrån takets förutsättningar valdes takmontage av solpanelerna bort. Det fick bli ett montage med markställning istället – och det passade bra, för tomten på 4 500 kvadratmeter hade ett par fina alternativa lägen för detta.
Anläggningen skulle uppföras i två etapper. För den första valdes en placering som möjliggjorde montage av 42 solpaneler på en ställning med två rader paneler. I andra etappen, som byggdes i maj detta år, tillkom 18 paneler – också på mark i dubbla rader.
Totalt 60 paneler, med en beräknad årsproduktion av cirka 20 MWh – 80 procent av totalförbrukningen på 25 MWh.
Under de tidiga morgontimmarna skulle en del paneler hamna i halvskugga. Det gällde alltså att hitta ett alternativ med bästa möjliga skuggningsegenskaper.
Svensk spetsteknik för optimerade solceller
För att ytterligare öka utbytet av elenergi från solpanelerna krävs solsträngsoptimerare, så kallade ”SSO:er”. Det har skrivits en hel del om elektromagnetiska problem med vissa fabrikat av optimerare som i värsta fall lett till att färdiga anläggningar fått tas ner, efter propåer från Försvarsmakten.
Lars-Göran Hedins fastighet ligger inte så långt från det militära övningsfältet i norra Vättern så den här typen av problem ville han till varje pris undvika.
– Valet av optimerare hänger ihop med den övriga tekniken i anläggningen så för vår del löste sig det här med strålningsproblematik av sig självt. Vi hade nämligen tidigt bestämt oss för att satsa på energiteknik från en svensk leverantör vars optimerare uppfyller de europeiska standardkraven för elektromagnetisk strålning.
Leverantörens lösning har också en patenterad funktion för utjämning av belastningen på elanläggningens olika faser. Med så kallad ”peak shaving”, dvs kapande av effekttoppar – kan största möjliga egenförbrukning uppnås.
Den svenska leverantören ligger långt fram i sin utveckling och lovar ett flexibelt system som kan kompletteras allt eftersom nya funktioner når marknaden. Detta gör att Lars-Göran känner förhoppningar om att kunna komplettera med det allra senaste inom backup och likströmsladdning, vilket var några av huvudkraven på hans anläggning.
Solenergi lönsamt ändå?
Enligt 2021 års nivåer, uppgick den totala investeringen i de båda etapperna till 440.000 kr, efter avdrag för 80.000 kr i solcellsstöd för etapp 1 och 50.000 kr i statligt stöd för energilagring och 12.000 kr i Grön Teknik-avdrag för etapp 2. Av det här svarar solenergianläggningen för cirka 360.000 kr. Med en årsproduktion på 21 MW innebär det att anläggningen, med nuvarande elpriser, är återbetald om 15 år.
Investeringen i batterilagret, som i det här fallet uppgick till cirka 80.000 kronor, efter erhållet statligt stöd med 50.000 kronor, är knepigare att räkna hem – rent kalkylmässigt.
– Men batteriet bidrar till att kapa effekttoppar och kommer därigenom att ge ett ekonomiskt tillskott den dag vårt nätbolag Vattenfall inför effekttariffer, men där är vi inte ännu, säger Lars-Göran.
– Med de tekniklösningar vi valt får vi ut mycket mer nytta än med en ”vanlig” anläggning. Vi får avsevärt lägre elnätskostnader den dag effekttariffer införs, vi har kunnat sänka vår huvudsäkring, vi har i framtiden en trygghet med batteribackup på vitala funktioner som kyl, frys, vattenpump och datamodem. Och när vi byter till en elbil med bättre laddningskapacitet kommer vår anläggning att klara också det, konstaterar han.