Hållbarhetsrelaterade upplysningar för traditionell försäkring

På den här sidan har vi samlat information utifrån EU:s regelverk som rör våra traditionellt förvaltade produkter.

Ett av EU:s huvudsyften med handlingsplan för hållbara finanser är att underlätta för kund att fatta mer välinformerade beslut kopplat till hållbarhet. Genom EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar (EU:s regelverk) ställs det krav på oss i finansbranschen kring hur hållbarhetsinformation ska presenteras.

Eftersom alla finsansmarknadsaktörer i EU måste redovisa samma uppgifter blir det lättare för dig som kund att kunna jämföra olika sparandeprodukter utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

En stor del av det kapital vi förvaltar är våra kunders pensioner och långsiktiga sparande. För att kunna erbjuda våra kunder trygga pensioner och försäkringar behöver vi ha ett långsiktigt perspektiv på våra investeringar. Som ansvarsfull kapitalförvaltare vill vi åstadkomma konkurrenskraftig avkastning och bidra till utvecklingen mot en hållbar värld.

I kapitalförvaltningen väger vi löpande in hållbarhetsrisker i våra investeringsbeslut. Med hållbarhetsrisker menar vi miljörelaterade, sociala eller styrningsrelaterade händelser eller omständigheter som, om de skulle inträffa, skulle ha en faktisk eller potentiell betydande negativ inverkan på investeringens värde.  Hållbarhetsrisker kan därmed påverka den traditionella försäkringens avkastning.

Vilka hållbarhetsrisker som kan påverka den traditionella försäkringen beror på vilka tillgångar vi väljer att investera i. Alla tillgångar har någon form av hållbarhetsrisk. Hållbarhetsrisker handlar däremot inte om hur investeringar i sig påverkar miljö och klimat, sociala faktorer eller bolagsstyrningsfrågor. I våra interna styrdokument och governanceprocesser framgår hur hållbarhetsrisker vägs in.

Vår syn är att innehavsbolag som förstår och integrerar hållbarhetsrisker i sin affärsstrategi kommer att vara framgångsrika. Hållbarhetsrisker kan påverka den traditionella försäkringens avkastning om de materialiseras. Innehav i bolag med betydande exponering mot såväl omställnings-, som fysiska klimatrisker, kan medföra en sårbarhet om hållbarhetsriskerna materialiseras och leda till att tillgångarnas värde sjunker. Otillräcklig bolagsstyrning och kontrollstruktur kan till exempel leda till missförhållanden som kan påverka innehavsbolagets aktiekurs negativt. Vi bedömer att integrering av hållbarhetsrisker i investeringsbeslut är avgörande för att uppnå en långsiktigt god avkastning för traditionell försäkring.

Det kapital vi förvaltar består av olika tillgångsslag såsom aktier, fastigheter, ränteplaceringar och alternativa placeringar, till exempel infrastruktur och krediter. I arbetet med hållbarhet ingår att vi tar hänsyn till hållbarhetsrisker i samtliga tillgångsslag. Folksam Liv och Folksam Tjänstepensions styrdokument relaterade till tillgångsförvaltningen, till exempel placeringspolicy och placeringsriktlinjer, styr på vilket sätt hållbarhetsrisker integreras i investeringsprocessen, 

När vi utvärderar en specifik tillgångs hållbarhetsrisker tittar vi alltså primärt på tre delar: miljömässiga risker, sociala risker och bolagsstyrningsrisker. För tillgångsslaget aktier väljer vi i urvalsprocessen genom screening bort bolag med höga hållbarhetsrisker. Baserat på bolagens ESG-betyg hos en internationellt välkänd dataleverantör och därtill en egen intern, separat analys väljer vi in bolag med högre ESG-betyg och därmed lägre hållbarhetsrisker. Under innehavstiden utvärderar vi hållbarhetsriskerna genom screening och i samband med påverkansdialoger.

För vår direktägda fastighetsportfölj sätter vi tydliga miljömål på energianvändning, koldioxidutsläpp och miljöcertifieringar. Inför en investering gör vi grundliga analyser av både byggnaden och marken den står på utifrån ett miljömässigt perspektiv, i syfte att reducera miljömässiga risker kopplade till både byggnad och mark. Vidare hyr vi inte ut fastigheter åt verksamheter som strider mot våra placeringskriterier, till exempel tobak. Detta är vårt sätt att begränsa risker utifrån ett socialt perspektiv. 

Inom ränteplaceringar reduceras hållbarhetsrisker genom att vi endast investerar i obligationer från ett fåtal utvalda länder samt från överstatliga organisationer som Världsbanken. Hållbarhetsrisker begränsas även för innehaven i bostadsobligationer då dessa är avgränsade till ett fåtal svenska aktörers utlåning till bostadsägare. När det gäller företagsobligationer väljs de emittenter bort som inte lever upp till våra placeringskriterier och innehaven screenas två gånger per år för att säkerställa att inga otillåtna innehav finns. 

Alternativa placeringar är typiskt sett mindre likvida än exempelvis noterade aktier, och görs med en mycket lång tidshorisont. Här ser vi att det i första hand är inför en investering vi kan vara med och reducera risker, genom att säkerställa att den fond eller det bolag vi investerar i uppfyller våra placeringskriterier. I tillägg till det har vi även kontinuerliga möten med innehav för att följa upp hållbarhetsrelaterade risker. 

EU:s regelverk innehåller specifika mallar som alla finansmarknadsaktörer ska ta fram. Eftersom att alla finsansmarknadsaktörer inom EU redovisar  samma uppgifter blir det lättare för dig som kund att kunna jämföra olika sparandeprodukter utifrån ett hållbarhetsperspektiv. 

Traditionell försäkring i Folksam ömsesidig livförsäkring och Folksam Tjänstepension främjar miljörelaterade och sociala egenskaper genom att kapitalförvaltning påverkar och utesluter investeringar i sina investeringsportföljer.

Hållbarhetsbilaga innan avtal ingås är en bilaga till förköpsinformation. I hållbarhetsbilagan finns ytterligare information om försäkringens miljörelaterade och sociala egenskaper. 

Hållbarhetsbilaga för årlig information är en bilaga till årsbesked. I hållbarhetsbilagan finns ytterligare information om vilken utsträckning försäkringens miljörelaterade och sociala egenskaper har främjats under året.  

Hållbarhetsbilagor för årlig information 2024 finns uppdaterade och tillgängliga på denna sida senast den 31 mars 2025. 

På samtliga hållbarhetsbilagor framgår vilka produkter som omfattas av respektive bilaga. Hållbarhetsbilagorna följer specifika mallar som EU tagit fram, dock blir det i vissa avsnitt ett väldigt tekniskt språk. Om du har några frågor kring innehållet är du välkommen att kontakta oss via kundservice.

Årlig hållbarhetsbilaga 2024 – Kapitalförsäkring och privat pensionsförsäkring

Hållbarhetsbilaga 2023 - Alternativ tjänstepension med valfri placering och pensionsförsäkring/kapitalförsäkring med och utan garanti

Årlig hållbarhetsbilaga 2024 – Kollektivavtalad tjänstepension med premiegaranti

Årlig hållbarhetsbilaga 2024 – Individuell och kollektivavtalad tjänstepensionsförsäkring med traditionell förvaltning (inkluderar förmånsbestämd tjänstepensionsförsäkring) samt företagsägd kapitalförsäkring vid direktpension med traditionell förvaltning

Hållbarhetsbilaga innan avtal ingås för individuell och kollektivavtalad tjänstepensionsförsäkring

Hållbarhetsbilaga innan avtal ingås för kapitalförsäkring och
Privat pensionsförsäkring

EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar ställer krav på att nedan produktupplysningar ska lämnas på webben och med de angivna rubrikerna. Det blir lätt ett väldigt tekniskt språk, så om du har några frågor är du välkommen att kontakta Folksam via kundservice.

Definitionen av hållbar investering enligt förordningen om hållbarhetsrelaterade upplysningar: Med hållbar investering avses en investering i en ekonomisk verksamhet som bidrar till ett miljömässigt eller socialt mål, förutsatt att investeringen inte väsentligen skadar något miljörelaterat eller socialt mål och att de investerade företagen följer praxis för god bolagsstyrning.

Nedanstående information avser kapitalförsäkring och pensionsförsäkring med traditionell förvaltning som kan nytecknas. I texten nedan benämner vi denna som "produkten". Med ”Folksam” avses nedan Folksam Liv Ömsesidig Livförsäkring. eller Folksam Tjänstepensionsförsäkring beroende på vilket av bolagen som är försäkringsgivare för den aktuella produkten.

Nedan följer en sammanfattning av hållbarhetsrelaterade upplysningar avseende kapitalförsäkring och pensionsförsäkring med traditionell förvaltning.

Hållbarhetsrelaterade upplysningar för traditionell försäkring

Miljömässiga och sociala egenskaper

Produkten främjar miljörelaterade och sociala egenskaper, men har inte hållbara investeringar som mål.

Även om produkten inte har hållbara investeringar som mål kommer produkten ha en minimiandel på 15 procent hållbara investeringar med ett miljömål i ekonomiska verksamheter som inte anses vara miljömässigt hållbara enligt EU-taxonomin. Det innebär att produkten kommer att ha tillgångar om minst 15 procent som bidrar till ett miljömål men som inte har ett krav på sig att vara investeringar som är förenliga med EU-taxonomin. Se punkt E) Andel av investeringar, nedan för mer detaljer.

För att anses vara en hållbar investering enligt förordningen om hållbarhetsrelaterade upplysningar räcker det inte att investeringen har bidragit till ett miljömål eller ett socialt mål utan det krävs också att investeringen inte orsakar någon betydande skada på något annat miljömål eller socialt mål. Det är ett krav på skadebegränsning för investeringen. För att bedöma detta ska indikatorerna för negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer beaktas.

Folksam har beaktat indikatorer för negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer för de hållbara investeringarna med ett särskilt fokus på följande: utsläpp av växthusgaser, växthusgasintensitet, fossila investeringar, överträdelser av internationella bolagsstandarder, ojusterad löneklyfta mellan könen, exponering mot kontroversiella vapen och ojämn könsfördelning i styrelser.

Våra uteslutande kriterier, där vi bland annat exkluderar verksamheter inom tobak, kommersiell spelverksamhet, pornografi och andra kontroversiella branscher, har också reducerat riskerna för att våra hållbara investeringar ska göra någon betydande skada på sociala mål.

Folksam screenar löpande placeringsportföljen för att säkerställa att tillgångarna inte strider mot bolagets placeringskriterier. Screeningen, som Swedbank Robur genomför och rapporterar till Folksam, genomförs minst fyra gånger per år, dels utifrån kontroversiella produkter och branscher som exkluderas av Folksams uteslutande kriterier, dels utifrån internationella normer och konventioner.

I det senare fallet utgår Folksam bland annat från FN:s Global Compact, OECD:s riktlinjer för multinationella företag samt andra ramverk som placeringskriterier och ägarpolicy lutar sig mot.

Folksams uteslutande kriterier, reducerar riskerna för att investeringarna ska göra någon betydande skada på sociala mål.

I tillägg till det följer Folksam löpande samtliga indikatorer för negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer för att säkerställa att de hållbara investeringarna inte orsakar betydande skada för några miljörelaterade eller sociala mål.

Folksams påverkande kriterier och ägarpolicy innebär att Folksam som ägare hela tiden ska verka för att de portföljtillgångarna bedriver sina verksamheter i linje med FN:s Global Compact och OECD:s riktlinjer för multinationella företag.

I de fall Folksam upptäcker att något innehav har gjort en överträdelse av dessa ramverk analyseras fallet med hjälp av bland annat data från externa dataleverantörer. Folksam inleder sedan en incidentdialog med det aktuella innehavet i de fall det bedöms vara påkallat. Dessa incidentdialoger fokuserar på innehav som allvarligt och strukturellt bryter mot internationella konventioner, och avslutas först så snart en tydlig förbättring har setts från det aktuella bolaget.

Om utfallet av dialogen däremot är negativt och inga påverkansaktiviteter bedöms vara framgångsrika kan avyttring av innehavet bli aktuellt. På så sätt säkerställer Folksam att de hållbara investeringarna driver sina respektive verksamheter i linje med FN:s Global Compact och OECD:s riktlinjer för multinationella företag.

De hållbara investeringarna överensstämmer med OECD:s riktlinjer för multinationella företag och FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter, däribland principerna och rättigheterna i de åtta grundläggande konventionerna som anges i Internationella arbetsorganisationens (ILO) deklaration om grundläggande principer och rättigheter i arbetslivet och i det internationella regelverket för mänskliga rättigheter.

Folksams placeringskriterier och ägarpolicy baseras bland annat på de två ramverken. Utöver den screening som genomförs av Swedbank Robur fyra gånger per år utför även Folksam en egen screening två gånger årligen. Folksam analyserar även indikatorer för negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer. Genom detta förfarande säkerställer därmed Folksam att produktens hållbara investeringar faktiskt är förenliga med dessa två ramverk.

Folksams ambition är att vara ledande inom ansvarsfulla investeringar. Folksam har sedan 2001 både uteslutande och påverkande placeringskriterier som styr kapitalförvaltningen och vilka tillgångar produkten investerar i. Folksam utesluter investeringar i bland annat tobak, pornografi, kontroversiella vapen och andra branscher och bolag vars verksamheter strider mot brett förankrade värderingar hos Folksams kundgrupper. Folksams inställning är i första hand att inte välja bort investeringar, utan att försöka påverka så många som möjligt att bli bättre på att ta ansvar för klimat, miljö och mänskliga rättigheter

Som framgår under B) grundar sig Folksams påverkande kriterier bland annat på FN:s Global Compact och OECD:s riktlinjer för multinationella företag. Folksams påverkansarbete bedrivs bland annat via bolagsstämmor, investerarsamarbeten och i direkt dialog med produktens innehav. Dessa dialoger förs både i egen regi och tillsammans med andra investerare.

Miljörelaterade egenskaper

Folksams påverkande kriterier innebär bland annat att Folksam genom produktens placeringar aktivt påverkar innehaven att systematiskt arbeta med att reducera sin negativa påverkan på miljön.

Folksamgruppen är en av medgrundarna till UN Convened Net Zero Asset Owner Alliance (AOA), vilket innebär ett åtagande om att Folksamgruppens investeringar inom samtliga produkter ska visa nettonoll utsläpp av växthusgaser senast 2050 – det vill säga i linje med målen i Parisavtalet. Detta långsiktiga klimatmål omfattar produktens samtliga tillgångsslag: aktier, räntebärande instrument, direktägda fastigheter samt alternativa investeringar.

Folksamgruppen har även utvecklat särskilda delmål på femårsbasis som bland annat rör koldioxidavtrycket för Folksamgruppens portfölj samt klimatarbetet hos de innehav som är mest utsläppsintensiva. Fram till 2025 minskade koldioxidavtrycket för Folksamgruppens portfölj i linje med det övergripande målet till 2050. Samtidigt uppnådde Folksamgruppen även delmålet om att minst 50% av de 86 största utsläpparna skulle anta ett vetenskapligt förankrat klimatmål (Science Based Target, SBT) senast 2025.

Under 2024 beslutade Folksamgruppen om nya delmål som gäller mellan 2025–2030. Dessa delmål handlar fortsatt både om investeringarnas koldioxidavtryck samt om de mest utsläppsintensiva företagens omställningsarbete och klimatmål. I tillägg ingår en del i påverkansmålet om att företagen även ska säkerställa att klimatomställningen görs på ett sätt så det respekterar människors arbete och vardag, så kallad “just transition”.

Sociala egenskaper

När det gäller sociala frågor innefattar Folksams arbete som ägare bland annat att Folksam genom produktens investeringar aktivt ska påverka innehaven att systematiskt arbeta med grundläggande arbetsrättsliga frågor för de anställda, exempelvis rörande barnarbete, tvångsarbete, diskriminering, föreningsfrihet och kollektiva förhandlingar. Vi, Folksam, ska även aktivt påverka produktens innehav att bidra till ekonomisk tillväxt i de länder de är verksamma i, för att därmed lämna ett bidrag till mänskliga rättigheter i vid bemärkelse. Folksam vill att produktens innehav tar ansvar för samtliga led i deras värdekedjor, och att de har regler och policys på plats för att säkerställa sunda arbetsvillkor både för anställda samt leverantörer och underleverantörer. Folksam ska också genom sina placeringar i produkten aktivt förebygga alla former av mutor och bestickning i sina affärsrelationer.

Folksams investeringsstrategin följer av bolagets placeringspolicy och investeringsriktlinjer. Folksams mål är att erbjuda en konkurrenskraftig avkastning och samtidigt vara en ledande aktör inom ansvarsfull kapitalförvaltning. För att lyckas med detta arbetar Folksam kontinuerligt, inom ramen för investeringsbeslutsprocessen, utifrån följande tre huvudprinciper:

  • Ansvarsfull riskstyrning, vilket innebär att Folksam försöker hitta en bra balans mellan trygghet och möjlighet till avkastning.
  • Ansvarsfulla investeringar, vilket innebär hur och var Folksam faktiskt investerar, och vad Folksam inte investerar i. Hållbarhet genomsyrar alla investeringsbeslut och Folksam gör även riktade investeringar i exempelvis gröna och sociala obligationer.
  • Ansvarsfullt ägande, vilket innebär hur Folksam arbetar med hållbarhetsfrågor och ägarstyrning i de tillgångar som ägs.

Hållbarhet är en helt integrerad del av Folksams investeringsbeslutsprocess. Arbetet styrs utifrån placeringskriterierna, Folksams principer för aktieägarengagemang samt ägarpolicy.  De bindande delarna i strategin som används för att välja investeringar som uppnår de miljörelaterade och sociala egenskaperna utgörs av deuteslutande och påverkande placeringskriterierna.

Nedan är investeringsstrategin närmare beskriven utifrån tillgångsslag.

Börsnoterade aktier

Produktens svenska aktieportfölj består av ett urval av de största och mest handlade aktierna på Stockholmsbörsen. Produktens utländska aktieportfölj utgörs av stora och medelstora bolag världen över.

Principen är att Folksam exkluderar alla bolag och sektorer som strider mot de uteslutande kriterierna. Därefter väljs de bolag in som har högst ESG-betyg relativt de övriga bolagen i samma sektor. ESG-betyget utvärderar hur väl investeringen har presterat inom områdena miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning. Bolagens ESG-betyg inhämtas från en internationellt erkänd leverantör av hållbarhetsdata.

Räntebärande instrument

Folksam har beslutat att endast investera i statspapper från ett fåtal länder samt ett antal överstatliga organisationer såsom Världsbanken. Investeringar i företagsobligationer godkänns även ur ett hållbarhetsperspektiv  och omfattas av samma investeringsstrategi som börsnoterade aktier.

Alternativa investeringar

Folksam investerar i direkta och indirekta alternativa investeringar. För investeringar där Folksam endast blir indirekt ägare till innehav (exempelvis fondinvesteringar) sker ett rigoröst arbete innan investeringen för att säkerställa att förvaltaren  har ett kontraktuellt åtagande att följa våra placeringskriterier.

Vid en direkt investering görs även en genomgående granskning av verksamheten i det potentiella bolaget.

Hållbarhetsarbetet i våra Alternativa investeringar följs upp och diskuteras årligen vid möten tillsammans med våra investeringsobjekt.

Fastigheter

Folksamgruppens fastighetsverksamhet präglas av ansvarsfulla investeringar och ansvarsfullt ägande. Med det menar vi att ett miljömedvetet och socialt hållbart förhållningssätt genomsyrar hela fastighetsorganisationen.

Vi sätter tydliga miljömål på lång och kort sikt inom tre utvalda fokusområden; energi och klimat, miljöcertifieringar och gröna hyresavtal. Alla fastigheter omfattas, precis som alla tillgångsslag, av Folksams etiska investeringskriterier.

Folksams policy för att bedöma praxis för god styrning i bolagen som produkten investerar i baserar sig på ägarpolicyn, som i sin tur grundar sig på FN:s Global Compact samt OECD:s riktlinjer för multinationella företag. Här ingår exempelvis frågor som rör styrelsens sammansättning och arvoden till styrelse och ledande befattningshavare.

Mot bakgrund av ovan analyserar Folksam innehaven i aktier, företagsobligationer samt alternativa investeringar (ex. onoterade aktier) för att säkerställa att de följer praxis för god styrning. Folksam mäter även överträdelser av dessa två ramverk respektive avsaknad av efterlevnadsmekanismer. Folksam bedriver vidare ett aktivt påverkansarbete i dessa innehav för att på så vis säkra en god bolagsstyrning.

Folksams ägarpolicy säger bland annat att ägarstyrningen i svenska bolag i huvudsak ska baseras på vad som föreskrivs i Svensk Kod för Bolagsstyrning (Koden). Syftet med Koden är att stärka förtroendet för de svenska börsbolagen genom att främja en positiv utveckling av bolagsstyrningen i dessa bolag. Koden kompletterar lagstiftning och andra regler genom att ange en norm för god bolagsstyrning på en högre ambitionsnivå. För utländska bolag ska Folksam utgå från de tankar och resonemang som ligger bakom Koden, om det inte finns skäl att göra nationella avvikelser i linje med god sed inom bolagsstyrning.

Sammantaget bidrar Folksams ägarpolicy, påverkande kriterier samt övergripande påverkansarbete inom detta område till att säkra att de ovan angivna innehaven i produkten följer praxis för god bolagsstyrning.

Våra uteslutande kriterier hindrar oss från att investera i följande verksamheter:

Våra uteslutande kriterier hindrar oss från att investera i följande verksamheter:

CannabisX*
Illegala vapenX
KolkraftX**
OljesandX***
PornografiX
SpelX****
TobakX*****

* Utesluter bolag med över 5 procent eller mer av sina intäkter kommer från produktion av icke medicinsk cannabis.
** Utesluter bolag med över 30 procent av omsättningen från verksamhet baserad på termisk kol (i första hand kraftbolag) samt över 5 procent eller mer av omsättningen som kommer från termisk kol (i första hand gruvbolag).
*** Utesluter energibolag med över 10 procent eller mer av sina intäkter från oljesand.
**** Utesluter spelbolag där 5 procent eller mer av sina intäkter kommer från spel.
***** Utesluter bolag som producerar tobak samt bolag med över 5 procent eller mer av sina intäkter som kommer från distribution av tobak.

Hur vi använder placeringskriterierna

De uteslutande kriterierna sätter de yttre ramarna för vad vi kan investera i och inte, vilket innebär att vi bland annat utesluter investeringar i tobak, pornografi, kontroversiella vapen och andra branscher och bolag vars verksamheter strider med brett förankrade värderingar hos våra kundgrupper.

Samtidigt styr våra påverkande kriterier vårt arbete med att försöka påverka de tillgångar vi äger att ta ett större ansvar för klimat & miljö, sociala frågor och mänskliga rättigheter samt anti-korruption.

Vår inställning är i första hand nämligen inte att välja bort investeringar, utan att försöka påverka så många som möjligt att bli bättre på att ta ansvar för klimat och miljö, mänskliga rättigheter och mot korruption.

Våra påverkande kriterier grundar sig bland annat på FN:s Global Compact och OECD:s riktlinjer för multinationella företag. Det är med våra påverkande kriterier som grund, samt Ägarpolicy, som vi utövar vårt ägarinflytande inom ramen för ansvarsfulla investeringar. Vi kallar det för Ansvarsfullt ägande.

Vårt påverkansarbete bedrivs bland annat via bolagsstämmor, investerarsamarbeten och i direkt dialog med våra innehav, och vi för dessa dialoger både i egen regi och tillsammans med andra investerare i de fall vi har gemensamma frågor som vi vill driva.

Policy för att bedöma praxis för god styrning i investeringsobjekten

När det gäller aktieinvesteringar väljer Folksam de bästa bolagen i respektive bransch baserat på deras ESG-betyg. Dessa betyg hämtas från en internationellt erkänd leverantör av hållbarhetsdata, som genomlyst bolagens hantering av en rad hållbarhetsrelaterade parametrar, exempelvis klimat och miljö, mänskliga rättigheter samt bolagsstyrning.

Genomlysningen landar sedan i ett ESG-betyg för bolaget. Därmed väljer vi de bolag som fått högst betyg inom bolagsstyrningsrelaterade frågor, samtidigt som vi väljer bort de bolag med sämst betyg inom samma område.

Vidare bedriver vi ett aktivt påverkansarbete i samtliga våra innehav för att på så vis säkra en god bolagsstyrning. Vårt påverkansarbete styrs i stor utsträckning av våra påverkande kriterier vilka i sin tur är baserade på bland annat FN:s Global Compact samt OECD:s riktlinjer för multinationella företag samt av Folksams ägarpolicy.

Folksams ägarpolicy är ett styrande dokument som vägleder oss i hur vi ska bete oss för att nå en långsiktigt god avkastning på det förvaltade kapitalet samt hur vi ska verka för att våra innehavs verksamheter bidrar till en hållbar värld.

Folksams ägarpolicy säger bland annat att vår ägarstyrning i svenska bolag i huvudsak ska baseras på vad som föreskrivs i Svensk Kod för Bolagsstyrning (”Koden”). Syftet med Koden är att stärka förtroendet för de svenska börsbolagen genom att främja en positiv utveckling av bolagsstyrningen i dessa bolag.

Koden kompletterar lagstiftning och andra regler genom att ange en norm för god bolagsstyrning på en högre ambitionsnivå. För utländska bolag ska Folksam utgå från de tankar och resonemang som ligger bakom Koden, om det inte finns skäl att göra nationella avvikelser i linje med god sed inom bolagsstyrning.

Givet innehållet i vår ägarpolicy, där vi deklarerar att vi vill att de tillgångar vi äger följer FN:s Global Compact samt OECD:s riktlinjer för multinationella företag analyserar vi våra innehav för att säkerställa att de följer praxis för god styrning. Vi mäter även överträdelser av dessa två ramverk respektive avsaknad av efterlevnadsmekanismer.

Folksam är även aktiva inom Institutionella Ägares Förening (IÄF), där vi verkar för att Koden kontinuerligt vidareutvecklas och anpassas för att bättre svara mot såväl ägarnas som bolagens behov.

Sammantaget bidrar våra påverkande kriterier, ägarpolicy samt övergripande påverkansarbete inom detta område till att säkra att vår aktieportfölj följer praxis för god bolagsstyrning.

Folksam investerar i aktier, räntebärande instrument, direktägda fastigheter samt alternativa investeringar. Produkten har en minimiandel på >99% av investeringar som används för att uppfylla de miljörelaterade och sociala egenskaperna som främjas av produkten. Den resterande andelen rör handel i olika derivatinstrument.

Folksam har en minimiandel hållbara investeringar med miljömål på 15%, som inte är förenliga med EU-taxonomin och har för närvarande inte någon miniminadel hållbara investeringar som är förenliga med EU-taxonomin. Du kan läsa mer om tillgångsallokeringen i hållbarhetsbilaga innan avtal ingås, som finns på denna webbsida under ”Hållbarhetsbilagor för traditionell försäkring”.

Folksam genomför årligen flera analyser av investeringarna i produkten. Denna så kallade screening är en kontroll och genomförs utifrån Folksams placeringskriterier, för att säkerställa att produktens tillgångar främjar de miljörelaterade och sociala egenskaperna.

Folksam genomför även så kallade normbaserade screeningar för att se om några innehav har gjort överträdelser av exempelvis FN:s Global Compact, OECD:s riktlinjer för multinationella företag eller några andra ramverk som våra placeringskriterier och ägarpolicy lutar sig mot. Resultatet av denna screening har använts för att kartlägga vilka bolag som ska omfattas av påverkansarbete inom klimat och miljö, mänskliga rättigheter och anti-korruption. Detta för att fortlöpande övervaka att de miljörelaterade och sociala egenskaperna uppfylls.

Folksam använder sig primärt av följande hållbarhetsindikatorer för att mäta hur tillgångarna i produkten uppfyller de miljörelaterade och sociala egenskaperna:

  1. Utsläpp av växthusgaser
  2. Investeringsobjektens växthusgasintensitet
  3. Exponering mot företag verksamma inom fossila sektorn
  4. Utvärdering av investeringsobjektens klimatmål 
  5. Överträdelser av principerna i FN:s Global Compact och OECD:s riktlinjer för multinationella företag
  6. Avsaknad av processer för att övervaka efterlevnaden av FN:s Global Compact och OECD:s riktlinjer för multinationella företag
  7. Ojusterad löneklyfta mellan könen och jämnare könsfördelning mellan styrelserna.
  8. Uteslutning av investeringar som ger exponering mot kontroversiella vapen
  9. Uteslutning av investeringar i bolag som producerar eller distribuerar icke-medicinsk cannabis
  10. Uteslutning av investeringar i bolag inom spelindustrin
  11. Uteslutning av investeringar i bolag som producerar eller distribuerar tobak
  12. Uteslutning av investeringar i bolag som producerar pornografi

Hållbarhetsindikator 1-3 säkerställer att produktens tillgångar har ett pågående klimatomställningsarbete och att produktens tillgångar tillsammans med Folksamgruppens övriga tillgångar ligger i fas med Folksamgruppens långsiktiga nettonollmål till 2050. Med hjälp av data från externa leverantörer av hållbarhetsdata samt rapporterad data från företagen, genomför Folksam en analys för att säkerställa att bolagen lever upp till de krav som tagits fram i en specifik process som rör innehav i olje- och gasbolag.

Arbetet mot nettonoll utsläpp i aktieportföljen sker via påverkansdialoger, där Folksam följer upp att delmålen som satts inom ramen för Nettonollalliansen uppnås, hållbarhetsindikator 4. 

Folksam deltar i ett antal valberedningar och arbetar där för att säkerställa att styrelsernas kompetens är ändamålsenlig för respektive bolags framgång. En viktig fråga för valberedningsarbetet är också att styrelsens ledamöter har en mångfald vad gäller kompetens, bakgrund och kön, hållbarhetsindikator 7.

Vid flera tillfällen kontrolleras också om produktens tillgångar i form av aktier innehåller otillåtna innehav, genom att matcha listan med innehav mot listan med otillåtna bolag och att investeringarna följer de uteslutande placeringskritieringerna, hållbarhetsindikator 8-12.

Därutöver följer investeringarna även de påverkande kriterierna som rör klimat, miljö, mänskliga rättigheter samt anti-korruption där Folksam löpande säkerställer under referensperioden efter avvikelser och i de fall avvikelser har upptäckts så har en process påbörjats med att avyttra innehaven (de uteslutande kriterierna) eller påbörja ägardialog (de påverkande kriterierna).

Folksam stämmer årligen av hållbarhetsindikatorerna för att mäta hur produkten uppnår de miljörelaterade och sociala egenskaperna. Resultatet redovisas i hållbarhetsbilaga årlig information. Folksam gör även en jämförelse över tid för att följa utvecklingen.

Metoden för att mäta hur de hållbarhetsrelaterade egenskaperna uppfylls är att att löpande screena produktens investeringar utifrån placeringskriterierna samt genom att- årligen analysera datan från våra mätningar av indikatorer för huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer. Resultatet av dessa analyser används för att kunna bedöma vilka bolag som inte längre uppfyller Folksams placeringskriterier samt vilka bolag som ska omfattas av Folksams påverkansarbete. Påverkansarbetetsyftar till att produktens  tillgångar ska ta större ansvar för klimat och miljö, sociala frågor och mänskliga rättigheter och  antikorruption.

Folksams metod är även att årligen mäta och analysera resultatet från hållbarhetsindikatorer.

För mer detaljer se avsnitt F), Övervakning av miljörelaterade och/eller sociala egenskaper, ovan.

Folksam använder primärt två leverantörer av hållbarhetsdata. Båda organisationerna är internationellt etablerade, med lång erfarenhet av att genomlysa noterade bolags hållbarhetsprofil.

Folksam använder hålbarhetsindikatorerna för att analysera och säkerställa att egenskaperna nås.

Utöver detta genomför Folksam kontinuerliga mätningar av en rad andra hållbarhetsparametrar, exempelvis mäts hur stor andel av våra portföljers mest utsläppsintensiva innehav som har satt vetenskapligt förankrade klimatomställningsmål.

  • MSCI ESG Analysverktyg - bland annat CO2 data, hållbarhetsbetyg, portföljscreener
  • Sustainalytics - data relaterat till EU Sustainable Finance, löpande screening och hållbarhetsbetyg, tematiska projekt och engagement
  • Bloomberg - Folksam har tillgång till Bloombergs databaser och information
  • NGOs - Folksam använder  data och rapporter från NGOs som exempelvis ShareAction och Greenpeace i bolagsdialoger och i det strategiska arbetet.
  • Glass Lewis - Röstningsrådgivare och röstningsombud för utländska bolagsstämmor
  • Swedbank Robur - Bland annat löpande screening och diskussionspartner
  • Morningstar – Data relaterat till fonder

Folksam är i stor utsträckning helt beroende av kvaliteten på data från externa dataleverantörer. I vissa fall finns fortfarande mycket begränsat dataunderlag, vilket då återspeglas i den information som Folksam kan rapportera.

I de fall bristfälliga dataunderlag finns berättar Folksam det tydligt när informationen presenteras. I de fall en specifik aktie eller annan tillgång analyseras, används alltid information från flera olika datakällor. På så vis kan Folksam skapa en egen uppfattning av den aktuella tillgången, baserat på flera olika källor.

Folksam har arbetat med hållbara investeringar i över 20 år och har utarbetat en gedigen process för att välja ut vilka tillgångar som kan bli aktuella för investering. Läs mer om hur processen ser ut för olika tillgångsslag nedan.

Aktier

Hållbarhet är en helt integrerad del av vår aktieinvesteringsprocess. Arbetet styrs utifrån våra etiska placeringskriterier, våra principer för aktieägarengagement samt ägarpolicy. Vår svenska aktieförvaltning består av ett urval av de största och mest handlade aktierna på Nasdaq Stockholm. Vår utländska aktieportfölj utgörs av stora och medelstora bolag världen över. Folksams svenska respektive utländska aktieportfölj konstrueras enligt följande förfarande:

Svenska aktieportföljen

Bolagen i vårt investeringsunivers, det vill säga den grupp av bolag vi har möjlighet att investera i, screenas utifrån Folksams uteslutande placeringskriterier, för att på så vis sortera bort de bolag som inte uppfyller våra kriterier. Av de bolag som blir kvar väljs sedan drygt 50 bolag ut enligt en ”bäst i klassen”-princip, baserat på bolagens ESG-betyg. ESG-betyg för samtliga bolag i investeringsuniverset hämtas in, därefter exkluderas bolag med betyg BBB och lägre samtidigt som Folksam väljer in bolagen med högst ESG-betyg. I nästa steg görs en intern, separat hållbarhetsanalys av Folksams team för ansvarsfullt ägande, varpå eventuella ytterligare bolag som Folksam har klassat som icke investerbara exkluderas. Utöver ovan steg ska även koldioxidavtrycket från portföljen, mätt som bolagens utsläpp (scope 1 + 2) dividerat med bolagets omsättning (USD) och viktat utifrån företagets storlek i portföljen, vara lägre än koldioxidavtrycket i vårt investeringsunivers. Dessutom ska portföljens ESG-betyg vara högre än motsvarande genomsnittsbetyg för bolagen i vårt investeringsunivers. När portföljerna är sammansatta screenas de löpande med hjälp av våra externa leverantörer av hållbarhetsdata, för att säkerställa att innehaven fortsätter att uppfylla våra placeringskriterier. Dessutom arbetar vi löpande med proaktivt påverkansarbete enligt Folksams påverkande placeringskriterier.

Utländska aktieportföljen

  1. Bolagen i vårt investeringsunivers screenas utifrån Folksams uteslutande placeringskriterier, för att på så vis sortera bort de bolag som inte uppfyller våra kriterier.
  2. Av de bolag som blir kvar väljs sedan drygt 500 bolag ut enligt en ”bäst i klassen”-princip, baserat på bolagens ESG-betyg. ESG-betyg för samtliga bolag i investeringsuniverset hämtas in, därefter exkluderas bolag med betyg CCC. I energisektorn (GICS Sector Name: Energy) är emellertid endast bolag som har A eller högre i totalt ESG-betyg tillåtna, vilket innebär att energibolag med betyg lägre än A sorteras bort.
  3. I nästa steg tas ytterligare 20 procent av alla bolag i varje sektor bort, baserat på bolagens ESG-betyg. Om 20 procent eller fler redan är borttaget till följd av steg 1 och 2 ska inte fler bolag tas bort. Bolag med samma betyg ska behandlas lika, vilket innebär att samtliga bolag med samma betyg ska tas bort – även om det leder till att mer än 20 procent tas bort.
  4. Utöver ovan steg ska även koldioxidavtrycket från portföljen, mätt som bolagens utsläpp (scope 1 + 2) dividerat med bolagets omsättning (USD) och viktat utifrån företagets storlek i portföljen, maximalt uppgå till 50 procent av koldioxidavtrycket i vårt investeringsunivers.

När portföljerna är sammansatta screenas de löpande med hjälp av våra externa leverantörer av hållbarhetsdata, för att säkerställa att innehaven fortsätter att uppfylla våra placeringskriterier. Dessutom arbetar vi löpande med proaktivt påverkansarbete enligt Folksams påverkande placeringskriterier.

Räntebärande instrument

Räntor, liksom alla tillgångsslag, omfattas av våra etiska investeringskriterier och därmed sker en bedömning av emittenters lämplighet utifrån ett hållbarhetsperspektiv inför varje ny investering och prövas årligen.

Folksamgruppen söker aktivt investeringsalternativ utifrån ett hållbarhetsperspektiv och vi investerar endast i ett fåtal länder. Vi har sedan 2016 fokuserat på tematiska investeringar i gröna obligationer samt i hållbara (ex. sociala) obligationer från överstatliga organisationer som Världsbanken.

Vi investerar endast i gröna obligationer som uppfyller Green Bond Principles, vilket bland annat reglerar innehåll och rapportering av de projekt som finansieras utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Folksamgruppen för löpande hållbarhetsdialoger med utgivarna av de ränteinstrument vi investerar i. Hur dessa diskussioner ser ut skiljer sig åt mellan olika investeringar.

Vår utgångspunkt är alltid att välja diskussionsfrågor utifrån en väsentlighetsanalys, där vi initialt försöker identifiera vilka frågor som är mest relevanta för den aktuella utgivaren.

Alternativa investeringar

Folksams investeringskriterier omfattar samtliga tillgångsslag, inklusive alternativa investeringar. Processen för hur investeringen hanteras i praktiken skiljer sig åt beroende på om det är en direkt eller indirekt investering.

För investeringar där Folksamgruppen endast blir indirekt ägare till innehav (dvs. fondinvesteringar) sker ett rigoröst arbete innan investeringen för att säkerställa att Folksamgruppen har ett kontraktuellt åtagande från förvaltaren att följa våra etiska placeringskriterier.

Det innebär att fonden förbjuds att göra investeringar i strid med de uteslutande kriterierna, samt åtar sig att följa de påverkande kriterierna i sin ägarstyrning. Vi genomför även en granskning av relevant dokumentation och processer inför en investering.

Vid en direkt investering görs – utöver att säkerställa att investeringsobjektet uppfyller våra placeringskriterier – även en genomgående granskning av verksamheten i det potentiella bolaget.

Hållbarhetsarbetet i våra alternativa investeringar följs upp och diskuteras årligen vid möten tillsammans med våra investeringsobjekt. För detta ändamål har vi tagit fram en checklista, en ESG questionnaire, baserad på underlag från PRI som vi utgår ifrån vid dessa möten.

I de fall denna diskussion lämnar frågetecken kring investeringsobjektets hållbarhetsarbete följer vi upp detta.

Hållbarhet är en helt integrerad del av Folksams investeringsbeslutsprocess. Arbetet styrs utifrån Folksams placeringskriterier, principer för aktieägarengagemang samt ägarpolicy.  De bindande delarna i strategin som används för att välja investeringar som uppnår de miljörelaterade och sociala egenskaperna utgörs av uteslutande och påverkande placeringskriterier.

Företag och branscher skiljer sig åt i sina affärsmetoder och hur de hanterar olika utmaningar. Folksams avdelning för Ansvarsfullt ägande fokuserar därför på respektive portföljbolags mest väsentliga hållbarhetsfrågor, vilket innebär att fokus för vårt påverkansarbete skiljer sig mellan olika investeringar.

Produkten följer inget jämförelseindex.

Publicerad 2022-12-31. Senast uppdaterad 2025-03-20