Förmån i ditt medlemskap

Juridisk rådgivning i hemförsäkringen

Det är svårt att ha koll på alla bestämmelser inom familjejuridiken. Ibland kan du behöva ta juridisk hjälp för att komma vidare i livet.

Som medlem i IF Metall har du tillgång till en av marknadens bästa hemförsäkringar till ett riktigt bra medlemspris. I hemförsäkringen ingår fem timmar kostnadsfri juridisk rådgivning. Rådgivningen gäller även för andra personer som omfattas av medlemmens hemförsäkring.

Så bokar du

Du bokar genom att ringa direkt till Familjens Jurist på 0770-339 390. (Öppet 8-17:30 mån-tor, 8-17 fre). Uppge att du är medlem i IF Metall så får du fem timmar rådgivning utan kostnad. Du kan även boka tid genom att logga in på Mina sidor hos Familjens Jurist.

Boka tid för juridisk rådgivning

Villkor juridisk rådgivning

Med Familjens Jurist kan du få rådgivning av en jurist och skriva juridiska dokument i deras onlinetjänst. Möte med jurist sker på ett av deras kontor, över telefon eller videomöte

Du hittar mer information om erbjudandet, hur du bokar tid och använder tjänsten via denna länk:

Familjens Jurist

Du kan också boka tid genom att ringa Familjens Jurists bokningsenhet på detta nummer:

0771-771 070

Några av frågorna du kan få hjälp med

  • Hur fungerar ett äktenskapsförord och vad ska man tänka på?
  • Vad gäller för underhåll och vårdnad av gemensamma barn vid skilsmässa?
  • Vem har rätt till den gemensamma bostaden vid en separation?
  • Hur gör man bouppteckning och deklaration för ett dödsbo?
  • Hur skriver man testamente och hur förvarar man det tryggt?
  • Vad händer om arvingar är oense om egendom eller fördelning?
  • Hur hanteras försäkringar i samband med separation och dödsfall?
  • Hur löser man arvsfrågor på bästa sätt när man har särkullbarn?
  • Vad kan hända om man är sambo och en av parterna inte kan betala sina skulder?
  • Vilka regler gäller för bodelning vid skilsmässa eller dödsfall?
  • Hur kan jag få stöd i en rättsprocess, vem kan företräda mig i en vårdnadstvist?
  • Gäller svensk arvsrätt även om vi bor i Spanien?
  • Gäller svensk lag även för mitt semesterboende?
  • Vad ska jag göra om jag misstänker fel i min fastighet eller bostadsrätt?
  • Hur fungerar en framtidsfullmakt?
  • Vilka regler gäller för servitut?
  • Vad ska jag tänka på om jag ska hyra ut min bostad?

Om Familjens Jurist

Familjens Jurist grundades 2002 och har sedan starten inriktat sig speciellt på familjejuridik med mål att ge privatpersoner enkel, personlig och lättillgänglig hjälp med juridiska frågor.

Byrån finns på 35 kontor på 30 orter i landet.

Behovet av juridisk rådgivning varierar från fall till fall. Här ger vi några exempel på situationer där våra kunder berättar om hur de fått hjälp genom Familjens Jurist.

När Jonas pappa, som levt som änkling under många år, avled kändes det som tiden inte räckte till för både hans egen sorg, behovet att dela minnena med familjen och allt det praktiska som skulle ordnas kring bouppteckning och arvskifte.

Pappans räkningar behövde dessutom betalas och bostaden säljas. Inte heller hans bror eller halvsyster, som bodde i andra delar av landet kunde ordna allt som behövdes.

Familjens jurist redde ut formaliteterna

Med hjälp av Familjens jurist kunde Jonas få hjälp med bouppteckning, förvaltning av dödsboet och arvskifte och istället prioritera sig och sin familj under perioden av sorg.

Den värdefulla hjälpen av en erfaren jurist visade sig extra viktig när det senare dök upp ett testamente och det blev oenighet kring värderingen av pappans saker.

När Anna fick reda på att sonen Kalle äntligen skulle sälja sin bostadsrätt, där hon tidigare hjälpt till med kontantinsatsen, och flytta ihop med sin älskade Charlotte i en ny och större bostad blev hon överlycklig för hans skull.

Samtidigt undrade Anna vad som skulle hända med både bostad och möbler om Kalle och Charlotte skulle separera i framtiden, särskilt som Charlotte fortfarande läste på högskolan och hade bott i studentkorridor.

Familjens Jurist upprättade ett samboavtal

Med hjälp av Familjens Jurist ordnade Anna så att sonen Kalle och Charlotte fick hjälp med att upprätta ett samboavtal som på ett tryggt och rättvist sätt reglerade hur bostaden och bohaget skulle fördelas – om livet skulle förändras.

När Eva och Anders flyttade ihop hade båda barn från tidigare förhållanden.

När de fick ett efterlängtat gemensamt barn, samtidigt som Anders hjälpte sin äldsta dotter med kontantinsatsen till hennes första egna bostad, insåg Eva och Anders att det var hög tid att se över hur man på ett rättvist sätt skulle hantera varandra och barnen vid en separation eller den dagen någon av dem avled.

Familjens jurist ordnade med testamente och samboavtal

Med hjälp av Familjens jurist kunde Eva och Anders få hjälp med att upprätta nödvändiga handlingar som testamente och samboavtal, så att framtiden blir som de själva vill – även om livet förändras.

Livet förändras ordentligt och ofta smärtsamt i samband med en skilsmässa.

När Johanna skilde sig från Fredric var det viktigaste för henne att säkerställa att dottern Erica fick största möjliga trygghet.

När vuxenkonflikten ändå gjorde att Johanna och Fredric blev oense om allt från vem som skulle bo kvar i bostaden till hur umgänget med dottern skulle lösas rent praktiskt, kände hon att de inte kunde komma vidare på egen hand.

Familjens Jurist hjälpte till med avtalen

Med hjälp av Familjens Jurist kunde Johanna få klarhet kring reglerna om kvarboenderätt och umgänge – och få hjälp med att upprätta både bodelningsavtal och ett umgängesavtal, som Fredric sedan också accepterade.

Johan hade insett behovet att upprätta ett testamente så att hans guddotter, och inte bara släktingarna, skulle ärva honom. Dessutom ville han låta en ideell organisation som låg honom varmt om hjärtat få ett mindre belopp.

Han undrade även över hur man på ett tryggt sätt kunde förvara testamentet, så att det verkligen skulle hittas när det var dags.

Familjens Jurist hjälpte till med ett giltigt testamente

Med hjälp av Familjens Jurist kunde Johan få hjälp med att upprätta ett korrekt och giltigt testamente och få det bevittnat som lagen kräver.

Dessutom passade Johan på att låta förvara testamentet på ett tryggt sätt, så att han visste att det skulle komma fram efter hans död.