Två personer arbetar tillsammans vid en dator i ett ljust kök. Den ena personen sitter vid datorn och skriver något, medan den andra personen står och tittar på skärmen med ett leende.

Hållbarhetsrelaterade upplysningar

Pensionsstiftelsen tryggar förmånsbestämda ålderspensionsutfästelser enligt KTP-planen som arbetsgivarna på grund av föreskrift i allmän pensionsplan eller på annat sätt lämnat till sina anställda.

Pensionsstiftelsen bidrar till en hållbar värld genom att våra investeringar inriktar sig på ett mer hållbart samhälle på sikt. Vad vi menar med hållbart visas bland annat i de urvalskriterier som vi använder oss av när vi placerar tillgångarna.

Enligt EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar ställs det krav på oss i finansbranschen hur hållbarhetsinformation ska presenteras. 

Nedan har vi samlat information enligt dessa krav.

Pensionsstiftelsen beaktar huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer.

Ett av informationskraven i EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar är att Pensionsstiftelsen som finansmarknadsaktör årligen ska redovisa sina investeringsbesluts negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer. Detta redovisas i mallform första gången i juni.

Redogörelsen nedan beskriver hur Pensionsstiftelsen arbetar med huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer.

Redogörelse för investeringsbesluts huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer – Pensionsstiftelsen

Tillgångarna i Pensionsstiftelsen förvaltas av den gemensamma enheten Kapitalförvaltning och hållbarhet inom Folksamgruppen. Som ansvarsfull kapitalförvaltare vill Pensionsstiftelsen åstadkomma konkurrenskraftig avkastning och bidra till utvecklingen mot en hållbar värld.

I kapitalförvaltningen väger vi löpande in hållbarhetsrisker i våra investeringsbeslut. Med hållbarhetsrisker menar vi miljörelaterade, sociala eller styrningsrelaterade händelser eller omständigheter som, om de skulle inträffa, skulle ha en faktisk eller potentiell betydande negativ inverkan på investeringens värde.  Hållbarhetsrisker kan därmed påverka avkastningen.

Vilka hållbarhetsrisker som kan påverka beror på vilka tillgångar vi väljer att investera i. Alla tillgångar har någon form av hållbarhetsrisk. Hållbarhetsrisker handlar däremot inte om hur investeringar i sig påverkar miljö och klimat, sociala faktorer eller bolagsstyrningsfrågor. I våra interna styrdokument och governanceprocesser framgår hur hållbarhetsrisker vägs in.

Vår syn är att innehavsbolag som förstår och integrerar hållbarhetsrisker i sin affärsstrategi kommer att vara framgångsrika. Hållbarhetsrisker kan påverka avkastningen om de materialiseras. Innehav i bolag med betydande exponering mot såväl omställnings-, som fysiska klimatrisker, kan medföra en sårbarhet om hållbarhetsriskerna materialiseras och leda till att tillgångarnas värde sjunker. Otillräcklig bolagsstyrning och kontrollstruktur kan till exempel leda till missförhållanden som kan påverka innehavsbolagets aktiekurs negativt. Vi bedömer att integrering av hållbarhetsrisker i investeringsbeslut är avgörande för att uppnå en långsiktigt god avkastning.

Det kapital vi förvaltar består av olika tillgångsslag såsom aktier, fastigheter, ränteplaceringar och alternativa placeringar, till exempel infrastruktur och krediter. I arbetet med hållbarhet ingår att vi tar hänsyn till hållbarhetsrisker i samtliga tillgångsslag. Konsumentkooperationens pensionsstiftelses styrdokument relaterade till tillgångsförvaltningen, till exempel placeringspolicy och placeringsriktlinjer, styr på vilket sätt hållbarhetsrisker integreras i investeringsprocessen, 

När vi utvärderar en specifik tillgångs hållbarhetsrisker tittar vi alltså primärt på tre delar: miljömässiga risker, sociala risker och bolagsstyrningsrisker. För tillgångsslaget aktier väljer vi i urvalsprocessen genom screening bort bolag med höga hållbarhetsrisker. Baserat på bolagens ESG-betyg hos en internationellt välkänd dataleverantör och därtill en egen intern, separat analys väljer vi in bolag med högre ESG-betyg och därmed lägre hållbarhetsrisker. Under innehavstiden utvärderar vi hållbarhetsriskerna genom screening och i samband med påverkansdialoger.

För vår direktägda fastighetsportfölj sätter vi tydliga miljömål på energianvändning, koldioxidutsläpp och miljöcertifieringar. Inför en investering gör vi grundliga analyser av både byggnaden och marken den står på utifrån ett miljömässigt perspektiv, i syfte att reducera miljömässiga risker kopplade till både byggnad och mark. Vidare hyr vi inte ut fastigheter åt verksamheter som strider mot våra placeringskriterier, till exempel tobak. Detta är vårt sätt att begränsa risker utifrån ett socialt perspektiv. 

Inom ränteplaceringar reduceras hållbarhetsrisker genom att vi endast investerar i obligationer från ett fåtal utvalda länder samt från överstatliga organisationer som Världsbanken. Hållbarhetsrisker begränsas även för innehaven i bostadsobligationer då dessa är avgränsade till ett fåtal svenska aktörers utlåning till bostadsägare. När det gäller företagsobligationer väljs de emittenter bort som inte lever upp till våra placeringskriterier och innehaven screenas två gånger per år för att säkerställa att inga otillåtna innehav finns. 

Alternativa placeringar är typiskt sett mindre likvida än exempelvis noterade aktier, och görs med en mycket lång tidshorisont. Här ser vi att det i första hand är inför en investering vi kan vara med och reducera risker, genom att säkerställa att den fond eller det bolag vi investerar i uppfyller våra placeringskriterier. I tillägg till det har vi även kontinuerliga möten med innehav för att följa upp hållbarhetsrelaterade risker.

Enligt tryggandelagen ska en pensionsstiftelse upprätta och följa en sund ersättningspolicy för personer som leder eller övervakar verksamheten eller på annat sätt kan påverka riskerna i verksamheten.

Pensionsstiftelsen har bedömt att anställda och uppdragstagare med följande roller och funktioner bör anses kunna påverka riskerna i Pensionsstiftelsens verksamhet:

  • Styrelseledamöter
  • Styrelsesuppleanter
  • Verkställande direktör
  • Chef Kapitalförvaltning
  • Personer som utför arbete i centrala funktioner (d.v.s. rikshanteringsfunktionen och internrevisionsfunktionen)

Ersättningspolicyn utgår från grundläggande värderingar i Pensionsstiftelsen och har som mål att långsiktigt attrahera, motivera och behålla kvalificerade medarbetare och uppdragstagare med rätt kompetens vilka bidrar till att Pensionsstiftelsen når sina mål på kort och lång sikt.

Av ersättningspolicyn följer bl.a. att ersättningssystemet ska främja en sund och effektiv riskhantering och motverka överdrivet risktagande. Ersättningarna ska vara marknadsmässiga, men inte marknadsledande. Ersättningarna ska som huvudregel huvudsakligen utgöras av fast grundersättning.

Pensionsstiftelsen gör bedömningen att ersättningspolicyn är förenlig med integreringen av hållbarhetsrisker eftersom Pensionsstiftelsen endast lämnar rörlig ersättning till personer anställda i Folksam, i form av ett företagsgemensamt belöningsprogram baserat på övergripande mål.